Защо неуспехът на Бъсеску е добра новина и кой е истинският победител на изборите?

в. Ромъния либера

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

Добрата новина, която ни донесоха резултатите от тези избори за Европейски парламент, е, че средствата, които президентът Траян Бъсеску избра в предизборната кампания, се оказаха губещи. Лошата новина е, че единствената партия, която сега представлява сериозна заплаха за Социалдемократическата партия (СДП – управляващата формация – бел. ред.), е разтърсена от вътрешни конфликти.

Партия Народно движение може да смята, че е извадила късмет с резултата от 6,2 процента, получен на изборите в неделя. За щастие, битката за евроизборите приключи на 25 май, защото ако бе продължила още две седмици, войнствените генерали Траян Бъсеску и Елена Удря щяха да закопаят собствената си армия в същото мочурище от 1-2 процента, в което гният от 14 години политиците от Националноселската християнска и демократическа партия (първата политическа партия, регистрирана след падането на комунизма – бел. ред.).

Когато избраха да се борят с Виктор Понта и СДП с техните оръжия – ругатни, плюене в лицето, заплахи и тежки обвинения, президентът и неговият доверен човек пропуснаха нещо основно: Партия Народно движение не визира същия електорат като СДП. По този начин, вместо да бъдат мобилизирани от атаките на Траян Бъсеску срещу премиера, както и от агресивните призиви на президента и неговите хора да се гласува, потенциалните гласоподаватели на президентската партия почувстваха, че им се налива олово в краката. Президентът май не успя да подлъже онези, които не осъзнават колко опасни са Виктор Понта и СДП за бъдещето на Румъния.

Стратегията се оказа напълно погрешна. Всички хора, които биха могли да гласуват за президентската партия, знаеха защо не са добри Виктор Понта и бароните от СДП. Това, което не знаеха, бе какво реално решение вижда президентът срещу всичко онова, което представлява Понта и неговата партия. А Бъсеску им отговори кратко, без детайли: „Елена Удря“. „Само толкова?“, питаха хората. „Да, какво искате още? Ако аз казвам Елена Удря, тогава трябва да ме слушате“, им отговори президентът. „ОК!“, казаха и избирателите, докато си правеха резервации в планината за 25 май.

По същество, неуспехът от неделя на президентската партия е добра новина, макар че в листата й за Европейския парламент се намираха достатъчно хора, от които не бихме се срамували в Брюксел. Жалко за тях.

Този урок може обаче да е от полза на всички онези, които биха се изкушили да се хвърлят в кални борби с хората на СДП. Неприятно ми е, но в този спорт социалдемократите, подпомогнати от двете партньорски телевизии (телевизионните канали на почетния лидер на Консервативната партия Дан Войкулеску – бел. ред.), са непобедими.

Да говорим сега за победителите-изненада на тези избори – либералите. При условие че коалицията около СДП получи само 37,6 процента от гласовете, 15-те процента на Национално-либералната партия (НЛП) имат много по-голяма стойност, отколкото ако партията на Понта бе изкарала 43-44 на сто (колкото й отреждаха сондажите), а Крин Антонеску бе постигнал целта от 20 процента.

СДП не може да има твърде големи претенции за президентските избори, докато НЛП е потвърдена като основната опозиционна партия. Дори с оттеглилия се Йоханис (Клаус Йоханис – заместник-председател на НЛП и кмет на град Сибиу – бел. ред.) и подалия оставка Антонеску, като временен председател, либералите в момента са приковали цялото внимание към себе си, защото от тях ще тръгне всеки план за обединение на десницата и издигането на общ кандидат на президентските избори (през ноември – бел. ред.).

Оттук и яростната атака срещу тази партия на СДП, която ще направи всичко по силите си, за да я унищожи под претекст, вече инфантилен, за възстановяване на Социал-либералния съюз (либералите го напуснаха през февруари т.г. – бел. ред.). Остава да се види дали НЛП ще издържи на атаките на Виктор Понта и на хората, внедрени във вътрешността на партията, а намерението на Антонеску НЛП да влезе в Европейската народна партия, от която част са Демократично-либералната партия и Демократичен съюз на унгарците в Румъния, е ясен сигнал, че шансовете за успех на СДП стават все по-малки.

Колкото до обединението на десницата с оглед на президентските избори, остава един ключов въпрос: ще бъде ли съгласен Траян Бъсеску да направи крачка назад след съкрушителния провал на изборите и да остави другите да изградят алтернатива на СДП? Лично аз смятам, че той няма избор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.