Само чудо би решило бързо въпроса за името на Македония

в. Утрински весник

Независимо от вътрешните си проблеми, гръцкото правителство все пак изглежда не планира напълно да затвори вратата за спора с Македония за името. Последните изявления на ръководителя на гръцката дипломация Евангелос Венизелос, който е отворен за ново посещение на посредника Матю Нимиц в региона, са сигнал, че гръцката страна не планира да пренебрегне или да избегне нови инициативи за интензифициране на преговорите за името.

Преговорите няма да спрат напълно, но малцина в Гърция очакват бърза развръзка на проблема до срещата на високо равнище на НАТО тази есен , за която се подгряват надежди, че може да получим зелена светлина за влизане в алианса, може би под временното наименование.

Макар че поради резултатите от европейските избори, които донесоха победа на опозиционната СИРИЗА, гръцкото правителство ще се фокусира в следващия период главно върху реконструкцията на правителството и ревизирането на правителствената политика за съкращаване на дълга и облекчаване на финансовото натоварване на гражданите, все пак реториката на Венизелос потвърждава, че той планира да отдели и време за потенциално лятно посещение на посредника на ООН в Скопие и Атина.

Нимиц е добре дошъл във всеки момент в региона и тук, за да разговаряме. Той винаги е интересен събеседник, посочи Венизелос във връзка с възможността за ново посещение на посредника.

Венизелос, който използва най-много възможности за счупване на леда и задълбочаване на комуникацията с македонската страна чрез посещение в Скопие срещата с премиера Никола Груевски бе първата след почти двегодишната пауза от гръцка страна, след 11 срещи с премиера Георгиос Папандреу, срещата със следващия премиер Лукас Пападимос и три срещи с неговия македонски колега Никола Попоски през изминалите пет месеца за момента смекчи реториката към македонската страна. Той подчерта, че на срещата с Груевски не само гръцката, но и двете страни са се съгласили, че трябва да се придаде голямо значение на инициативите на Нимиц.

Като доказателство за гръцката посветеност и последователност към този договор, към македонските събеседници и към Обединените нации, той посочи двете последни срещи на посредника с преговарящите Зоран Йолевски и Адамандиос Василакис. Подчертаването от страна на Гърция на посветеността към този процес от друга страна е и послание, че не се мисли за преговори в друг формат, освен този в ООН.

Ключов въпрос е това какъв би бил изходът от това посещение на посредника в този момент и дали има надежда, че евентуални летни преговори биха довели до решение и до приемането ни в НАТО през септември. Коментарите в Гърция са, че само някакво чудо би помогнало за три месеца Никола Груевски и Андонис Самарас да намерят общ език и да направят взаимен компромис за напредък към цялостно решаване на проблема.

С актуалната вътрешна ситуация гръцкото правителство не би си вкарало автоголове чрез готовност само то да направи компромиси, ако не види отстъпки от македонска страна. Нарастването на рейтингите на гръцките ултранационалисти са допълнителен тревожен фактор.

Поради това гръцките анализатори не прогнозират експресно решаване на спора до септември, за който се чу, че е неформален краен срок, поставен от международната общност към Гърция и Македония за решаване на проблема. Коментарите са, че заради ситуацията след европейските избори международната общност не би се прицелвала отново в гръцкия кораб, за да не предизвика допълнителна нестабилност и насрочване на предсрочни избори.

Гръцката страна верятно ще сервира на Нимиц същото меню. Отстъпки засега не са включени открито в менюто. Прибързаността за реформиране на политиката, запазването на стабилността и надпреварата за симпатиите на избирателите, които губят доверие в Нова демокрация и ПАСОК, ще държат гръцкото правителство доста ангажирано и с това ще оставят в нова летаргия и ангажимента във връзка с името.

В Гърция се прави оценката, че единственото, което би могло да раздвижи спора, е някоя драматична „конструктивна стъпка“ от македонска страна. Становището на гръцкото министерство на външните работи продължава да бъде, че нещата биха могли да се развият и решат с голяма бързина само ако македонската страна се окаже готова за компромис и позитивен отговор на гръцките предложения.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.