Параноя срещу НПО и Норвегия тресе властите в Унгария

Ройтерс

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Унгарски правителствени служители нахлуха в понеделник в офисите на три неправителствени организации (НПО), които помагат за разпределянето на норвежка помощ и това помрачи двустранните отношения.

„Норуей грантс“ – споразумение между ЕС и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн за финансиране на проекти в слаборазвитите европейски икономики – е отпускала средства на организации, които през последните години остро са критикували правителството на Унгария. Критиците на премиера Виктор Орбан казват, че неговата десноцентристка партия ФИДЕС укрепва хватката си върху властта след изборната си победа през 2010 г., като подкопава независимостта на съдебната система и централната банка. През април той бе преизбран с голямо мнозинство.

След като правителството назначи верни на ФИДЕС хора да оглавят обществени институции и създадоха медийна култура на почтителност към властта, много НПО се опасяват, че следващата мишена може да са те. Правителството отхвърля това обвинение и казват, че „Норуей грантс“ са стигнали до малката екологична либерална партия „Политиката може да бъде различна“. Тази партия прескочи с 5,3 на сто петпроцентната бариера на изборите през април.

Скоро след изборите Янош Лазар, началник на канцеларията на Орбан, писа на норвежкия министър за връзките с ЕС Видар Хелгесен, че са налице признаци, че Осло се опитва да влияе върху унгарската политика чрез субсидии. „Вие дадохте ключова роля на тази партия, когато бяха присъждани грантовате“, писа Лазар. „Оставам с впечатлението, че вие подкрепяте еднопартийната демокрация в Унгария с тази партия, която ви харесва.“

В изявление, изпратено в петък по електронната поща до Ройтерс, правителството заявява, че няма намерение да воюва с отделни неправителствени организации, но повтаря обвинението, че грантовете целят да упражнят политическо влияние. Правителството добавя, че смята за проблематичен списъка на получателите на грантове заради „лявата политическа обвързаност“ на организации като „Прозрачност без граници“, Унгарския съюз за граждански свободи и портала за разследваща журналистика atlatszo.hu.

По правило тези организации са получавали по 100 хиляди евро всяка от „Норуей грантс“. Норвегия не е член на ЕС, но има споразумение за асоцииране с блока. Хелгесен каза пред Ройтерс в телефонно интервю, че Норвегия ще продължи да отпуска субсидии и че през есента ще проведе свой одит. Той добави, че Будапеща е одобрила условията в схемата за финансиране, която сега атакува.

„Не би било от наш интерес да подкрепяме която и да било политическа партия“, каза Хелгесен. „Трудно е да се види основанието за това обвинение. Никое едностранно действие на унгарското правителство няма да промени начина, по който се управляват нашите фондове“, заяви норвежкият министър.

Той каза още: „Има споделена европейска загриженост относно отслабването на демократичните институции и процеси (в Унгария) като Конституционния съд, съдебната система, изборите комисии и разбира се пространството, в което медиите и другите се радват на свобода на изразяването. Тук има посегателства, които са причина за безпокойство“.

КАМПАНИЯ СРЕЩУ НПО

Правителството води засилваща се кампания срещу четири НПО, помагали на Норвегия да отпуска дарения с цел политическа намеса. Правителството каза, че Службата за правителствен контрол ще направи ревизия в „Йокотарш“ („Екологично партньорство“) – водещата НПО в разпределението на грантовете, но изпрати агенти от държавния контрол в още две партньорски организации.

Според публикация в уебсайта index.hu, позоваваща се на ръководител на една от тези организации, агентите са поискали да видят на практика всички документи, свързани с норвежките грантове, списъците на получателите, на отхвърлените, както и разменените имейли между организациите, управляващи грантовете.

Съпредседателката на „Политиката може да бъде различна“ Бернадет Сел отхвърли обвиненията, че нейната партия е получила облаги от „Норуей грантс“ и каза, че действията на правителството може да дестабилизират неправителствения сектор. „Според Янош Лазар неправителственият сектор е просто поредната сфера за завземане“, писа тя в изявлението си в петък вечерта.

„Политиката може да бъде различна“ отхвърля обвиненията и смята за възмутително това, че Лазар иска да използва изфабрикувани обвинения да са подкопае една работеща система“, заяви Сел.

Членът на управителния съвет на atlatszo.hu атила Монг каза пред Ройтерс, че не се съмнява в намеренията на правителството да пререже „спасителните въжета“ за организациите, които смята за неприятелски. Той добави, че няма почти никакви други източници на финансиране освен тези грантове. „Посланието на Орбан е ясно: той иска НПО-тата да се хранят само от неговата ръка. Ако не искаш, ще гладуваш“, заяви Монг.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.