Нова телефонна измама – обадете се за справка, 5 лв. на минута

Илюстрация: dunavmost.bg

Телефонни измамници са изобретили тотално нова схема, по която да мамят своите жертви. Не, не става въпрос за обаждане от „д-р Николов“ или за жестока катастрофа, не става дума дори за „Обади ми се спешно!“ схемата.

Става въпрос за ето това!

Амбициозен предприемач с регистрирана на свое име фирма решава да си отвори служебен номер. И разбира се, отива при някой от нашите – български оператори. Там той заявява, че иска номер, към който обаче входящитеповиквания да бъдат таксувани по 5 лв. на минута, защото не искал конкуренцията да го притеснява, в смисъл, че не желаел да приема входящи обаждания, а да извършва само изходящи такива и то към клиенти на фирмата. Така от конкуренцията нямало да го притесняват. (Бел. ред. – обяснението за фирмата е непълно. Всяка фирма може да сключи договор с мобилен оператор, за да печели чрез входящи обаждания към свой номер – дали за услуга или друго, което не е забранено от закона).
Интересно какво става по-нататък!

Един ден на Вашия мобилен телефон звъни непознат номер. Вие вдигате, а отсреща Ви уведомяват, че токът Ви ще бъде спрян заради неплатена сметка. Вие съответно отвръщате, че има грешка, и че сте заплатили сметките си. Отсрещната страна обаче продължава да твърди, че плащане няма и токът ще бъде спрян. За да придаде достоверност на казаното събеседникът ви приканва да се обадите на номер еди си кой (който е мобилен и е на български оператор), за да се разберете с негов колега/колежка за плащанията.

Вие се обаждате, но на кого? Вдигат ви, вие започвате да обяснявате, отсреща ви казват любезно: „Имате грешка. Ние сме фирма еди коя си“ и ви затварят.

Когато получите сметката си за телефон, ненадейно разбирате, че това обаждане към токаджиите, които се оказват ФИРМА ви е струвало цели 5 лв.

Най-лошото е, че всичко това е законно! Не можете да съдите никого, че сами сте решили да наберете номер, към който входящото повикване струва 5 лв.

Колко хора на ден звънят и какви пари си докарват измамниците, сами преценете. Нужни са само 5-6 секунди разговор и те са 5 лв. напред, а вие – с 5 лв. назад!

От dunavmost.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.