Президентски избори в Сирия – предрешен край в държава с несигурно бъдеще

Артилерийски снаряди се изсипват като дъжд върху крепките стени на цитаделата – някои рикошират от монолитните каменни блокове, а други нанасят тежки поражения. Това някога е била Крепостта на рицарите хоспиталиери (Крак де Шевалие), удържала множество обсади, благодарение на здравите си укрепления, защитен ров и стратегическо разположение.

През 1271 г. обаче, в разгара на поредната обсада, фалшиво писмо, подписано уж от Великия магистър на Ордена на тамплиерите, нарежда на обсадените вътре рицари да се предадат. Находчивият план на султана на мамелюците Байбарс Първи сработва и той успява да превземе крепостта, построена на върха на хълм, от който може да се наглежда проходът от Средиземно море към град Хомс.

Благодарение на съвременните технологии за водене на война на сирийската армия не бе нужна хитрост, за да разбие съпротивата на барикадиралите се в крепостта бунтовници и подкрепящите ги цивилни, които се укриха там миналата зима.

В Сирия гражданската война продължава вече над 3 години, а жертвите са повече от 162 000 по данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права. Милиони са вътрешно разселените сирийци, други са избягали в чужбина от страх да не изгубят живота си и живеят в пренаселени бежански лагери в ничията земя между Сирия и Турция, в Ливан и Йордания. В момента няма единен боен фронт.

Съществуват няколко линии, по които се водят военни действия – главно в Северна и Южна Сирия, което е главната причина много хора да бягат от Сирия – обикновено бежанци се оказват онези, които живеят по фронтовите линии, заяви анализаторът по Близкия изток Руслан Трад, който е създател на първия български блог за Близкия изток и Северна Африка – ruslantrad.com.

Изместването на фокуса на вниманието на международната общност и медиите от Сирия към кризата в Украйна позволи на режима на Башар Асад да засили натиска срещу сирийските бунтовници и да вземе отчетлив превес във войната, на която двама бележити дипломати като Кофи Анан и Лахдар Брахими не успяха да помогнат да бъде сложен край.

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ В РАЗГАРА НА ВОЙНАТА

На фона на военните действия Сирия се готви за утрешните избори – вот с предрешен край, в който двамата опоненти на Башар Асад – депутатът комунист Махер ал Хаджар и Хасан Абдел ан Нури, бивш държавен министър по въпросите на администрацията, изглеждат като пиари на сирийския президент. В предизборните си кампании те изтъкнаха колко е трудно да се изправят срещу такъв силен кандидат, който толкова умело води войната срещу терористите. През март сирийският парламент прие нов изборен кодекс, съгласно който за президент може да се кандидатират няколко претенденти. Досега управляващата партия избираше кандидат за поста, след което той биваше одобрен от парламента и накрая се гласуваше на референдум в подкрепа на този кандидат.

Страните от групата „Приятели на Сирия“ осъдиха тези избори, които според тях са в разрез с договореностите от конференцията „Женева-2“, и изказаха съмнение относно истинността на резултатите на вот, състоял се в разгара на гражданска война.

За утрешния вот не е нужно да се правят социологически проучвания, нито експертни оценки за политическите платформи на кандидатите. Очакванията са Асад да бъде преизбран със съкрушително мнозинство от 15-те милиона души (по данни на правителството), които имат право да гласуват. Какво точно цели Башар Асад с произвеждането на тези избори? Надали търси инструмент за легитимиране на властта си, предвид факта, че 40 процента от 22,4-милионното довоенно население на Сирия е разселено заради конфликта и няма да може да упражни правото си на вот.

Смисълът на утрешните президентски избори е друг – те ще бъдат лост за запазване на статуквото в Сирия. Съюзниците на сирийския режим, Русия и Иран, ще бъдат в пълното си право след 3 юни да кажат, че подкрепят избора на сирийския народ, независимо кого излъчи той за държавен глава. Така всеки опит новият президент да бъде свален, всяко действие срещу него, би трябвало да бъде смятано за нелегитимно.

КАК СТОЯТ НЕЩАТА НА БОЙНОТО ПОЛЕ

На бойното поле картината е съвсем неясна. Вярно е, че силите на Асад вече не срещат непосредствена заплаха за своите бастиони, но им липсва човешка сила да разширят териториалните си придобивки. Официално числеността на армията е 250 000 души. Неофициално обаче около сто хиляди от тях не участват в бойни действия, защото са главно сунити и централното командване им няма доверие, тъй като повечето от надигналите се срещу управлението са сунити. Те по-скоро са изпращани по границата с Ирак, където няма много боеве, и в кюрдски райони, отбеляза Руслан Трад.

