Пътят към трона: поредният преврат в Тайланд

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Това, което започна като въвеждане на военно положение на 20 май, прерасна във военен преврат, докато „Икономист“ стигне до печатницата. Командващият армията генерал Прают Чан-оча обяви по телевизията, че въоръжените сили ще възстановят реда и ще извършат политически реформи – макар че какво значи това е неясно засега.

Още преди това изявление армията затвори десетина телевизии и хиляди общински радиостанции и нареди на останалите медии да спрат критичното мислене – като забрани например на журналистите да интервюират хора, които не заемат официални постове. Генерал Прают Чан-оча тогава заяви, че превратът е последното, за което мисли. Присъствието на войници по улиците на Банкок беше слабо.

Командващият свика на 21 май среща на всички страни в патовата ситуация, парализирала тайландския политически живот от месеци. Всички те се събраха във Военния клуб: високопоставени членове на управляващата партия „За тайландците“; ръководителят на поддръжниците им, Червените ризи; опозиционните Демократи (които обаче са част от върхушката); и Сутхеп Тхаугсубан, подкрепяният от върхушката лидер на уличните протести, които от ноември се опитват да свалят правителството.

Целта изглеждаше да се намери път към изборна демокрация. Те се срещнаха отново в клуба на следващия ден. Но въпреки че войските отрязаха достъпа до сградата, за да помогнат на участниците да се концентрират, политическо решение на патовата ситуация не изглеждаше по-близко. В този момент армията задържа лидерите на фракциите. Разбира се, забележимо беше отсъствието на Таксин Шинаватра. В самоналоженото си изгнание в Дубай той е основател на партия „За тайландците“ и на останалите партии, които спечелиха всички избори от 2001 г., които бе позволено да се състоят. Именно влиянието на Таксин е нещото, което върхушката иска да премахне от политиката.

Превратът ще има бързи последствия. Тайланд рискува финансовите пазари да се подплашат, като го отрежат от достъпа до международни капитали. Той също така гарантира, че ще има още насилие. Червените ризи отдавна заплашват, че ще се противопоставят на преврат. Идеята за назначено правителство – планът на Сутхеп, който армията е възможно да подкрепи – също ще срещне съпротива от червените ризи. От ноември до момента 28 души са загинали в конфликта и стотици бяха ранени.

Сега армията вероятно ще разчисти лагерите на анти- и проправителствените демонстранти. Но Сутхеп, уличната инкарнация на администрацията, армията и съдебната система около немощния крал Пумипон Адулядет, обяви пред привържениците си, че борбата за отстраняване на Таксин и семейството му от политиката все още продължава.

Цената на политическата криза и липсата на икономическа посока бързо става ясна. В навечерието на преврата държавната агенция за планиране заяви, че тайландската икономика е изпаднала в рецесия. Само преди десетилетие Тайланд често беше даван за пример като страната от Югоизточна Азия комбинираща растеж с демокрация.

Какво ще се случи сега е трудно да се предвиди. Има някаква възможност превратът да приключи с политическо споразумение, след което да се поднови нормалният демократичен политически процес. По-вероятно е да се стигне до споразумение, позволяващо на историческия елит да остане начело на страната. И в двата случая това няма да зависи от генерал Прают. В Тайланд истинските решения се вземат от личните съветници на краля и в кралския дворец.

Начертаването на път за излизане от икономическата стагнация, от социалния провал, а сега и от още един преврат, се усложнява силно от предстоящия край на една епоха, 64-годишното управление на крал Пумипон. Той е почитан и популярен, за разлика от сина си, принц Маха Ваджиралонгкорн. 61-годишният престолонаследник изглежда ексцентрик. Навремето се разпространяваше интересно видео, показващо принца и третата му жена, разсъблечени, на парти за Фу Фу, неговия пудел. Кучето носеше титлата маршал на военновъздушните сили. Сега, когато управлението на краля приближава края си, въпросите за наследяването са фактори в поляризацията на тайландската политика. То заплашва да раздели обществото, армията и двореца.

Приближаването на края е тихо поради драконовите закони против обидите срещу монархията. Но армията, силата, защитаваща трона, наскоро получи трудни за преглъщане новини. В края на ноември кралят подписа декрет, с който постановява, че всички решения на мощния съвет по отбраната подлежат на вето от престолонаследника. Съветът включва ръководителите на въоръжените сили и министъра на отбраната. Сега престолонаследникът е практически техен началник.

Това ще затрудни още повече всеки, който обмисля да обърка кралското наследяване. Хората, които подкрепят Сутхеп, както и много тайландци, отдавна се молят за чудо, което да даде трона на сестрата на принца, принцеса Маха Чакри Сириндори. Участваща в кралската благотворителност, тя се радва на статута на светица. Някои войници на улиците тази седмица носеха пурпурна панделка, цвета на принцесата.

Друг кралски декрет на 4 април увеличи значително правомощията на личната специална армия на принц Ваджиралонгкорн: Корпус 904 на кралските гвардейци или Ратчавалоп, пехотно отделение под командването на принца от 1978 година. Сега то ще защитава всеки, когото принцът посочи, и ще участва във всяка мисия, която той сметне за необходима, за да защити националната сигурност. Командването на собствена армия крие рискове. Крал Ваджравудх (Рама Шести) създаде Корпуса на дивите тигри при качването си на трона през 1910 година. Две години по-късно недоволни армейски офицери се опитаха да извършат преврат.

На войниците на принца се плаща по-добре, отколкото на редовните войски. Все по-често те се набират в селските северни и североизточни райони на Тайланд – центъра на властта на клана Шинаватра. Това може да не е съвпадение. Престолонаследникът може би усеща, че за да управлява, трябва да се възползва от популярността на Таксин сред народа. По същия начин Таксин може да има нужда от престолонаследника, за да стане отново премиер. Смята се, че в миналото той е плащал дълговете от хазарт на принца.

Дали престолонаследникът и Таксин работят заедно е неясно. По-рано тази година, когато армията се забави да осигури защита на Инглук Шинаватра, сестра на Таксин и премиер по това време, престолонаследникът й изпрати войници. Съдилищата остават част от старата върхушка и свалиха Инглук от поста. Елитът може да сметне, че да отнеме обратно властта от избрано правителство, което не харесва – което очевидно е целта на този преврат – може да е по-лесно в момента, отколкото след смъртта на краля. Рисковете за Тайланд само нарастват.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.