Защо е опасна евразийската идея на Путин

Дойче веле

Колаж: иносми

Русия, Казахстан и Беларус подписаха договор за Евразийски икономически съюз. Документът не представлява заплаха за Европа – опасна е обаче евразийската идеология, залегнала в основата му. Така смята Инго Мантойфел – завеждащ отдел „Европа“ и главен редактор на руската редакция на „Дойче веле“.

* * *
Президентите на Русия, Казахстан и Беларус – Владимир Путин, Нурсултан Назарбаев и Александър Лукашенко, подписаха днес в казахстанската столица Астана договор за Евразийски икономически съюз. За мнозина това веднага навява спомени за Съветския съюз,
разпаднал се преди почти 25 години.

Паралел, добре дошъл за Кремъл – нека населението съзре в договора ново доказателство за възражданата мощ на Русия. Хората в страната приветстват тази стратегия. Междувременно на Запад избуяват страхове пред новия Съветски съюз. Което също влиза в плановете на Кремъл. Погрешно е обаче да разглеждаме Евразийския икономически съюз като нов СССР.

Евразийският икономически съюз не е копие на Съветския съюз

Проектът за евразийска интеграция, предложен от Русия, не може да се сравни със Съветския съюз. Той продължава и развива многобройните опити на Москва да задържи бившите съветски републики в единното икономическо пространство след разпадането на СССР. Съответно Русия, Беларус и Казахстан смятат от 1 януари 2015 г. да полагат усилия за свободно движение на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Но както сочи опитът на досегашния Митнически съюз, обединяващ трите страни, всекидневното сътрудничество върви крайно мудно заради икономически и политически разногласия, корупция и липса на информация. Към Русия се присъединиха засега
само Беларус и Казахстан, а в близко време може да се включат също Киргизстан и Армения. Твърде е съмнително впрочем руските граждани да склонят за свободно движение на хора от
мизерстващите средноазиатски републики.

Без Украйна Евразийският икономически съюз е обречен на провал Без Украйна този Евразийски икономически съюз в постсъветското пространство е мъртвородена икономическа идея. Ето една от причините за агресивната политика на Москва спрямо Украйна от последните месеци, а и днес.

Не бива да забравяме при това, че лоялността на Беларус и Казахстан към идеята за евразийска интеграция не е безгранична. Основната причина Казахстан да членува в съюза съвсем не е стремеж да се подчини на Москва – страната търси противовес за растящото влияние на Китай. Сходни са и мотивите на Беларус: Минск се опитва да балансира политически между Русия и ЕС.

Не, Евразийският икономически съюз не е възроден Съветски съюз. Нито представлява заплаха за „стария“ Европейски съюз. Планираният вътрешен пазар по-скоро дава нови шансове на европейските фирми. И ако се постигнат реални икономически успехи, това ще съдейства да се подобри социалното и финансовото положение на хората от региона. Така че замисляният общ вътрешен пазар между Русия, Беларус и Казахстан няма защо да плаши европейците.

Евразийството – ново тоталитарно предизвикателство в Европа

Друг въпрос е обаче евразийската идеология, чието политическо влияние неотклонно нараства, откакто Путин се върна на президентския пост. Тя е залегнала в основата на Евразийския икономически съюз. Тромавият термин „евразийство“ и най-вече отделните му съставки, щем не щем, предстои да определят през близките десетилетия политическата дискусия в Европа.

Всъщност са определящи за нея и днес.

Защото набиращите сили в Европа деснопопулистки движения с присъщите им антилиберални, ксенофобски, хомофобски и антиамерикански лозунги чудесно се вписват в евразийската идеология, пропагандирана в Русия. Евразийството бе формирано през 20-те години на миналия век в руските емигрантски среди като сглобка от антилиберални, националистически и антисемитски елементи.

Русия си спомни за евразийството, след като се разпадна Съветският съюз. До неотдавна обаче то бе запазено за разни юродивци в политиката и хора, обсебени от теорията за
конспирациите. В изявленията и политиката на Путин от 2011-2012 г. насам обаче зачестяват препратките към евразийската идеология.

Неслучайно Путин не скъпи похвалите за деснопопулистки партии като френския „Национален фронт“ начело с Марин льо Пен.

Евразийството често се тълкува като отдалечаване на Русия от Европа. Грешка. Евразийството е концепция за друга една Европа – антилиберална и антиамериканска. Точно тук, а съвсем не в проекта за Евразийски икономически съюз, се крие заплахата за либерална, демократична Европа.

Повечето хора в страните от европейския континент още не осъзнават колко опасни може да са последиците. В Европа все още цари еуфория по повод края на студената война от 20-и век. А трябва да се събудим – и както политически, така и във военен план да се заловим с подготовка за новото тоталитарно предизвикателство на 21-ото столетие.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.