Послания от евроизборите в Гърция

Резултатът от урните на изборите за Европейски парламент в Гърция е знак за послания във всички посоки. В средносрочен план чистата и безспорна победа на радикалната левица СИРИЗА очевидно очертава нови реалности на политическата сцена.

Изборният резултат може да не повлияе на стабилността на правителството в Атина, но създава нова динамика, която определено ще бъде под въздействието на лидера на левицата Алексис Ципрас. Правителствената коалиция и особено най-голямата партия в нея Нова демокрация сега след тези избори ще попадне под по-много по-голям натиск, отколкото досега.

Посланието на гръцките граждани към Самарас в известна степен бе очаквано заради последиците от рестриктивната политика на неговия кабинет, който занапред ще трябва да заработи по-ефикасно, с по-голяма последователнност и най-вече да заложи на личности, способни да решават днешните проблеми на страната. Тази още по-голяма ефикасност на правителството е крайно необходима, за да може гражданското общество да се убеди, че обещанията най-сетне ще станат реалност.

От друга страна, позитивно бе посланието на тези избори, отправено с помощта на експеримента, новата партия „Гръцка маслина“. Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос, който на практика подкрепи инициативата за сформиране на левоцентристка формация, сега има шанса да доведе до край това политическо усилие. Позитивно бе и посланието за другата партия „Реката“, която за кратко време успя да привлече значителна част от електората.

В същото време преизбирането на двамата градоначалници Георгиос Каминис в столицата Атина и на Янис Бутарис в Солун бе знаменателна за двете партии от правителствената коалиция. Противно на тях обаче Демократичната левица ДИМАР препърпя тежко поражение, очевидно резултат от непрестанните колебания на тази малка партия през последните месеци.

Черно петно на изборните урни остави подемът на крайнодясната „Златна зора“. За жалост значителна част от електората игнорира шокиращите разкрития за престъпната деност на тази партия. Резултатът от евроизборите за нея обаче са сигнал, който трябва сероизно да ангажира целия политически спектър в Гърция и цялото общество. Третото място на тази политическа сила на тези евроизбори, едно крайно антидемократично образувание, насаждащо насилие, расизъм и омраза, е удар за страната, родила демокрацията.

След този изборен резултат премиерът Самарас планира радикални промени на всички нива, като смята да коригира много неща в своя екип, в държавния апарат и в ръководената от него партия Нова демокрация.

Може да се каже, че гръцките консерватори и следваната от тях рестриктивна политика претърпяха политическо поражение на този вот, на който гласоподователите изпратиха силно послание към десноцентристкото пространство и кабинета.

За разлика от много доброто представяне на местните избори, загубите за Нова демокрация на евроизборите са големи. Партията видя, че силите й са намалели с 6,40 на сто в сравнение с парламентарните избори през юни 2012 г.. В този смисъл може да се очаква, че натискът върху нея в следващите месеци ще бъде много голям.

Разбира се, че резултатът от евроизборите не бе такъв, че да предизвика радикални политически развръзки и е напълно управляем за момента по отношение на двупартийната правителствена коалиция, която обаче трябва да преразгледа начина си на управление и бързо да подмени хора и политики.

Плановете на премиера Самарас предвиждат драстични промени в правителството. По-специално ремонтът ще включва смени на министри, натрупали негативи в обществото. Тези промени се очаква да станат много скоро.

Наред с това след този вот премиерът се завръща отново към едно нерадостно ежедневие, затрупано не само от належащото решаване на проблемите на икономиката, но и загрижено за съхраняването на крехкото парламентарно мнозинство на двете политически партии Нова демокрация и ПАСОК (те разполагат със 152 от общо 300 депутати) с оглед на предстоящите критични гласувания по въпроси, свързани с пазара на труда и пенсионно-осигурителната система.

Премиерът Самарас не е изправен пред проблема за дестабилизация на неговия кабинет, въпреки стремежа на радикалната левица да го свали от власт. Политическият извод за него от европейските и местни избори е, че резултатите от тях не дават основания да се отива на предсрочни парламентарни избори, каквито иска радикалната левица, и че пред двупартийната коалиция в Атина не стои проблем за нейната политическа легитимност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.