Колоритна смес съставя новия Европарламент

Ройтерс

Датчанин,който живее в развлекателен парк. Циганин, който се зарича да забрани самолетните линии по къси дистанции. Поляк, който иска да превърне Европейския парламент в бордей.

Европа избра 751 депутати с 5-годишен мандат за членове на Европейския парламент. Огромното мнозинство от местата бяха спечелени от традиционните партии, но изборите откриха пътя и на еклектична група от аутсайдери, успели да се преборят за евродепутатски места. Ето някои от техните странни житиета: Партия на пародията

Германската Die Partei – Партията – си е поставила за цел да се премахне лятното часово време („за един час повече сън“), да построи стена около Швейцария („защото те са си я спечелили“) и да накара един популярен германски тв водещ да показва клипове с детска порнография („така че никой повече да не ги гледа“).

Въпреки това лидерът на партията Мартин Зонеборн казва: „Не смятам, че ние сме най-лудите в Европейския парламент.“

Die Partei всъщност е абревиатура от пълното название – „Партия за труд, върховенство на закона, защита на животните, напредък на елитите и демократична инициатива отдолу“. Тя е основана от издатели на сатиричното списание „Титаник“ и спечели едно парламентарно място с 0,6 на сто от подадените в Германия гласове.

Зонеборн каза, че партия смята да държи това място в постоянна ротация, за да могат през него да преминат за по месец 60 представители, така че всеки от тях да се облажи с по една месечна евродепутатска заплата плюс полагащото им се допълнително заплащане при напускане. От Европарламента вече заявиха, че този план няма да мине, защото е в нарушение на правилата.

Зонеборн обаче упорства: „Ние ще доим ЕС като малка южноевропейска страна“. Като първи евродепутат от своята партия той знае, че носи огромна отговорност. „Ще използвам следващия месец за интензивна подготовка за моето оттегляне“, каза той. Брюкселски бордей?

Много кандидати триумфираха в европейските избори, играейки на антиевропейска вълна, но малцина излязоха с по-радикално предложение от поляка Януш Корвин-Мике. Той иска да превърне сградата на парламента в бордей като знак на презрението си към него.

Партията на Корвин-Мике „Ново дясно крило“ спечели 7 процента от гласовете в Полша, което й осигурява 4 депутатски места, с обещанието да разруши Евросъюза, разрушавайки неговите правила. По време на кампанията той наричаше политиците в Брюксел „крадци“ и се заканваше да „изтрие“ всеки признак на съществуването на ЕС, наричайки го „гнил картоф“. Корвин-Мике е също голям любител на бридж и дори е автор на книга за популярната игра на карти. След като спечели евромясто, той обеща „да се бори да направи Европа по-нормална“. Парламентарна въртележка

Когато депутатът от Датската народна партия Мортен Месершмид не е в Брюксел, той живее в развлекателен парк в Копенхаген. Неговата приятелка Дот Весман работи там като кабаретна певица, а нейното семейство притежава много от игралните павилиони. 33-годишният датчанин, който е любител на френските вина, често помага, вършейки не най-приятната домакинска работа в парка „Бакен“, като например поливане на зелени площи или ремонт на блъскащи се скутери.

Месершмит заема едно от четирите места в Европарламента, спечелени от евроскептичната Датска народна партия, известна с антимюсюлманските си изцепки. Самият той нерядко се оказва в центъра на тези скандални изяви. През 2002 г. той бе осъден за разпалване на расова омраза заради рекламно пано, което гласеше: „Масови изнасилвания, брутално насилие, несигурност, принудителни бракове, потискане на жените, гангстерска престъпност. Това е което мултиетническото общество ни предлага.“

През 2007 г. Месершмид беше обвинен, че публично хвали Хитлер и пее нацистки песни. Той призна, че е бил пиян на обяд с датски депутати и знаменитости, но две години по-късно бе оправдан, а вестникът, публикувал твърденията срещу него, бе глобен. Синдикален кръстоносец

Българката по рождение Костадинка Кунева е работила като чистачка, след като дошла в Гърция да си търси препитание. Тя е била студентка по история, а (в Гърция) става виден синдикален организатор и бе нападната с киселина пред дома си в Атина през 2008 г. , получавайки животозастрашаващи поражения. Тя продължи кампанията си срещу нарушенията на трудовите права по време на битката си за оздравяване и многобройните операции в Гърция и Франция.

Избрана бе в Европарламента от лявата партия „Сириза“, която триумфира в тежко засегнатата от мерките за икономии Гърция с 27 на сто от гласовете. 50-годишната Кунева, чието лице бе обезобразено при киселинното нападение, водеше кампанията си с тъмни очила и все още говори трудно. Тя обеща да пренесе своята кампания в Европарламента и да ратува за общоевропейски рестрикции върху продажбата на киселина. Шампион на левицата

Пабло Иглесиас – брадат професор по политически науки в Мадрид с дълга коса, вързана на конска опашка, изникна буквално от нищото, за да се изстреля на върха на испанската политика. Неговата лява партия Podemos – „Ние можем“, стресна политическия свят, спечелвайки 5 места с 8 на сто от испанските гласове, макар че бе създадена едва преди четири месеца.

35-годишният Иглесиас обещава, ако бъде избран на национален пост, да настани бездомните в празни апартаменти, които банките са отнели от неплатежоспособни длъжници. Той предлага също така да се забрани на бивши министри да заемат висши длъжности в големите компании. Младият професор, който предпочита да носи джинси и карирани ризи вместо костюми с ризи и вратовръзки, си спечели многобройни фенове в страната със спокойното си и балансирано поведение в често острите телевизионни политически дискусиии в Испания.

Произхождайки от мадридския работнически квартал Вайекас, той казва, че Испания „се управлява от слугите на богаташите“ и че ако крал Хуан Карлос иска да бъде държавен глава, той трябва да се яви на избори. Циганка феминистка

Шведската циганка Сораря Пост иска да внесе „феминистко измерение“ във всичко, което става в Европейския парламент. Но най-оригинални могат да се окажат екологичните възгледи на нейната партия. Тя настоява да се забранят пътническите полети на къси разстояния и вноса на минерална вода през националните граници с цел да се намалят емисиите на газовете, предизвикващи (т.нар. парников ефект в атмосферата, на който се дължи) глобалното затопляне.

Нейната партия „Феминистка инициатива“, на която Сораря Пост ще бъде единственият евродепутат, очевидно свързва климатичните промени с мъжкото поведение. Тя иска да създаде програма „за превъзпитание на мъжете, за да променят те своите потребителски и транспортни навици, от което ще спечели климатът и устойчивото развитие“.

Пост, която е и активен застъпник за правата на ромите, разглежда феминизма като контрабалансьор на крайнодесните партии, които отбелязаха голям напредък в изборите за Европейския парламент. „Ако искаме да се придържаме към основополагащата идея на Европейския съюз за мирен и сговорен съюз, трябва да внесем феминистко измерение като противотежест на силите, които нахлуват днес“, каза тя за АП.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.