Шотландските националисти получават ново оръжие – Европа

Ройтерс

Вълната на евроскептицизъм в Англия даде в ръцете на националистите в Шотландия ново оръжие в битката им за излизане от състава на Обединеното кралство – предупреждение, че само независимостта може да остави Шотландия в Европейския съюз.

Шотландската национална партия (ШНП), която оглавява местното правителство на Шотландия, спечели 29 процента от гласовете на европейските избори – малък спад в сравнение с вота през 2009 г., но наруши тенденцията в Англия, където победи евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

Лидерът на шотландските националисти Алекс Салмънд вече предупреди, че най-голямата заплаха за оставането на Шотландия в ЕС е обещанието на премиера Дейвид Камерън за референдум за членството до края на 2017 г.

Социологическите проучвания сочат, че шотландците остават подозрителни към евентуално излизане от Обединеното кралство. Но тревогата на привържениците на оставането във Великобритания е, че възходът на евроскептицизма може да убеди колебаещите се шотландци, че гласуване за независимост на референдума на 18 септември е единственият начин за оставане в Европа.

„Вълната на подкрепа за антиевропейската партия извън Шотландия може да тласне повече колебаещи се избиратели към кампанията за независимост на Шотландия“, заяви Холгер Шмидинг, главен икономист на „Беренберг банк“.

Евентуално разпадане на 307-годишния съюз на Шотландия с Англия ще отнеме около 10 процента от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство, ще отслаби дипломатическото влияние на Великобритания и ще повдигне въпроси за постоянното й място в Съвета за сигурност на ООН.

Въпреки че според проучванията шотландците засега е малко вероятно да гласуват за отделяне, делът на подкрепящите независимостта се увеличава през тази година. Много хора се колебаят.

ЩЕ БЪДЕ ЛИ ШОТЛАНДИЯ ЧЛЕН НА ЕС?

Макар и Шотландия да се смята за по-проевропейска от Англия, ЮКИП удвои резултата си в сравнение с 2009 г., печелейки първия си мандат от Шотландия на изборите за Европейски парламент. Шотландските националисти спечелиха две места, лейбъристите – две, а консерваторите – едно. Либералните демократи загубиха единствения си мандат в Европейския парламент от Шотландия.

В Англия ЮКИП спечели евровота, докато в Уелс партията на Найджъл Фараж остана втора, малко зад лейбъристите, но победи консерваторите и уелската националистическа партия „Плейд къмри“.

„Предвид възхода на ЮКИП на юг от границата – където те си осигуриха три пъти повече подкрепа, отколкото в Шотландия – е по-важно отвсякога в Европа да се чуе различният глас на Шотландия“, заяви заместник първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

„Този дневен ред е точно обратното на това, от което се нуждае Шотландия, и именно затова трябва да си изградим наши собствени отношения с европейските ни съседи като независима страна – нещо което само положителният вот през септември може да гарантира“.

Но ШНП може да се наложи да коригира посланието си за Европа, тъй като според проучване Шотландия може и да не е напълно изолирана от европейската вълна на евроскептицизъм.

Делът на привържениците на ШНП, които са за излизане от ЕС, е по-голям, отколкото при избирателите на консерваторите или лейбъристите, показва проучване на Университета в Дънди.

Изследването сочи също, че тези, които искат излизане от ЕС, са повече сред подкрепящите независимостта, отколкото сред противниците й.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че държави, отделящи се от съществуващи членки на съюза, трудно биха получили членство в ЕС, въпреки че според Салмънд една независима Шотландия би могла да договори членство в ЕС и няма да се налага да кандидатства наново.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.