Удо Фойгт, неонацистът в Европейския парламент

Франс прес

Със само един процент от гласовете на европейските избори в неделя Удо Фойгт е първият избран германски неонацист, който влиза в Европейския парламент.

Син на член на щурмовите отряди на нацистката партия, 62-годишният Фойгт преди десет години беше осъден, защото обяви Хитлер за „велик държавник“.

В миналото този мъж с прошарени коса и мустаци постави под съмнение мащабите на Холокоста, поиска реституцията на германските земи, изгубени след 1945 г. и призова избирателите към „въоръжена борба“ преди парламентарните избори. Заради това той отново беше осъден.

Сред многобройните други провокации на Фойгт е и предизборен плакат, показващ го възседнал мотоциклет под лозунга „Пълна газ“, който беше закачен точно пред еврейския музей в Берлин малко преди местни избори през 2011 г.

Бивш председател на германската Националдемократическа партия (НДП), която оглавяваше в продължение на 15 години, Фойгт, който е авиационен техник, завършил политически науки, оглави листата на тази открито расистка, антисемитска и ревизионистка формация на европейските избори.

Въпреки посредствения резултат, постигнат от партията му в неделя, Фойгт ще заседава в Брюксел благодарение на реформа на германската избирателна система, която въвежда пропорционалното представяне на изборите, без да фиксира минимален праг.

Това ще бъде първия мандат в ЕП за родения в Западна Германия политик, установил се в Берлин.

Неговата партия, създадена през 1964 г. от бивши функционери на нацистката партия, е обект на съдебна процедура с цел нейната забрана в Германия след серия от расистки престъпления, извършени от приближени на националдемократите.

„Ние искаме една Европа на отечествата, а не (Европа), подвластна на брюкселските диктатори“, заяви Фойгт, който на 16 години стана член на НДП, на сайта на партията си.

Той иска да води разговори с други европейски депутати от крайната десница, може би с избраниците на Златна зора, гръцките неонацисти.

За тези европейски избори НДП води кампания главно под лозунга „Пари за маминка (визирайки германските пенсионери и германските майки), а не за ромите“.

Начело на НДП от 1996 г. до 2011 г. Удо Фойгт се ползваше с безспорен успех, успя да утрои партийните редици и пусна корени трайно в някои части на бившата ГДР. Маргинализирано на национално ниво, неонацисткото движение наброява няколко регионални депутати в тези необлагодетелствани райони.

Фойгт се опита да изчисти имиджа на партията си, като помоли бръснатите глави да останат зад кулисите, докато той се появяваше винаги с костюм.

Той беше „свален“ от председателския пост преди три години в резултат на вътрешни ежби, които са типични за германската крайна десница.

В миналото друга германска партия от крайнодесния спектър – Републиканер – изпрати депутати в ЕП, но партията не бе смятана за неонацистка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.