Гърция – ремонт и в държавата

Въпрос на време е вече ремонтът, който няма да се сведе само до правителствени промени, но ще включва такива в държавната администрация и организациите, а също и в централната банка на Гърция.

На среща вчера премиерът Андонис Самарас и неговият заместник Евангелос Венизелос стигнаха до заключение за Е рестартиране на кабинета след изборното послание от миналата неделя, резултат от победата на опозицията СИРИЗА в евровота.

Става дума за инициатива на правителството, която ще бъде съпроводена и с други негови действия в посока на облекчаването на цели групи от населението, намиращи се в изолация, а също и за намаляване на данъчната тежест за домакинствата и фирмите.

Ремонтът на кабинета, който бе обявен от вицепремиера и потвърден от говорител на правителството, се очаква да бъде обявен в близките дни, когато ще станат известни и промените в централната банка на Гърция, въпреки че официално се очаква това да се случи по-късно.

Въпросната правителствена реорганизация ще включва не само министерства и ведомства, а също и организации, контролирани от държавата, като целта е те да станат по-ефикасни. Очевидно „картите отново ще бъдат раздадени“ за поредната партия, но, разбира се, при оформилите се вече нови условия след изборния резултат от миналата неделя.

В публичните си изказвания премиерът и вицепремиерът говорят за пакет от инициативи, целящи да внесат корекции в икономическата политика. Двамата държат на необходимостта в страната да има политическа стабилност, като отхвърлят слухове за предсрочни парламентарни избори през есента.

„Ключът“ за развитие на страната е политическата стабилност и този път ние сме решени да следваме това до край“, каза Самарас на президента Каролос Папуляас, с когото се срещна по-рано тази седмица.

В стремежа си да смекчат натиска, за да може по-лесно да действат, правителството и в частност по-малкия коалиционен партньор в него, социалистическата партия ПАСОК, се опитаха да дадат сигнал за отлагане на ремонта. Венизелос каза, че е нужно да бъдат взети под внимание ангажиментите на страната по отношение на нейното председателство на ЕС. На 20 юни Екофин ще обсъжда точно тези ангажименти.

Правителствени източници смятат, че ремонтът на кабинета предполага предварителна работа и че във връзка с него трябва да бъдат взети под внимание ангажиментите на Гърция като председателстваща Европейския съюз. Същите източници добавиха, че „във всеки случай очакваните промени няма да бъдат направени за вътрешна консумация“.

В изказването си след края на срещата с премиера Венизелос изтъкна, че „двамата с него се движат в една и съща посока“ и обяви инициативи в отговор на посланието, изпратено от гръцките граждани чрез изборните урни.

Наш дълг е да откликнем на нуждите на хората и да дадем решения на големите проблеми. Първо обаче е нужно стабилно да доведем до край излизането на Гърция от кризата, каза Венизелос.

Самарас и Венизелос са готови да поискат разумни отстъпки от „тройката“ кредитори с аргумента, че търпението на гърците се е изчерпало.

На срещата си двамата решиха да съставят комисия за предотвратяване на кризисни ситуации, но на нея не бяха взети решения по два възлови въпроса, от които всъщност тръгва ремонтът на кабинета, а именно: оставането или отстраняването на финансовия министър Янис Стурнарас от поста и на Йоргос Провопулос от шефското място на централната банка.

Венизелос каза, че двамата са се съгласили относно критериите, по които ще се избира новият шеф на централната банка, като дадоха сигнал, че вероятно се търси наследник на Провопулос. Не е изключено пък финансовият министър Стурнарас да остане, но не в качеството си на единствения, отговарящ за икономическата политика на правителството.

Освен ремонта обаче, главната правителствена партия Нова демокрация е обект на сътресения и има множество сценарии, свързани с нейното разширяване чрез привличане на хора отвън. Налице е посредничество за завръщането на Йоргос Карадзаферис, отцепил се от Нова демокрация и създал партията ЛАОС, което предизвика остри реакции най-вече от фракцията на бившия премиер Костас Караманлис, която съзира в завръщането на Карадзаферис опасност от срив на консерваторите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.