Путин идва за тържествата в Нормандия, ще има ли разведряване?

ДПА

Путин и Обама на срещата на Г-8. Снимка: официален сайт

Лидерите на воювалите през Втората световна война страни ще се съберат в Нормандия тази седмица за 70-годишнината от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистите Европа. Там ще бъде американският президент Барак Обама, както и руският президент Владимир Путин. Ще доведат ли спомените за отминалата война до разведряване?

Почти 20 световни лидери и около хиляда ветерани от войната ще се съберат в Нормандия в петък, за да отбележат 70-годишнината от десанта на 6 юни 1944 г. в окупираната от нацистите Европа. Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел ще бъдат сред лидерите на възпоменателната церемония в крайбрежното градче Уистрам. Солидно представено ще бъде британското кралско семейство. Кралица Елизабет Втора и съпругът и принц Филип ще включат церемонията в тридневната си официална визита във Франция, започваща утре. Британският контингент ще включва също принц Чарлз и херцогът и херцогинята на Кембридж.

Но очакваният с най-голямо нетърпение гост е руският президент Владимир Путин, който ще се изправи лице в лице със западните лидери за първи път откакто Русия анексира Крим от Украйна през март, навличайки си санкции от ЕС и САЩ.

Но затопляне на отношенията с Путин, когото Западът обвинява, че подклажда бунта в Източна Украйна, все още не се очаква с оглед на продължаващите битки между проруските бунтовници и правителствените сили там. Германският вестник „Билд“ писа миналата седмица, че няколко лидери, включително Обама и кралицата, са помолили да не бъдат настанявани до него по време на официалната церемония, както и да не бъдат поставяни до него в каквато и да е обща снимка.

Държавният департамент на САЩ каза, че не очаква „каквато и да е официална среща“ между лидерите на САЩ и Русия. Очаква се че принц Чарлз също ще страни от руския президент, след като предизвика фурор, сравнявайки го с Адолф Хитлер, разговаряйки с една жена в Канада.

Френският президент Франсоа Оланд, който покани и новоизбрания украински президент Петро Порошенко в Нормандия, отхвърли критиките за присъствието на Путин. „Ние може да имаме различия с Владимир Путин в момента, по-точно за кризата в Украйна, но аз никога няма да забравя, че руският народ даде милиони жертви по време на Втората световна война, за да бъдем свободни ние днес“, каза той пред телевизия „Франс-2“ миналия месец.

Противопоставянето може да помрачи церемониите, които ще бъдат удостоени с присъствието на около 800 британски и американски ветерани в напреднала възраст, за много от които това вероятно ще бъде последното подобно пътуване до Франция. Някои от тях са били сред 130-те хиляди съюзнически войници, пресекли Ламанша към Нормандия на 6 юни 1944 г. с гигантската флотилия от бойни кораби и фериботи. Други дебаркирали във Франция с парашути или глайдери.

Около 3000 съюзнически войници бяха убити или ранени само през първия ден от десанта. А в цялата 80-дневна битка за Нормандия броят на жертвите достигна 40 000 души. Жертвите, дадени от съюзниците, особено от американците, които бяха най-много сред участвалите в операцията войски, все още се помнят с благодарност във Франция.

„Освен неоспоримите си военни измерения, десантът в Нормандия породи една чудесна надежда: че ще бъде изграден един по-добър свят, основан на универсалните ценности за човешки права, свобода и демокрация“, отбеляза в декларация преди тържествата френското президентство.

Церемонията в Уистрам ще се състои в съседство с „Плаж Сабя“ (Sword beach), както е било кодовото название на най-източното от петте места на френския бряг, където е дебаркирала британската 3-а пехотна дивизия. Около 500 музиканти и 650 други изпълнители са подготвили шоу за седемте хиляди гости.

Петъчните церемонии ще започнат с възпоменание в Каен в памет на цивилните жертви на битката за Нормандия. Отделни церемонии в чест на седем страни, участвали в съюзническите сили при десанта, ще текат през целия ден. Президентът Обама ще произнесе реч на френско-американската възпоменателна церемония на плажа Омаха бийч, където американските войски са понесли особено тежки загуби.

Церемониите стават във време, когато Европа се бори с остри икономически и социални проблеми, причинени от икономическата криза. Евроскептични и националистически партии начело с крайнодесния френски Национален фронт постигнаха безпрецедентен напредък в изборите за Европейски парламент преди 10 дни.

Оланд, чиято Социалистическа партия понесе тежък удар на изборите, се надява, че мирните му призиви в Нормандия ще намерят благоприятен отзвук. В статия във вестник „Монд“ на 8 май той предупреди за риска от ново избуяване на национализма в Европа 70 години след десанта в Нормандия.

„Ние видяхме това, уви, в бивша Югославия, която беше разкъсана от етническа война. Ние виждаме тази опасност и днес на границата между Украйна и Русия. Затова нека повторим тази фундаментална истина: Европа означава мир“, отбеляза френският президент.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.