Западът може да вземе „контрамерки“ срещу евразийската интеграция

Колаж: иносми

Договор за създаване на Евразийски икономически съюз (ЕАИС), включващ засега Русия, Беларус и Казахстан, бе подписан от държавните лидери на трите страни в Астана.

Фактически формираме най-големия единен пазар на територията на ОНД – над 170 милиона души, цитира „Росийская газета“ изявление на руския президент Владимир Путин.

Неслучайно към новия съюз проявяват интерес най-големите икономически играчи, заявява московският официоз. „Където и да пристигна, с когото и да разговарям – всички поставят въпроса как да изградят отношения с бъдещия Евразийски съюз“, отбелязал Путин.

Общият обем на трите икономики е 2,2 трилиона долара, а общият БВП може да нарасне до 2030 г. с 900 милиарда долара, посочил казахстанският му колега Нурсултан Назарбаев.

Беларуският лидер Александър Лукашенко изразил надежда, че „в бъдеще икономическият съюз ще стане основа за политическо, военно и хуманитарно единство“ между страните участнички.

Днес обаче ЕАИС заобикаля политическите въпроси. Основен смисъл на новия съюз е взаимното „икономическо разоръжаване“ и невъзможността от „икономически войни“ между партньорите в съюза, резюмира „Комерсант“.

Създаването на интеграционни проекти в постсъветското пространство едва ли може да се нарече история на успеха, пише в обзорен материал „РБК дейли“. Експерти на изданието наричат единствен сполучлив пример за такава интеграция Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО), послужила за база при формирането на руско-беларуско-казахстанския Митнически съюз и на Единното икономическо пространство, прерастващи в новосъздадения Евразийски икономически съюз.

Владимир Путин неведнъж е изтъквал подчертано икономическата насоченост на новото обединение. Според някои експерти обаче в постсъветското пространство постепенно се създава блок за сигурност, алтернативен на НАТО, отбелязва всекидневникът, цитиран на сайта zagolovki.ru.

Специалисти, потърсени от „Московский комсомолец“, обаче са практически единодушни: ЕАИС е аналог на Европейския съюз, но Русия трябва да действа по-предпазливо, да взема предвид интереса на своите съюзнички.

„На фона на украинските събития Русия трябва да докаже, че не е сама“, коментира създаването на ЕАИС журналистът икономист Николай Вардул. Политологът Евгений Гонтмахер пък предрича въвеждането на обща валута в новото обединение.

Изявления на политици от САЩ и действия на американската администрация навяват мисълта, че може да последват контрамерки срещу евразийската интеграция, предупреждава ориенталистът Александър Князев пред „Независимая газета“. „Украйна като инструмент“ за целта е „само първият фронт“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.