Протестите в парка Гези – знам какво направи миналото лято

в. Хюриет дейли нюз

Репортажна снимка от протестите на площад „Таксим“ в Истанбул. Снимка от социалната мрежа tumblr

На 31 май бе отбелязана първата годишнина от протестите в парка Гези с изключително много онлайн събития, както и мероприятия в парковете в цялата страна. Събитията във Фейсбук и други онлайн събития бяха съпроводени от представянето на форумите за Гези (от миналата година), излъчването на документален филм в парковете и други.

„Знам какво направи миналото лято“, гласеше една от поканите за събитие във Фейсбук на 31 май. Бихме ли могли да се срещнем някъде? Бихме ли могли да се разходим по улиците, за да покажем съпротивата си? Бихме ли могли да се срещнем тук – в парка Кугулу (известен парк с лебеди в Анкара)? Бихме ли могли да се притесним за лебедите, изложени на сълзотворен газ? Това бе само едно от многото подобни събития във Фейсбук на 31 май.

Съпротивата, за която се говори, са протестите в парка Гези, ескалирали в протестни демонстрации в цялата страна, в които участваха над 2 милиона души в продължение на близо месец миналата година. Паркът Кугулу бе един от многото райони за събирания за протестиращи в Анкара. А сълзотворният газ е основният символ на неочакваната полицейска бруталност, която превърна мирните протести в насилствени сблъсъци по цялата страна.

На 31 май бе годишнината от протестите в парка Гези, мирният протест срещу плановете за реконструкция на една от малкото останали зелени площи в сърцето на Истанбул, който се превърна в един от най-големите масови протести в историята на Турция. През последните седмици хиляди напомнят един на друг по социалните мрежи да не се забравят събитията от миналата година.

Разпалените покани за събития за годишнината отразяваха някои от основните характеристики на протестите от миналата година и резултатите от тях: хумор, креативност, както и постоянно напомняне за жестокостта, при която хиляди бяха ранени, а някои загинаха.

Социалните мрежи и интернет бяха препълнени с различни материали, свързани с протестите миналата година.

Събития в музеи, четене на открито, изложби, излъчване на филми, показване на форумите за парка Гези бяха сред другите избрани средства за отбелязването на първата годишнина от протестите за Гези. Много хора сложиха в раниците си маски и разтвори срещу преките ефекти от сълзотворен газ, както и зарядни устройства за смартфоните, чрез които десетки хиляди хора на улиците (и по домовете си) се информираха през социалните мрежи. Полицията също не спести средства за подготовките във връзка с очакваните протести за годишнината, като разположи водните оръдия ТОМА на местата, където се смяташе за вероятно да се съберат тълпи от протестиращи като истанбулския площад Таксим и анкарския площад Къзълай.

Един от кулминационните моменти на отбелязването на първата годишнина стана документалният филм за събитията в Гези на режисьора и журналист Джан Дюндар – „Гьоздагъ“. Буквалният превод на заглавието на филма означава „заплаха“, но думата е била избрана и тъй като включва думата „око“ – „гьоз“. Филмът е за първите 48 часа на протестите, а фокусът е насочен към шестима протестиращи, загубили едното си око заради употребата на гранати със сълзотворен газ. Във филма са включени и записи на протестите от смартфони.

Духът на Гези ни научи да виждаме. Той ни научи как да бъдем смели, как да се съпротивляваме, как да споделяме, писа Дюндар за документалния си филм.

Направихме този филм заради това, което научихме в Гези. Това е документален филм за тези, които загубиха очите си. Историята за страна, която започна да вижда и за това как страната бе простреляна в окото, посочи още Дюндар.

Премиерата на филма бе на 30 май пред огромен брой развълнувани хора в културния център Джаддебостан (в истанбулския квартал Кадъкьой), в който се оказваше подкпрепа на протестиращите от първите дни. Същия ден и на следващия ден – на самата годишнина от началото на протестите, „Гьоздагъ“ бе излъчен в големите паркове в страната, както и в Ню Йорк, Лондон, Берлин, Осло и Отава и в други големи градове в различни точки на света.

Друга кулминационна точка на годишнината бяха изложбите. „Съпротивата за парка Гези“ е една от многото изложби за годишнината. Изложбата бе открита преди седмица в Истанбул, също в културния център Джаддебостан. Тя включва 200 снимки, направени от 21 фотожурналисти по време на протестите, както и краткия филм „Съпротива“ на Серкан Оджак.

Организаторите на изложби в други части на Истанбул, както и в други градове като Коджаели и Бурса, се надяваха да възпламенят адреналина от миналата година.

Гези успя да създаде собствено чувство за носталгия за малкото изминало време от само една година. Надяваме се, че това ще се превърне в носталгия за началото на връщането на добрите стари дни в Турция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.