Как да няма за кого да гласуваш? Бърз преглед на кандидатите

Христос, Брад Пит, Анджелина Джоли ли да влязат в избирателните листи?

На избори. Снимка: Impact Press Group

И на тези избори се чува репликата – „Няма за кого да гласувам”.
Тя обаче е неоснователна. Израз е на дълбокия български скептицизъм и нагласа „Всички са маскари”.
За кого наистина?
Кой е в листите за изборите?
Един преглед на регистрираните 26 партии, коалиции и независими показва, че има избор. Всичко, каквото е възможно да излъчи обществото, е на масата. Няма откъде да паднат от небето други кандидати.
Най-напред, на тези избори българинът ще може да подрежда кандидатите си в листите по свои предпочитания. Дори да е недоволен от една или друга партия, има кандидати, които може да посочи поименно и да подреди на първо място в листите.
Освен това има независими кандидати, които имат шансове да се борят с цели партии.
Ето преглед на кандидатите в изборите за европейски парламент:

Независими

Румяна Вълчева Угърчинска-Винсенти
Френска и българска журналистка, завършила Сорбоната, автор на книги във Франция, някои от които преведени на български. Чест гост коментатор е в най-големите френски медии. Живее между Париж и София. Угърчинска е автор и на документалния филм, адаптиран от книгата ѝ, “Йоан Павел II: контра–разследване за атентата”, 90 мин., излъчен по френския „Канал+”, „Планет”, също и по БНТ.
Има авторитет във Франция, широки контакти в тамошните политически среди, има представа от европейските институции, за разлика от много други партийни кандидати.

Виктор Тенчев Папазов
Предприемач, основател на Българската фондова борса, завършил Харвард, учил в Станфорд и Принстън – топ-университетите на САЩ. С дипломите си може да си намери високоплатена работа в Щатите и европейски банки. Но е избрал да живее тук. За него се знае любопитна история – през 2003 г. „Загорка” обяви рекламна кампания, в която дава награда джип БМВ Х5 на този, който събере най-много капачки от тяхната бира. И борсовият играч Папазов организира изкупуване на капачки. С плаващи цени. И успява да изкупи 350 хил. капачки и да спечели джипа. Шега-майтап, но го продава за 100 хил. лева и с тях основава фирма. Тя работи и досега, храни десетина души.

Сред независимите е и Евгения Златева Банева, съпруга на едрия бизнесмен Николай Банев. Екзотична кандидатка, парвеню, което демонстрира лукс в бедна държава. Но това е демокрацията. Нека си премери силите и преброи симпатизантите си. Може би кандидатурата й е забавление за богати, може и да има искрено желание за политическа кариера. И за всеки влак си има пътници – току виж събере няколко хиляди гласа.

Ето ги партиите и коалициите, с повече или по-малко познати кандидати, в реда, в който са регистрирани в ЦИК:

СИНЬО ЕДИНСТВО
1. Надежда Николова Нейнски
2. Бойко Христов Станкушев
Това е останалата като нежелано дете част от някогашното СДС. Надежда Нейнска, бивша външна министърка в кабинета Костов (тогава с фамилия Михайлова) и досега беше евродепутат. СДС се разпадна, след като депутатите в парламента се откъснаха от партията. Но после не се споразумяха с ДСБ да идат заедно на избори, заради изолационизма на Иван Костов и изпаднаха. Не се споразумяха и да се влеят в Реформаторския блок, по-скоро поради своите си претенции.

АБВ – АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ
1. Ивайло Георгиев Калфин
2. Михо Димитров Михов
Формацията АБВ на бившия президент Първанов е сложила в листата си добре познати имена – успешния евродепутат Калфин и бившият командир на военната авиация и началник на генералния щаб, ген. Михо Михов. Но нямат голям шанс. Отцепването на Първанов и Калфин от БСП беше оценено като непочтено и предателство сред симпатизантите на тази партия. Хората на АБВ хем искаха да се явят отделно на избори, хем оставали в БСП – абсурдна позиция. За този политически ход подозират задкулисно споразумение между старите другари Първанов и Борисов. Дали и доколко е така не се знае, но е факт, че АБВ дръпва няколко процента от БСП. Така социалистите се изравниха с ГЕРБ, пред който имаха леко преимущество в социологическите сондажи.

КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ
1. Сергей Дмитриевич Станишев
2. Илияна Малинова Йотова
3. Георги Георгиев Пирински
4. Петър Атанасов Курумбашев
5. Достена Христова Лаверн
6. Светлина Луканова Йолчева
7. Евгени Захариев Кирилов
8. Александър Тихомиров Симов
9. Андрей Лазаров Пантев
В листата на БСП почти всички са познати имена. Партията е предвидима и последователна – и за симпатизантите си, и за противниците си. Вероятно ще влязат до седмия в листата, като се откаже лидерът Станишев. На девето място е проф. Пантев. Йотова, Пирински, Курумбашев, Достена Лаверн, Евгени Кирилов са достатъчно известни. Също и младият Александър Симов – с коментарите си като журналист.
Абсурдно е, но БСП играе ролята на консервативна партия в България. Държи на закона и процедурите и както е лява, прави дестни реформи и лансира десни политици за министри, като Орешарски. Конкурентът й, уж дясната ГЕРБ, се държи по-скоро като ляво-радикална партия, която ту влиза, ту излиза от парламента, проваля кворума, покрепя окупации и улични протести. БСП влезе в трудна ситуация след събитията в Украйна и развилата се нова форма на Студена война. В БСП настояват за умереност в отношенията към Русия и това ги прави подозрителни. Но външният министър Вигенин и лидерът Станишев застанаха на европейски позиции за анексирането на Крим. Повече подозрения за защитници на руски интереси падат върху отцепилия се в АБВ бивш лидер Първанов.

БАСТА
Партия, основана от отделили се от ГЕРБ, начело с бившия земеделски министър Миро Найденов. В листата й на първите две места са:
1. Мирослав Христофоров Найденов
2. Мария Николова Кунина
Ето, има разочаровани симпатизанти на ГЕРБ, които могат да избират.

НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ
(ПП НФСБ, наричат я партията на телевизия СКАТ)
Това е алтернативата на „Атака”, която се изравнява с нея в социологическите проучвания. По-умерена и конструктивна националистическа партия. В листата са:
1. Валери Симеонов Симеонов
2. Славчо Пенчев Бинев
3. Велизар Пенков Енчев
4. Силвия Чавдарова Трендафилова
Първият е председателят на партията, собственикът на телевизия СКАТ. Бил е кум на Волен Сидеров, но не е толкова добър оратор като него и не е такъв демагог. Ако вкарат един евродепутат, Симеонов вероятно ще се откаже и ще отстърпи на следващия. Вторият е Слави Бинев, досегашен евродепутат, който се отдели от „Атака” и вля партията си ГОРД в НФСБ. Не е за подценяване. Въпреки че го смятат за мутра демонстрира активна дейност в европарламента, в групата на националистическите партии. Син е на професор и за разлика от мутрите говори френски и английски. Другите двама, които са на неизбираеми места, са добре познатите журналисти от телевизия СКАТ.

БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, ВМРО, ЗНС, ГЕРГЬОВДЕН (коалиция)
1. Николай Тихомиров Бареков
2. Ангел Чавдаров Джамбазки
3. Радка Николова Коджабашева
Най-одумваната партия ББЦ се съюзи с ВМРО, „Гергьовден” и земеделци. Като новосъздадена, която се лансира като алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП и др., тя получи повече шансове и подкрепа от партиите, които се вляха в Реформаторския блок. Бареков е популист и успява да дръпне от електората на ГЕРБ, на „Атака”, РБ, БСП. Вторият в листата е млад, амбициозен и приказлив демагог, зам.-председател на ВМРО. Ако партията надмине с много 6% на изборите, каквито прогнози има, вероятно ще влязат двама депутати, Джамбазки ще е единият, Коджабашева, заместничката на Бареков в ББЦ – другият. За Бареков основателно се смята, че зад него стои банкерът Цветан Василев. Новината е, че Василев се е развел с Пеевски, което още не е широко известно. Предположенията, че партията е разклонение на ДПС не се сбъдват. Ако на следващи избори ББЦ влезе в парламента, ще играе ролята на РЗС на Яне Янев в предишния парламент. Възможно е от малката му парламентарна група да зависи правителството. Бареков е одиозна фигура в очите на мнозина и декларациите, че ще става премиер са по-скоро предизборно помпане на мускули.

РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК
1. Меглена Щилиянова Кунева
2. Светослав Христов Малинов
Има шанс да влезе един евродепутат. Но тук се разиграва остра вътрешнопартийна борба. Хората на ДСБ, т. нар. „Костовисти от последния ден”, поведоха кампания против Кунева. Тон даде Иван Костов, който каза, че няма да гласува за нея. Така костовистите организирано ще изберат Малинов при преференциалното гласуване. И въпреки че тя води листата, ако нейните гласоподаватели не отбележат изрично в бюлетината, че я поставят на първо място, възможно е Малинов да я измести. Достатъчни са само 5-10 хил. преференциални гласа за него. Никой не разясни тази подробност за изборите. Води се непочтена вътрешна борба, която разединява РБ, а партията на Кунева имаше повече гласове на парламентарните избори и взима субсидия, с която издържа РБ. ДСБ изпадна от парламента заради стриктната си, последователна изолационистка и параноична антикомунистическа политика. Сега е на път да потопи и  Реформаторския блок. Така че, който иска да гласува за успешния еврокомисар и умерен политик Кунева, трябва изрично да я отбележи на първо място в листата.

ГЕРБ
1. Томислав Пейков Дончев
2. Андрей Андреев Ковачев
3. Мария Иванова Габриел
4. Владимир Андреев Уручев
5. Ева Константинова Паунова
6. Емил Йорданов Радев
7. Андрей Гришев Новаков
Особеното при ГЕРБ е, че хората им, с малки изключения, не са много известни. Томислав Дончев стана популярен, защото беше министър. Андрей Ковачев и досега беше евродепутат, който е оставил по-скоро добри впечатления. Но в общи линии, за листата на ГЕРБ гласуват сляпо феновете на Борисов. Това е лидерска партия, те гласуват за него, за неговата листа, а не за хората в нея. И не се интересуват кои са. На шесто избираемо място например се е наредил Емил Радев, адвокат, досегашен депутат от ГЕРБ, от Варна, бивш каратист, парашутист, служил в поделението, в което са служили босовете на ТИМ.
На страната на ГЕРБ застанаха и някои параноични антикомунисти, останки от някогашното СДС, като Евгени Михайлов, Едвин Сугарев, Йордан Соколов и др. Обединяващото е „Долу БСП!”

Коалиция КОД – Антония Първанова, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП
1. Антония Стефанова Първанова
2. Илиана Райчева Сиракова
Съюз на НДСВ с новоучредената партия на бившата гимнастичка Илиана Раева. Антония Първанова беше евродепутат и досега. Не може да се каже нищо лошо за нея като евродепутат, демонстрира активност и инициативи. Раева е спорна и предизвиква негативни реакции с неадекватните си изказвания и претенции да става политик. Но коалицията няма сериозни шансове да вкара и един депутат.

ДПС – Движение за права и свободи
1. Филиз Хакъева Хюсменова
2. Делян Славчев Пеевски
3. Неджми Ниязи Али
4. Илхан Ахмед Кючюк
5. Искра Димитрова Михайлова-Копарова
Скандалът в листата на ДПС е Делян Пеевски. Всички останали са добре подготвени и компетентни. Пеевски може да е одиозна фигура сред широки кръгове в обществото, но избирателите на ДПС си го харесват, сатанизирането му засили подкрепата за него в електората на ДПС. И той наистина е издиган от местни организации на партията, не е просто спуснат с парашут в листата.

