Неправилни канарчета

Румен Белчев

В една знаменита книга милият Мечо Пух опитва да заблуди пчеличките, от които смята да открадне гърненце с мед, като кара приятелчето си да обикаля под ясното небе с отворен чадър и да повтаря от време на време:
– Брей, брей! Май че ще вали…

Този май валя като из ведро, при това понякога – без предупреждение. В дните след изненадващи дъждове не е много приятно да си метеоролог, в дните след избори – социолог. Обикновената фраза, с която се започва коментарът на случилото се, и в двата случая е „Вижте какво сега, много ви разбират главите“, обикновеното обяснение – с антициклон, избързал като пърле пред майка си, та ни наквасил до кости.

Има, разбира се, малка разлика – прогнозата за времето се прави срещу мижава държавна заплата, прогнозите за изборни резултати – не се знае срещу какво, но сигурно срещу нещо особено хубаво, щом толкова народ се пробва да улучи резултатите. Това, че почти винаги не познават, няма Бог знае какво значение – важното е извадката да е представителна, останалото е работа на вестниците!

„Галъп“: Бареков надмина ДПС!“ – три дни преди изборите тръсва сензацийка „БЪЛГАРИЯ ДНЕС“. „Фотофиниш между БСП и ГЕРБ“ – допълва „СТАНДАРТ“. Същото проучване цитират и други всекидневници с малка разлика – че в информацията откриваме твърдението на социолозите от агенцията, че „Данните не трябва да се четат като прогноза за изборен резултат – отразяват декларативни нагласи 10 дни преди датата на вота“…

Малко пезевенкско измъкване, но поне – го има.

Поне не обикалят с отворен чадър под слънцето. Проблемът е, че очевидно на първите два всекидневника това измъкване по някаква причина не им играе на макета и са го спестили на милите си читатели.

Няма го измъкването и в цитираното от „ПРЕСА“ проучване на „Сова Харис“, според което „БСП би взела 31-35 %, ГЕРБ – 28-32 %, „България без цензура“ – 9-11 %, ДПС – 8,5“…

Да надпишеш резултата на управляваща партия с около 17 %, с което го предвиждаш почти двоен на реално получения  – ей на това му се вика статистическа грешка!

Малко по-скромно греши „Медиана“, предвидила ден-два преди изборите осем процента повече за БСП и осем – по-малко за ГЕРБ…

Както би казал Мечо Пух – очевидно пчелите, по-точно – анкетираните гласоподаватели, са се оказали неправилни…

А на нас, неанкетираните, кой знае защо ни остава убеждението, че някой непрекъснато ни взема за канарчета…

А може би причината е отново в извънземните? Може би отново са излезли от дупчицата си в Царичина, за да ни объркат ако не живота, то поне препитаващите се като социолози? С известно сърцебиене прочетохме потвърждение в „СТАНДАРТ“: „В Звездица марсианците първи отидоха до урните“!  За съжаление, оказа се, че е закачка с читателя – хората, живеещи на улица „Марс“ в селото, тръгнали първи да гласуват…

Неправилни канарчета сме, да ви кажа аз, хората толкова пари потрошиха, толкова вестникарска хартия изхабиха за да ви убеждават, кандардисват и агитират, ние – наопаки!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.