Унилата президентска кампания на Петро Порошенко

Франс прес

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Петро Порошенко се появява с разкопчана риза на площада на град Уман в Централна Украйна и изнася речта си пред не особено ентусиазираната тълпа. „Силна армия“, край на „хаоса“ и на „войната“, повтаря от град на град прозападният милиардер, който е фаворит за президентските избори в неделя.

Жителите на града са дошли от любопитство, за да видят човека, който вероятно ще стане петият президент на независима Украйна. 48-годишният кандидат, който твърди, че е по силите му да реши до 3 месеца конфликта с Русия, получава вяли аплодисменти.

В Уман, а после и в Черкаси, в земеделския регион на юг от Киев, кандидатът за президент разказва за ужасите, извършени от проруските сепаратисти и историята на снайперист от украинската армия, на когото Порошенко твърди, че е купил мерник и друга екипировка, за да може да се бие с въоръжените въстаници в Славянск.

„Силна армия“, „увеличаване на военния бюджет“, „1000 гривни (62 евро) на ден за войниците, които рискуват живота си“: тези приоритети са на първо място в речите и предизборната програма на „шоколадовия крал“, бивш министър на икономиката и на външните работи. Да бъде избран още на първи кръг

По време на кампанията милиардерът полага минимум усилия. Отношението му се обяснява с преднината от 20 пункта, която му дават проучванията пред основния му съперник, бившата премиерка Юлия Тимошенко, както и с факта, че излишното пилеене на пари по време на кампанията може да шокира украинците по време, когато страната, която се намира на ръба на гражданската война, преживява тежка икономическа криза.

„За нов живот“, пише на кървавочервените знамена на кампанията на Порошенко, развявани по време на митингите. Плакат със същия лозунг се вижда на барикада от торби с пясък, охранявана от въоръжени мъже на пътя между Киев и Черкаси – зона, която дотогава беше пощадена от проблемите.

„Трябва да има законна власт, за да спрат хаосът и войната“, повтаря Порошенко, като използва „езика на силата“ срещу въоръжените въстаници на изток „които убиват фермерите, изнасилват жените и вземат за заложници инспекторите на ОССЕ“.

Преди да излезе на сцената, малцината присъстващи получават правото да изгледат документалния филм „Без страх“, който представя Порошенко на барикадите в Киев по време на протестното движение на Майдана и в „натъпкания с руски специални части“ Крим преди присъединяването му към Русия. Там той е бил нападнат от проруските сепаратисти, които заплашват да го убият.

Малко влияние от Запада: той кани на сцената съпругата си Марина, изящна и елегантна блондинка, за която се е оженил преди 30 години и майка на четирите им деца, чийто стил се отличава от този на предишните украински „първи дами“.

Както много от участниците, Юри Мукулински е дошъл „да си създаде представа за Порошенко“. „Впечатленията са добри“, резюмира студентът.

„Днес той ще бъде по-добрият прагматичен избор. Той е успешен бизнесмен, има много опит и му личи“, съгласна е Яна Лозинска, професор по икономика. Три месеца за усмиряване на Изтока

Говорейки пред медиите в Черкаси, Порошенко обещава да възстанови бързо реда в бунтовния Изток, контролиран до голяма степен от сепаратистите, които обявиха „независимостта“ на Донецки и Лугански регион, както и да нормализира отношенията с Москва.

„Гарантирам ви, че за по-малко от три месеца ще бъде решена ситуацията в Изтока“, заявява Порошенко.

Но за тази цел „трябва президентът да бъде избран на първия кръг и да има карт бланш“ в преговорите с Русия.

„Ако не се постигне решение до три месеца, има голям риск от приднестровски сценарий“, подчертава той, като визира отделилата се проруска молдовска република, която не е призната от нито една страна.

Въпрос от журналистка за миналото му на партиен изменник – Порошенко беше един от създателите на Партията на регионите, бившата формация на предишния проруски президент Виктор Янукович и негов министър на икономиката – го карат да излезе от релси. „Това не е напълно вярно, датира отпреди 15 години и няма никаква връзка с президентските избори“, беснее той, като обвинява журналистката, че работи за противниците му.

Как милиардерът, който направи състояние със своя шоколад „Рошен“, ще преговаря с Владимир Путин? „Познавам добре Путин, имам голям опит в дискусиите с него. Той е силен и труден партньор за преговори“, отговаря Порошенко пред АФП, като изказва мнението, че е възможен компромис.

Само две неща не са на масата за преговори: статутът на Крим, „който е и ще остане украински“, и „проевропейската ориентация на Украйна“, добавя той в заключение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.