БКП
1. Васил Петров Коларов
2. Спас Владимиров Спасов
За пръв път от доста време на избори се явява партия с името БКП и това е известно неудобство за БСП, за която по традиция гласуват и твърдолинейни комунисти. Може да им дръпне няколко хиляди гласа. Първият в листата е внук на Васил Коларов, известният в миналото комунистически функционер и бивш премиер на България в първите години след Втората световна. Вторият в листата е син на бившия лидер на БКП от 90-те, вече покойник, Владимир Спасов. Маргинална партия, с неадекватни и антиевропейски лозунги, макар и не толкова радикални – няма опасност от комунистическа революция.
Освен БКП за изборите са регистрирани и двама неизвестни кандидати и от СЪЮЗ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ. Това е другата от няколкото комунистически партии в България.

АТАКА

1. Волен Николов Сидеров
2. Десислав Славов Чуколов
3. Магдалена Ламбова Ташева
„Атака” има шанс да вкара само един депутат. Волен Сидеров вероятно ще се оттегли и на негово място идва Чуколов, ако не се оттегли и той. Партията има твърди привърженици, на парламентарните избори взе 258 хил. гласа (7,3%), сега се очакват по-малко, защото има известен отлив и става дума за европейски избори, а Сидеров не е най-привлекателното лице в такива избори.

НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ НА БЪЛГАРИЯ
(Коалиция НПБ)
1. Симеон Славейков Костадинов
2. Павел Михайлов Чернев
Още няколко националисти се пробват на избори, от които най-известен е Павел Чернев, повече с участието си в шоупрограми или например в акции по преследване на хомосексуалисти в църквата. Нямат шансове.

ЗЕЛЕНИТЕ
1. Атанас Георгиев Чобанов
2. Даниела Стоянова Божинова
Това е едната от трите зелени партии , регистрирани на евроизборите. Тя е и най-популярната, листата се води от Атанас Чобанов, журналистът от сайта „Бивол”, създал „Болканлийкс” с платформа за анонимно качване на документи, подобно на „Уикилийкс”, с които са партньори. Сайтът „Бивол” публикува за последните няколко години разкрития и документи, които предизвикваха неколкократно политически скандали. Партията обяви, че първият и вторият в листата ще си поделят мандата за по две години, ако успеят да получат достатъчно гласове за да вкарат един депутат.
Освен тази партия, за изборите е регистрирана и старата ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ – на Александър Каракачанов. Регистрирана е още и ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ, която пък е най-неизвестна и по-скоро разчита на успех поради името или е формация, създадена да разсейва гласове.

ГЛАС НАРОДЕН
Това е партията на Светльо Витков от „Хиподил“. В листата са избирани с някакъв техен кастинг кандидати: 1. Христо Георгиев Лафчиев и 2. Александър Трифонов Алеков.
Светльо Витков се явява някакъв български вариант на италианския комик и блогър Бепе Грило, който обаче направи от партията си втора сила в Италия, която дори се изравнява с първата. Българското подобие на Грило няма тези възможности и качества, нито толкова широка подкрепа. Но е подходящ избор за разочаровани от политическите партии.

Има и още няколко по-незначителни партии (виж тук всички). Но и тези са достатъчни.
Ако някой, при целият този списък от кандидати продължава да твърди, че няма за кого да гласува, значи нещо не е наред с него.
Кой още да се кандидатира? Откъде да се вземе? Брад Пит и Анджелина Джоли ли трябва да се явят на изборите у нас, че да изкарат хората пред урните? Или Христос да слезе от небето?
Който иска промяна, да отива да гласува, вместо да мърмори. Няма друго решение, освен избори.-Не може да се подмени парламентарната демокрация с някакви революционни комитети, избрани на площадите.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.