Тексас и Япония водят на Запад в изпълненията на екзекуции

Масата за екзекуции на затворници и бялата завеса, зад която стоят свидетелите на изпълнението на смъртната присъда. В четвъртък Тексас уби затворник №400 за последните 30 години. Снимка: newsline.umd.edu

Американският щат Тексас регистрира тъжен рекорд: от повторното въвеждане на смъртното наказание в САЩ през 1976 година, една трета от всички екзекуции са извършени тук, където е родното място на американския президент Джорд У. Буш. Преди дни щатът отне живота на Джони Конър – осъденият на смърт №400 за последните 30 години. Затворническите власти в Хънтсвил съобщиха, че Конър е бил умъртвен със смъртоносна инжекция. В четвъртък сутринта, в 01.20 часа, той е бил обявен за мъртъв. 32-годишният афроамериканец е осъден на смърт заради убийството на жена. Според съдиите, през 1998 година той е умъртвил собственичката на бензиностанция при грабеж. Също в четвъртък , в Япония бяха обесени други трима затворници.

“Аз принадлежа на Алах и се връщам при него”

“Това, което ми се случва, е несправедливо,” казал Конър пред свидетелите на екзекуцията, след което започнал да се моли. Последните му думи били: “Аз принадлежа на Алах и се връщам при него. Обичам ви.” Според американското правосъдие през май 1998 година Конър нападнал с пистолет магазин на бензиностанция в северен Хюстън. Той поискал парите от касата. Според присъдата, в този момент в магазина влязъл клиент, който искал да си плати бензина. Конър стрелял по него и го ранил. Мъжът побягнал, но след като чул още изстрели се върнал, и видял как нападателят убива собственичката.
По-късно мъжът и още двама свидетели, които видели как Конър избягал от местопрестъплението, го идентифицирали по снимки. Той бил осъден на смърт, но през 2005 година щатски съд отменил присъдата. Аргументите за това били, че защитата на Конър не е защитавала както трябва интересите на клиента си, защото например не призовала нито един свидетел, който да даде показания в полза на обвиняемия. През януари тази година апелативен съд в Тексас отмени решението на щатския съд и потвърди смъртната присъда.

Една трета от всички екзекуции в САЩ се извършват в Тексас

Убийството на Конър беше записано под номер 400 след повторното въвеждане на смъртното наказание през 1976 година. Оттогава една трета от всички екзекуции в САЩ се извършват в Тексас, а от началото на тази година процентът се е увеличил на почти две трети.

Япония и САЩ са единствените развити държави, които все още изпълняват смъртни присъди. Губернаторът на Тексас Рик Пери отхвърли безцеремонно критиките на ЕС за екзекуциите в щата. Снимка: newsline.umd.edu

Европейският съюз протестира срещу екзекуцията на Джони Конър. Той призова американските власти да наложат мораториум върху изпълнението на смъртните присъди и апелира към губернатора на Тексас Рик Пери да направи всичко възможно убийствата в затворите да спрат и да наложи мораториум върху смъртното наказание. Апелът беше отхвърлен от Пери безцеремонно. Говорителят му Робърт Блек заяви, че ЕС не трябва да се меси в работата на американските щати. Тексасците успявали и сами да управляват Тексас много добре. Земляците на американския президент Буш били решили, че смъртното наказание е “справедливо и адекватно наказание за най-ужасните престъпления”.
По същото време Япония продължи да изпълнява смъртни присъди. Министерството на правосъдието в Токио съобщи, че в четвъртък сутринта са били екзекутирани трима затворници. Подробности за престъпленията и за възрастта на умъртвените не се съобщават.
Освен САЩ Япония е единствената високоиндустриализирана държава, която изпълнява смъртни наказания. През последните месеци броят на изпълнените смъртни присъди се е повишил значително. До декември миналата година в страната беше в сила 15-месечен мораториум, въведен от тогавашния будистки правосъден министър Сейкен Сугиура. От януари досега обаче са екзекутирани десет затворника.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.