Една година по-късно – турското протестно движение е смазано от Ердоган

Франс прес

Репортажна снимка от протестите на площад „Таксим“ в Истанбул. Снимка от социалната мрежа tumblr

Турските активисти, които подеха антиправителствените протести през 2013 г., призоваха своите последователи да излязат отново на улицата в събота, за да отбележат първата годишнина от тези протести на фона на едно управление, което засили диктата си върху страната.

Тръгнала от шепа екоактивисти, противопоставящи се на разрушаването на малкия парк Гези в района на емблематичния площад Таксим, тази битка, провокирана от силата на полицейските репресии, прерасна в безпрецедентна протестна вълна срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 2003 г.

През първите три седмици на юни турците – над 3,5 милиона според официални данни, излязоха на протести в близо сто града на страната, за да настояват, както в страните от „арабската пролет“, за повече демокрация.

Една година по-късно демонстрантите искат да запалят отново пламъка на този „дух на Гези“, за да осъдят авторитарния уклон на силния човек на страната. „За да припомним на света, че не сме се отказали от нашите изисквания и от нашите победи, ние ще бъдем в събота на Таксим“, обяви движението Солидарност за Таксим, оглавило протестите, което включваше неправителствени организации и представители на гражданското общество.

Този призив за демонстрация предвещава нови насилия. Тъй като, подобно на 1 май, площад Таксим бе обявен за забранена зона от валията на Истанбул, който мобилизира 25 000 полицаи, за да блокира достъпа до площада. „Правителството поддържа атмосфера на напрежение, която насърчава полицейските насилия“, заяви със съжаление говорителката на Солидарност за Таксим архитект Мюджела Япъджъ.

Силите на реда грубо потушиха демонстрациите за Гези: осем загинали, над 8000 ранени и хиляди арестувани. „Нарушения на правата на човека в голям мащаб“, според Амнести интернешънъл. Оттогава ислямо-консервативното управление положи усилия да смаже всякакви протести.

„Печатът е в голяма степен подложен на цензура и стотици демонстранти са заплашени от тежки присъди затвор. „Турските власти предприеха лов на вещици срещу всички тези, които демонстрираха или искат да се чуе гласът им“, заяви председателят на Международната федерация за правата на човека Карим Лахиджи.

В разгара на корупционния скандал, който разтърси правителството през декември, Ердоган извърши чистка в полицията и съдебната система, прие закони за контролиране на магистратите и социалните мрежи и засили правомощията на своите разузнавателни служби.

Опозицията протестира срещу „диктатурата“ и ЕС изрази безпокойство от този уклон, несъвместим с влизане на страната в Европа на 28-те. Но нищо не се промени.

На фона на убедителната победа на своята партия на общинските избори, Ердоган, чиято цел отсега нататък са президентските избори през август, остава глух за всички критики, затворен в своите теории за заговор. „Всеки път, когато нещата вървят добре, има хора, които се опитват да сеят смут в Турция“, повтори отново той във вторник.

„Гези бе показател за това, което констатираме днес“, отбелязва Март Пиерини, бивш посланик на ЕС в Анкара и изследовател във фондация „Карнеги“. „Ердоган защитава една авторитарна концепция за демокрацията, която не се харесва на половината от неговата страна и е несъвместима с нашия либерален модел.“

От една година насам повечето демонстрации в Турция са потушавани. Търпимост бе проявена само към тези след погребението на Беркин Елван, 15-годишно момче, починало през март в резултат на наранявания, причинени от полицията. В тях се включиха стотици хиляди хора в цялата страна.

Дори срещу семействата на жертвите на катастрофата в мината в Сома, отнела живота на 301 души на 13 май, бяха използвани сълзотворен газ и водни оръдия. Миналата седмица двама души бяха убити в Истанбул покрай демонстрации в памет на загиналите миньори.

Въпреки твърдостта на правителството мнозина искат да вярват, че семето на разкрепостяване, посадено в Гези, накрая ще покълне. „Призракът на Гези продължава да витае над Ердоган“, посочва Соли Йозел, политолог в университета „Кадир Хас“ в Истанбул. „Демонстрантите може би бяха принудени да замълчат, но недоволството е все още налице и ще продължи да се разпространява“.

„Убедена съм, че едно правителство не може вечно да потиска своя народ“, потвърждава говорителката на Солидарност за Таксим Мюджела Япъджъ. Процесът срещу участниците в антиправителствените протести се открива на 12 юни и тя рискува да получи присъда от тридесет години затвор.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.