Как Путин обезврежда непокорен кмет

Александър Донской, кмет на руския пристанищен град Архангелск, седи в следствения арест заради няколко престъпления. Той твърди, че обвиненията са акт на отмъщение на Кремъл, тъй като искал да се кандидатира за президент на Русия.

Кметът на Архангелск Александър Донской стои зад решетките с пет обвинения. Истинската причина за санкцията е, че се кандидатира за президент на Русия без съгласието на Кремъл. Снимка: arhcity.ru

37-годишният кмет на руския пристанищен град Архангелск на брега на Бяло море, не е интелектуалец или ценител на красотата. Александър Донской обича да гледа порно със съпругата си, както самият той подчерта за руското издание на мъжкото списание FHM. Често ходи в заведения за стриптийз и неведнъж е пушил марихуана в Амстердам. И иска да наказва за корупция с публични разстрели на Червения площад.

За доста дълго време обаче той ще трябва да се откаже от всичко това. След шумния арест през юли Донской, който встъпи в длъжност през 2005 година, отново лежи зад решетките в следствието. Срещу него са повдигнати пет обвинения, които в най-лошия случай може да му донесат седем години затвор. Престъпленията му нямат нищо общо с лежерния му начин на живот. Той е обвинен, че е плащал на персоналната си охрана и на охраната на семейството си от касата на града, че е надвишил служебните си правомощия, че е фалшифицирал дипломата си, и че е въртял нелегален бизнес.

Донской щеше да се кандидатира за президентския пост

Донской твърди, че всички тези обвинения са “скалъпени”, а причината да го преследват е съвсем различна. През октомври миналата година той обяви, че ще се кандидатира за президентския пост на изборите през март 2008 година, без да съгласува решението си с Кремъл. След това, поне така счита той, започнал ловът на вещици.

В действителност, в Кремъл приемат всяко политическо действие, което не е предварително съгласувано, за нападение срещу подредения от президента Путин “вертикал на властта”. Защото въпросът кой на кой пост ще отиде, се решава в Москва. И това, че досега кметовете бяха избирани от населението, властимащите в Кремъл приемат като остатък от миналото. В момента се изработва закон, който да промени това положение.
Още през 2005 година, когато се кандидатира за кмет, Донской наруши неписаните правила. Той се самопредложи и така провали плановете главно на кремълската партия “Обединена Русия”. И двамата й кандидати загубиха със значителна разлика. На Донской обаче това не му беше достатъчно и посегна и на най-святото.

Владимир Путин е суров към всички, които престъпват неписаните закони в Москва. Арестът на Донской трябва да даде урок на всички непокорни политици в страната. Снимка: iktatu.net

“Всичко, което ще ми се случи, както и цялото ми нещастие започна, когато обявих, че ще се кандидатирам за президентския пост,” каза той в интервю пред Radio Liberty. Като инициатор на кампанията срещу него Донской посочва пълномощния представител на президента на Руската Федерация за Северозападния федерален окръг Иля Клебанов. Още през пролетта Клебанов го заплашил, че ще загуби всичко, ако не оттегли кандидатурата си. И Донской е убеден, че акцията срещу него не е нищо друго, освен доказателство за “агонията на властта”.

Публични оплаквания за упражнявания натиск

И губернаторът на федералния окръг Архангелск и член на партийното ръководство на “Обединена Русия” Николай Кисельов участва в лова на непокорния кмет. Защото той го докара до незавидно положение. Колегите му от партийния връх го упрекват, че не е успял да озапти Донской. Кметът – който тогава все още беше на свобода – се защити. Уебстраницата на Архангелск, която междувременно не е достъпна по “технически причини”, публикува видеоматериал, който показваше как губернаторът и друг член на руската Дума взимат подкуп през 2005 година. Губернаторът Кисельов отхвърли обвиненията, а следствие по случая така и не беше започнато.
В отворено писмо до вестник “Новая газета” Донской се оплака от силен натиск от страна на служителите на държавната прокуратура. Кметът, страдащ от високо кръвно, обясни, че прокуратурата го е заплашила са още по-лоши условия в ареста, ако не се откаже както от кметския пост, така и от участие в изборите за Думата и за президент на Русия.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.