Сирия остава раздробена на зони, контролирани от правителството, почти изцяло в западната и южната част на страната – Латакия, Тартус, Кусейр, района Каламун и Дамаск, както и на зони, контролирани от противниците на режима в Северна и Източна Сирия.

Опозиционната Сирийска свободна армия (ССА) успя да сдържи или поне да намали надвисналата заплаха, идваща от екстремистката групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), пише британското сп. „Икономист“. Миналата година тази джихадистка организация, командвана от иракчани, чиито редици до голяма степен са запълнени от чуждестранни бойци, бързо увеличи влиянието си в контролираните от бунтовниците зони.

Логично е да се запитаме каква е точно ролята на ИДИЛ в сирийската гражданска война, тъй като официално джихадистката групировка е противник на Асад, а същевременно работи изцяло в полза на режима в Дамаск, обезкървявайки останалата част от сирийската опозиция. В момента повечето атаки на фракцията са ориентирани към позиции на ССА, не срещу правителствените сили. Реално от няколко месеца ИДИЛ и някои техни съюзници от радикалните групи изобщо не са водили боеве с армията, което буди подозрения сред опозицията, отбеляза Трад.

Виждайки колко е трудно да се постигне дори най-малката териториална придобивка, силите на Асад все по-често прибягват към масова употреба на тежки оръжия. Ракети, артилерия и гигантски, натъпкани с експлозиви и пирони варелни бомби, хвърляни от хеликоптери, са най-силното оръжие срещу бунтовниците, които не разполагат с авиация.

На 8 май последните останали 900 бойци бяха изведени от Хомс под ескорт по силата на постигнато с правителството споразумение. Градът преди време се асоциираше с възторжените продемократични тълпи от демонстранти, а сега е олицетворение на жестокостта на гражданската война и е разрушен до основи. Споразумението за „безкръвното“ предаване на Хомс се предполага, че е до голяма степен заслуга на Иран, което повдига въпроса защо Ислямската република е системно изолирана от международните усилия за слагане на край на тригодишния кошмар в Сирия.

Иран е значителна страна в конфликта – политически, икономически и дори доктринално. Иранците подкрепят властите в Дамаск по всякакъв начин, включително за да си запазят достъпа до Ливан, където е базирана контролираната от тях организация „Хизбула“. За тях е много важно да участват в преговори и международната общност не би трябвало да изключва Иран като партньор за разрешаване на кризата, това ще е огромна грешка, коментира Трад.

УСИЛИЯТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ИЗБОРИТЕ

Организацията на обединените нации продължава да действа активно в две насоки по сирийския конфликт. Първата е унищожаването на химическия арсенал на Дамаск – усилие, което показва колко благоприятно въздействие върху международната сигурност оказва сътрудничеството между Вашингтон и Москва. На 22 април Организацията за забрана на химическите оръжия обяви, че 86,5 процента от всички химикали и 88,7 процента от най-опасните субстанции, като серен иприт и заготовки за зарин, са качени на корабите и откарани към крайната им дестинация – американския кораб Кейп Рей, снабден със специално оборудване за тяхното неутрализиране.

Другата важна насока, в която се работи, е разследването на потенциални военни престъпления в Сирия с перспективата за създаване на трибунал, по модела на трибуналите за бивша Югославия и Руанда. След като Русия и Китай наложиха вето на тази инициатива в Съвета за сигурност, усилията са насочени към това да се прокара резолюция през Общото събрание на ООН.

От изключително значение е и доставянето на хуманитарна помощ за Сирия, където по данни на ООН безработицата е се е увеличила до 54,3 процента през последното тримесечие на 2013 година, брутният вътрешен продукт се е свил с 41 процента, инфлацията е нараснала със 178 процента. В тези условия Башар Асад е убеден, че ще спечели утрешните президентски избори, а вотът ще бъде показателен за това, че Асад е успял да консолидира властта си върху голяма част от територията на Сирия.

Това нямаше да бъде възможно, ако сирийският президент не бе стъпил стабилно върху здравите връзки, установени от баща му Хафез Асад с Русия през 70-те години и с Иран през 80-те, когато Сирия бе единствената арабска страна, подкрепяща Техеран във войната срещу Ирак, отбелязват наблюдатели.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.