Обама идва. Ще го разбере ли Европа?

Ройтерс

Американският президент получава втори шанс да обясни политиката си към Русия

Президентът Обама държи реч във военната академия в Уест Пойнт. Снимка: от тв екрана

Президентът Барак Обама заминава тази седмица за Варшава, Брюксел, Париж и Нормандия, където се очаква да разясни ангажимента на САЩ за противодействие на руските ходове срещу Украйна и да увери разтревожените съюзници, че САЩ са готови да ги защитават.

В Полша – западния съсед на Украйна – Обама ще се срещне в сряда с източноевропейски лидери, включително новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, и се очаква да отвърне на критиките, че не прави достатъчно за оказване на натиск върху Москва, след като тя присъедини Крим през март.

Президентът се отправя на това пътуване, след като миналата седмица произнесе реч във Военната академия на САЩ, в която заяви, че американското водачество в света би трябвало да бъде упражнявано главно чрез дипломация, многостранни действия и икономически натиск, както в Украйна, а не с военна мощ.

„Нашата способност да оформяме световното мнение помогна за незабавното изолиране на Русия. Заради американското водачество светът веднага осъди руските действия“, каза Обама.

Но когато се срещне във Варшава с лидери от 10 държави от Централна и Източна Европа, той ще бъде приканен да представи по-ясен план, който да помогне за предотвратяване на по-нататъшна нестабилност в региона, казват анализатори.

„Има опасение, че ние ще изчезнем, ще избледнеем, когато ни връхлети следващата криза“, заяви Хедър Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Обама отдавна е призоваван от източноевропейски държавници да бъде по-твърд, включително от Лех Валенса, който водеше полското профсъюзно движение „Солидарност“, изиграло съществена роля за събарянето на комунизма през 80-те години на 20 век.

Валенса, който е бивш президент на Полша, каза миналата седмица в интервю за полската телевизия ТВН-24, че е разочарован от недостатъчно твърдия според него подход на Обама към украинската криза.

„Свръхсилата не действа както трябва по този въпрос, поради което светът е в опасна ситуация и може би наистина е вярно, че множество лоши неща се случват в света, защото няма водачество“, каза Валенса.

Символизъм

Американците подкрепиха продемократичните дейци по време на военното положение, което беше наложено в Полша през 1981 г., и оказаха поддръжка на борбата им за първите свободни избори преди 25 години, спомня си Ришард Шнепф, участвал в движението „Солидарност“.

Посещението на Обама е „вид сантиментален жест към Полша“ в Деня на свободата, когато е годишнината от тези избори, каза в интервю Шнепф, който сега е посланик на Полша в САЩ.

Полша е благодарна за американската подкрепа в сегашната криза, но лидерите искат повече, заяви той. „Ние поддържаме идеята за по-голямо ангажиране на САЩ в региона“, каза той.

Предвижда се по време на честването на Деня на свободата в сряда Обама да произнесе реч за американско-европейските отношения.

Белият дом обмисля идеи за повече „ротационни разполагания“ на войски или изпращане на допълнителен персонал в региона, каза пред репортери заместник-съветникът на Обама по националната сигурност Бен Роудс.

Но не се очаква Обама да направи съществени анонси по време на пътуването. По-скоро целта на неговата мисия е да даде уверения.

„Всяка от спирките е заредена със силен символизъм“, каза Джеймс Голдгейър от Факултета по международна служба на Американския университет.

Г-7, не Г-8

След Полша Обама се отправя към Брюксел за среща на Г-7. Първоначално беше планирано форумът на водещите икономически сили да се състои в Сочи, докато Москва не беше временно изключена от групата – тогава Г-8 – заради украинската криза.

Оттогава Русия предприе стъпки за изтегляне на войските, които разположи по границата по-рано тази година, а президентските избори в Украйна се проведоха без сериозни проблеми, така че изглежда малко вероятно Г-7 да настоява за по-нататъшни икономически санкции срещу Москва.

„В момента всички партньори са съгласни, че целта е да се постигне напредък към намаляване на напрежението, и засега не се предвиждат нови санкции“, каза за Ройтерс служител от канцеларията на френския президент Франсоа Оланд.

„Идеята е по-скоро да направим всичко, което можем, за да възстановим диалога“, заяви служителят.

След това Обама се отправя към Франция в петък за отбелязване на 70-ата годишнина от деня, в който съюзническите войски правят десант на бреговете на Нормандия и извършват щурм, който води до разгрома на нацистка Германия във Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин, който ще присъства на церемониите, трябва да се срещне с Оланд в Париж в четвъртък. Предвижда се и Обама да бъде приет от Оланд същата вечер, но Белият дом каза, че Обама и Путин нямат планирани официални срещи.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.