Борисов и Бареков печелят. Там където е текло, ще потече ли пак? (обновена)

Николай Бареков заобиколен от репортери след изборите за европарламент. Снимка: Булфото

Големите победители на изборите за европарламент са ГЕРБ и „България без цензура”.
Голямата новина – ако някой я разбира – е, че политическото пространство в България все повече се фрагментира и държавата е обречена на коалиционни управления за дълъг период.

Резултатите на ГЕРБ надминаха очакванията и всички социологически прогнози – дори най-щедрите за партията на Борисов.
БСП остана близо до прогнозите, които бяха около 20%.
Другата голяма изненада е партията на Бареков, която започна с незначителни 3-5% в социологическите проучвания и достигна до 7-8%, а реално на изборите надскочи 10% от гласовете.

На политическата сцена има нов реален субект,

който при едни парламентарни избори ще влезе в парламента и в определен момент ще се окаже балансьор или ключ към съставяне на правителство.
Всички помнят, че бившият журналист Бареков беше приближен на Бойко Борисов и негов активен пропагандатор. После рязко обърна палачинката и започна трагикомична вражда.
Но какво ще стане в един бъдещ парламент тук, у нас? Когато за управлението на Борисов няма да достигнат евентуални депутати от Реформаторския блок? Дали там, където е текло, няма пак да потече? Дали Борисов и Бареков няма пак да се прегърнат, както те ще обявят – в името на България? И двамата са способни на такива резки обрати. Разбира се, Бареков може да влезе и в коалиция с БСП и ДПС. Предстои да гледаме голям цирк.

Работата е, че резултатите на сегашните избори се оценяват като вътрешни парламентарни избори. А те не са такива.
Дори преди изборите повечето партии водеха пропаганда като за вътрешни избори, а не за европейски.
Но гласоподавателите проявиха по-слаб интерес и нарастващ евроскептицизъм, затова избирателната активност беше около 36%. На избори излязоха най-твърдите ядра на партиите.
Това позволи на Реформаторския блок да се класира на ръба на бариерата за евродепутат. При парламентарни избори с по-висока избирателна активност, сегашният им резултат около 6% ще слезе по-надолу и ще се окаже пак около бариерата, която е 4%.

Като процент на сегашните избори ГЕРБ взе толкова, колкото и на парламентарните – около 31%. Като брой гласове тогава това бяха 1 млн. и 80 хил., сега са около 650 хил.
БСП на парламентарните имаше 26% – 960 хил. гласа тогава, а сега 19% или около 400 хил. гласа (виж тук).
(Още едно сравнение – на изборите за европейски парламент през 2009 г. ГЕРБ взе 24% с 620 хил. гласа, а БСП 18% с 470 хил. гласа – виж тук).
Така че сегашните резултати трудно могат да се преведат в условия на вътрешни избори.

Но основният въпрос е –

отново първа сила е ГЕРБ

Той беше първа сила и на парламентарните, но не управлява. Борисов непрекъснато се възмущава от това. И сега изригна от възмущение, че  е победител и трябва да управлява. Но причината е в самия него – той трябва да си намери коалиционен партньор. Не го намери в сегашния парламент. Засега е дал признаци, че в следващия може да си партнира само с Реформаторския блок. И сега, след тези избори, в които е победител, той пак е в изолация. Пак не пожела да даде пресконференция в НДК вечерта след изборния ден.

Комичното е, че по-рано през деня Борисов направи изказване, което означава непризнаване на изборите. „Това са най-опорочените избори, в цялата страна има чудовищно купуване на гласове”, заяви той, след като излезе от секцията в която гласува (виж видео по-долу). И после се оказа, че печели тези опорочени избори. Аха, да не признае изборите, които е спечелил…

Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Политическата екзотика на Борисов очевидно ще продължи с пълна сила. И може само да се предполага в каква коалиция ще влезе партията му.
Когато и да са изборите, дали наесен или напролет, въпросът за излизането на ГЕРБ от изолация и коалирането с някой друг, освен с Реформаторския блок, седи на дневен ред. Друг възможен партньор е старият му другар Първанов, ако неговото АБВ влезе в парламента. Защото 4-те му процента сега, при едни парламентарни избори с по-висока активност могат да се стопят до 2%.

Някои политически конструктори дори съчиняват ново правителство с ГЕРБ в този парламент. Това е технически възможно. И единствен възможен партньор е ДПС.
Но натискът за нови избори се засилва, вече и от новия политически субект Бареков. Той бърза, догато е още горещо желязото, докато още има успех, да се класира и за българския парламент. Защото ако се отложат много изборите, не се знае.

Изненадващата новина от изборната нощ е, че на пресконференцията

се яви лично Пеевски и обяви,

че се оттегля от листата за европарламента в полза на петата в листата – Искра Михайлова, която сега е министър на екологията и водите. Сякаш ДПС искаше да каже – ето, най-черната ни овца се явява на избори и ги печели. После се оттегля – само да покаже, че може успешно да се явява на избори.

Лидерите на Реформаторския блок с табелки „Оставка“, вместо имената им на пресконференция след изборите за европарламент. Само пред Кунева липсваше такава табелка. Снимка: Булфото

Реформаторският блок се яви на пресконференция вместо с имената на лидерите и кандидатите си с табелки „Оставка” на масата пред тях. Така мнозина зрители, които не познават един или друг от реформаторите, така и не разбраха кой кой е. Дали поради грешка или съзнателно, надпис „Оставка” липсваше само пред Меглена Кунева. Никой журналист не се сети да попита защо е така. Но се чувстваше, че тя е някак в изолация в тази компания. Хората на ДСБ организирано я сготвиха с преференциалното гласуване. Тъй като никой не обясни добре на избирателите техниката на гласуване, вторият в листата Малинов вероятно ще излезе първи. Симпатизантите на Кунева не са я отбелязвали изрично с преференциално гласуване, защото си мислят, че тя и така и така е водач на листата. Така, ако за Малинов има отбелязани само 7-8 хил. преференциални гласа (от общо около 150 хил. гласа за Реформаторския блок), а за Кунева няма толкова, вторият ще измести първия в листата. А тъй като нейното движение „България на гражданите” имаше по-висок резултат на парламентарните избори, то издържа блока – получава субсидия, за разлика от ДСБ, които изпаднаха под чертата. Та при реформаторите се заплита интрига, от която не се знае как ще излязат.
Изявленията на реформаторите на пресконференцията показват неразбирането им какво точно се случва. Те си обясняват успеха на Бареков само с корпоративен вот, мощно финансиране и купуване на гласове. А успехът му идва от другаде – той се заяви като алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП. За разлика от Реформаторския блок.

Това са възможните партии, които ще управляват България в близките няколко години. И всеки сам може да преценява доколко са възможни коалиции между едни или други от тях.
Каквото и да става, трябва да настъпи някакво разбирателство, защото кредитните агенции неотклонно отразяват в рейтингите си политическата нестабилност.

Борисов казва, че това са най-опорочените избори

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.