Великобритания включи дрогата и проституцията във БВП

Очаква се проститутките и наркодилърите да подпомогнат Великобритания с 10 милиарда лири след промените, които страната прави в начина на измерване на икономиката си. Великобритания обяви вчера, че за първи път ще включи проституцията и незаконните наркотици (вноса, производството и потребление – бел. прев.) в официалните национални сметки. Инициативата е една от промените, планирани за септември, които ще прибавят до 5 % към британския брутен вътрешен продукт (БВП).

Септемврийското преразглеждане ще промени официалния размер и формата на икономиката, а освен това ще пренапише съвременната икономическа история. Великобритания не е единствената, която актуализира начина на измерване на икономиката си в отговор на международните стандарти. Миналата седмица италианската статистическа служба съобщи, че ще започне да включва, наред с други дейности, и продажбата на кокаин и проституцията. Миналата година САЩ пък разшириха дефиницията си за инвестиции, което увеличи техния БВП за 2012 година с 3,6 %.

При първия си опит да измери незаконна дейност, различна от контрабандата (на алкохол и цигари – бел. прев.), британската Национална статистическа служба обяви, че проституцията ще прибави 5,3 милиарда лири към БВП за 2009 година, а нелегалните наркотици – 4,4 милиарда лири. Според изчисленията на статистическата служба всяка от общо 60 879 проститутки е обслужила по около 25 клиенти седмично през 2009 година при средна тарифа 67,16 лири. Освен това е пресметнато, че във Великобритания 38 000 души са на хероин, а продажбите на наркотика възлизат на 754 милиона лири при цена на улицата от 37 лири на грам.

Общо промените, обявени вчера, ще увеличат равнището на БВП от 2009 година с 33 милиарда лири или 2,3 %. Националната статистическа служба все още не е изчислила ефектите за последвалите години. Други промени, които ще отразят новите международни стандарти, приети от всички страни членки на ЕС, ще бъдат обявени през юни.

Нов начин на измерване на „нестопанските институции, обслужващи домакинствата“ – като благотворителни организации – ще прибави цели 24 милиарда лири или 1,7 % към БВП от 2009 година. Хората, които си строят собствени къщи, ще допринесат с 4 милиарда лири или 0,3 %.

Джо Грайс, главен икономически съветник в националната статистическа служба, заяви: „С развитието и еволюирането на икономиките се развива и статистиката, която използваме, за да ги измерваме“.

„Тези подобрения се случват в световен мащаб и ние работим с нашите партньори в Европа и по-широкия свят по един и същ дневен ред. Тук във Великобритания тези реформи ще помогнат на Националната статистическа служба да продължи да предоставя най-добрата възможна икономическа статистика“, допълни съветникът.

Според европейските статистически насоки незаконните трансакции, в които всички страни дават съгласието си, трябва да се включват в измерванията на икономиката. Великобритания ще се присъедини към Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия, като прибави проституцията и незаконните наркотици към БВП-то си.

Те обаче не се оказаха лесни за измерване. Националната статистическа служба пресмята броя на проститутките във Великобритания през 2004 година, като екстраполира броя от проучване в Лондон през онази година. След това прави предположения за броя на клиентите, с които се среща една проститутка седмично, броя на седмиците, заработени всяка година и плащането на клиент.

Най-накрая се допуска, че проститутките са се увеличили във времето в съответствие с размера на мъжкото население на възраст над 16 години. „Това е слабо предположение въз основа на пазара на проститутски услуги“, признава статистическата служба в анекс към доклада. „Необходимо е, тъй като нямаме редовни данни за броя на проститутките“. Използвана е и информация от Холандия, за да се вземе предвид, че проститутките харчат еквивалент на 125 евро годишно за дрехи и 0,50 евро на клиент за презервативи през 2007 година.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.