България попадна в „китайски капан“ с „Южен поток“

Антон Митов. Снимка: личен архив

Колкото и странно да ви се струва това заглавие, то отговаря на истината.

В Украйна, докато в другите страни се провеждаха избори за милионери (депутати) в Европейския парламент, се състояха президентски избори. Спечели ги украинският сладкарски магнат Петро Порошенко, в чиято програма през следващите три месеца е заложено да оправи взаимоотношенията с Русия.

И това е една от приоритетните задачи, поради простата причина, че газовото съглашение между Русия и Китай е много несвоевременно, а това автоматично се стоварва и върху нашите глави, защото силно сме зависими от руския газ, транспортиран през Украйна.

Покрай подготовката за европейските избори нашето правителство доста се постара да ускори процеса по изграждането на „Южен поток”, за да престанем да бъдем зависими от Украйна. Постара се, независимо и от другия факт, че ЕС се старае с всички сили да ни отърве от зависимостта ни от Русия.

Същата тази Европа, която е доста зависима от „Северен поток” в лицето на Европейската комисия задвижи специфичната европейска процедура EU Pilot, заради поправките в Закона за енергетиката (не са приети окончателно), които въвеждат новото за европейското право понятие „морски газопровод”.

Депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков внесоха поправки в Закона за енергетика, с които се въвеждаше новото понятие „морски газопровод”. Морската част на „Южен поток“, това са 24 км в българска територия (вода и суша), на практика получава правен статут, без да стъпва на европейска територия.

Между другото – „Северен поток”, който започва близо до руската територия, минава през териториалните води на няколко страни – членки на ЕС, и завършва на германска територия, не е регулиран от ЕС.

ГЕРБ пък внесе вот на недоверие към правителството за сектор „Енергетика“ заради проваления проект „Южен поток“. Това бе съобщено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС.

На 31 октомври 2013 г. министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че „Газпром” се е съгласил да спазва българското законодателство, т.е. – европейското. В специално подписания протокол между БЕХ и руската компания се казва, че „Южен поток“ може да спазва европейското законодателство.

И докато траеха всички тези обяснения, пояснения, препоръки и внесен вот на недоверие към правителството на Орешарски във връзка с „Южен поток”, България попадна в „китайски капан”. Заради газовия договор между Русия и Китай, ЕС ще спасява собствената си кожа и с всички средства (санкции) ще пречи на построяването на „Южен поток”.

Русия ще получи от Китай инвестиции при добиването на газ в размер на 20 милиарда долара, а също така и аванс от 25 милиарда долара. Тези средства ще позволят на „Газпром” да започне строителството на „Южен поток” без подкрепата на Евросъюза.

Както съобщи ИА REGNUM, след дългогодишни преговори Русия и Китай подписаха тридесетгодишен договор за доставка на газ на стойност 400 млрд. долара, с общ обем повече от 1 трилион кубически метра.

От сайта на Радио България

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.