Деца правят град в пустинята или колко далеч може да стигне едно риалити шоу

Членовете на Градския съвет избират поредния носител на Златна звезда. Снимка: Си Би Ес

Тъкмо когато тв зрителите по света решиха, че риалити шоутата вече няма с какво да ги изненадат, американската телевизия Си Би Ес измисли ново предаване, с което да разбуни духовете. На 19 септември тя ще започне излъчването на “Детска нация” (“Kid Nation”). Предаването е снимано през пролетта в продължение на 40 дни и в него са взели участие 40 деца на възраст между 8 и 15 години. Те са били изпратени в запустял град в Ню Мексико с цел да се опитат пред телевизионните камери да изградят свое общество с правителство и закони. По време на снимките участниците не са имали връзка нито с родителите си, нито с каквито и да било други хора. Според създателя на шоуто Том Форман целта му е била “децата да успеят там, където възрастните са се провалили.”

Правилата на предаването са изключвали елиминиране на участниците. Вместо това продуцентите са ги разделили в четири групи с различни задължения и заплащане. Първият отбор е бил т.нар. “висша класа”, чиито членове са получавали по един долар на ден и са можели да правят каквото си поискат. Вторият отбор е бил на “търговците”, които са печелели по 50 цента дневно и са управлявали магазините. Членовете на групата на “готвачите” са получавали по 25 цента на ден и е трябвало да готвят ядене за всички и да мият чиниите. В четвъртия отбор са били “работниците”, които са изкарвали по 10 цента дневно и задължението им е било да почистват целия град.

Според правилата на всеки три дни групите са се разменяли. Ако всички жители на града си вършели задълженията както трябва, получавали награда, но трябвало да решат дали да поискат нещо, от което имат нужда или нещо, което просто им се иска да имат. Каква да бъде наградата определял Градският съвет, в който членувал по един представител от всяка група. Той решавал също кое дете заслужава да получи Златната звезда. Тя била на стойност 20 хиляди долара и се връчвала на всеки три дни. Въпреки че шоуто още не е стартирало и за него може да се съди само по краткия промо клип, който върви по Си Би Ес и в Интернет (виж го по-долу), то вече предизвиква разпалени спорове и дискусии.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/565JJPKVcAE“, width=“425″, height=“350″ [/swf]Списание “Television Week” писа в средата на юли, че децата са работили по 14 часа на ден и обвини създателите на предаването в експлоатация на детски труд.

По време на пресконференция журналисти и тв критици са засипали създателя на “Детска нация” Том Форман с въпроси относно законните, моралните и етичните аспекти на предаването. От 40-те деца, участвали в шоуто, 12 не са навършили 10 години, а само едно е на 15. 18 от участниците са момичета.

“Кой носи основната вина тук – телевизията, която е подмамила родителите с тлъстата награда, или самите родители, които са разрешили и дори са окуражили децата си да участват – пита Матю Смит, председател на Департамента по комуникации към Университета в Охайо. – Съвсем ясно мога да си представя как родителите на участниците са си казали: “Какво толкова, малката Сузи или малкият Джони могат да се оправят 40 дни без нас.”

Групата на работниците разчиства града. Снимка: Си Би Ес

Становището на Си Би Ес е, че децата не са били служители на телевизията. Според Том Форман участниците са били като на летен лагер . “Те не са работили, те участваха в шоу – уверява той. – Никой не беше елиминиран и всеки имаше право да си тръгне, когато пожелае.” Впрочем, няколко деца наистина са пожелали да се откажат, но интервюта с тях не са били разрешени, тъй като организаторите на шоуто са се опасявали, че могат да разкрият ключови подробности.”

В телефонно интервю за вестник “Лос Анджелис таймс” обаче четирима от участниците са разказали, че по време на снимките са били събуждани в 6 часа сутринта от звън на камбана и сами са решавали кога да приключат работата за деня. Готвенето се е осъществявало на печка с дървени въглища, а вечер децата са си почивали или са организирали партита в градския бар, където са имали възможност да си купят бира от корени.

“Да се твърди, че децата не са работили, е абсурдно – казва Марк Андреевич, професор по комуникация в Университета в Йова. – Ако това означава, че не са получавали пари за труда си или им е било плащано твърде малко, тогава съм склонен да се съглася, че не става въпрос за труд, а за експлоатация.”

Всеки участник в предаването предварително е получил по 5 хиляди долара, но родителите твърдят, че не са имали представа за евентуалната възможност децата им да получат златни звезди на стойност 20 хиляди долара. Продуцентите само са намекнали, че участниците могат да спечелят някакви награди от рода на компютри или iPod-устройства.

”Не мисля, че дъщеря ми се е чувствала зле по време на снимките – казва Пеги, майка на 12-годишната Лоръл от Бостън. – Престоят й там не е бил много по-различен от нормалното й ежедневие. Чувствала се е като на летен лагер, само че с камери. Това е било забавно приключение за нея.”

Заседание на Градския съвет. Снимка: Си Би Ес

Противниците на предаването отправят критики най-вече към родителите на най-малките деца, задето са им позволили да участват. Те обаче излизат с оправданието, че са били спокойни, защото в екипа на предаването е имало достатъчно психолози и лекари, които да се грижат за децата им.

Според Том Форман нападките към предаването са “разбираеми”, тъй като журналистите и критиците съдят по него само от промо клипа. По-голямата част от родителите на участниците застават твърдо зад продуцентите и телевизията. “Не мисля, че можеш да съдиш нещо, което още не си видял – казва Сюзън, майка на 10-годишния Закъри от Маями Бийч. – Знам, че синът ми се върна вкъщи по-силен и по-уверен. Сега мога да разчитам на него много повече, отколкото преди.”

Четирите деца, интервюирани от “Лос Анджелис таймс”, разказват, че им е било много трудно да се оправят без електричество и чешмяна вода, да спят върху дюшеци на пода, да си готвят, да чистят и сами да решават всичко. По думите им, най-голямото предизвикателство не е било да работят повече от когато и да било в живота си, а да свикнат да бъдат снимани непрекъснато.

“Когато чух за предаването, реших, че идеята е чудесна – разказва 15-годишният Грег, най-големият участник в шоуто. – Но щом пристигнахме на мястото на снимките и видях, че навсякъде има камери, които да ни следят всяка секунда, вече не бях толкова ентусиазиран. След време свикнахме, но не беше лесно.”

От Си Би Ес все още не знаят дали шоуто ще има успех, но продуцентите вече са започнали да провеждат кастинги за втори сезон. Ще има ли изобщо такъв, ще стане ясно след като започне излъчването на вече заснетия сезон.

(по в. “Лос Анджелис таймс”)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.