Найджъл Фарадж – „неунищожимият“ политик, който разтърсва Уестминстър

Найджъл Фарадж – цигански крал за един ден. Веселба с ромския лидер Цветелин Кънчев. Снимка: от екрана

Найджъл Фарадж, който е оцелял след удар от кола, рак на тестиса и самолетна катастрофа, е един от най-колоритните персонажи в британската политика.

Обикновено сниман с чаша бира в ръка, 50-годишният лидер на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) се представя като общителен „обикновен човек и антиполитик“.

Начинът, по който описа председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой (че имал „харизмата на мокър парцал и външност на дребен банков чиновник“) и изказването му, че Белгия не била държава привлякоха към него вниманието на повечето европейци през 2010 г.

Найджъл Пол Фарадж е роден в южното английско графство Кент. Баща му е бил алкохолизиран брокер на ценни книжа, изоставил майка му, когато Найджъл бил на пет.

След като завършва престижна частна гимназия в Дълич, Фарадж не отива в университет при навършване на 18 години, а вместо това подобно на баща си става брокер на ценни книжа в лондонското Сити.

На двадесет и няколко години за пръв път се разминава на косъм със смъртта, когато го блъска кола след пиянска нощ в пъба, където спорил за британско-ирландските отношения.

Той оцелява, но скоро след това му откриват рак на тестиса. Той обаче преодолява заболяването – твърди се, че благодарил на еволюцията, задето му осигурила още един, после се жени два пъти и става баща на четири деца.

Първият му досег с политиката е в Консервативната партия, но той я напуска и става един от основателите на ЮКИП, когато Великобритания подписва Договора от Маастрихт през 1992 г.

Харизматичен и добър оратор, Фарадж бързо се издига в редиците на партията, става евродепутат през 1999 г. и оглавява партията през 2006 г. За кратко подава оставка през 2009 г., защото се кандидатира на националните избори през следващата година, на които претърпява тежко поражение – ЮКИП взема само 3%.

В изборния ден обаче Фарадж беше на първите страници на вестниците, когато малкият самолет, с който пътуваше, се разби, след като тегленият от него транспарант на ЮКИП се закачи за задния стабилизатор. На снимки се вижда как той излиза от отломките, окървавен и залитащ. Ранен е: пробит бял дроб и счупени кости.

Нищо обаче явно не може да спре настъплението на Фарадж в британската политика. През изминалата година лидерът на ЮКИП и партията му преминаха без видими поражения през скандали за разходите на евродепутатите, обвинения в расизъм и сексизъм, вътрешнопартийни раздори и твърдения за извънбрачни връзки на Фарадж.

Миналата година единствената жена евродепутат от партията му Марта Андреасон мина в Консервативната партия, обвинявайки Фарадж, че е „против жените“ и е „сталинистки диктатор“.

През март друга бивша евродепутатка от ЮКИП, Ники Синклер, обвини в Европейския парламент Фарадж, че използва парите на данъкоплатците, за да финансира работни места за съпругата си и за жена, която според нея е негова бивша любовница.

Изказванията ѝ бяха охотно препредадени от британските медии, които също така попитаха защо настроеният против имигрантите Фарадж не е взел на работа някой британец вместо германската си съпруга, която му е и секретарка.

Повечето от калта, хвърлена по Фарадж, така и не полепна по него – рейтингът на ЮКИП не се промени в различните допитвания. Непобедимият Фараж даже си спечели прякор – „Найджъл, по когото нищо не полепва“ – даден му от репортер на Би Би Си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.