В Чехия превръщат корупцията в туристическа атракция

В приличащата на лабиринт Франтишекова градина в Прага, скрит градски оазис в центъра на чешката столица, се разиграва любопитна церемония. Мъж и жена в спретнати черни униформи, с минаващи през раменете им пояси с бледосиня и оранжева ивица, се готвят да връчат най-високото академично отличие на своята организация на група неспокойни новобранци.

Туристи и офис служители не могат да обуздаят любопитството си и надзъртат, за да прочетат изписваното с богато украсени букви, които бавно биват нанасяни върху големи хартиени свитъци с красив калиграфски почерк. Надписът, който се появява, гласи „Магистри по корупционна администрация“.

„Корупцията не е само пари, похарчени по грешен начин. Корупцията е злоупотреба с доверие и властовата мрежа, която се изгражда със същите пари“, казва Петър Шоурек, основател на първата в света агенция за корупционни туристически обиколки.

За определена сума Петър и колегите му ще ви отведат на обиколка из „забележителностите“, свързани с корупцията и връзкарството, така навредили на чешкия преход от социалистическа планова икономика към капиталистически свободен пазар. „Приемам го като заплаха за нашите свободи, защото ако тези структури от мафиотски тип станат достатъчно силни, те са в състояние да заплашват граждани“, каза той за Би Би Си.

Обиколките дават на посетителите поглед върху онова, което е станало с огромните суми пари на данъкоплатеца, изчезнали в джобовете на нечестни държавни служители и съмнителни бизнесмени. Това е една екскурзия с чести спирания покрай показни вили, общински и държавни строителни обекти със сериозно превишен бюджет и ехтящи коридори на сгради на местното самоуправление.

А в края на обиколката на хората в групата се дава уникален сувенир – те получават на шега „диплома“ по корупционна администрация – намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по-бързо от обичайното, в това число – най-големия парадокс – на дипломи по право.

Петър Шоурек не вижда никакъв проблем в печеленето от корупцията. Тъкмо обратното. „Именно с цел да се осветли това противоречие създадох корупционната туристическа обиколка“, посочи той. „Корупционният туризъм е бизнес, който се храни с това, което се храни с бизнеса. Ние рециклираме корупцията“.

В един момент спираме пред офисите на Роман Яноушек – милиардер, чието влияние в Прага някога бе определено за толкова голямо, че го смятаха за „кмет в сянка“, и който получи прозвището „Волдеморт“ (по името на литературния герой от книгите за Хари Потър) заради предполагаеми продажби на градски имоти, нагласявайки търгове за обществени поръчки и ръководейки огромни проекти за развитие – обвинения, които той отхвърля.

На 30 април Яноушек бе осъден на три години затвор за тежка телесна повреда след лек пътен инцидент, след който, според прокурори, той преднамерено бутнал с луксозното си Порше „Кайен“ шофьорката на другата кола, която излязла от автомобила си, за да му изрази възраженията си. Яноушек казва, че е невинен и вероятно ще обжалва.

И така колко голяма е корупцията в Чехия? Със сигурност е достатъчно голяма, за да сваля правителства. През юни миналата година полицаи с маски нахлуха в сградата на правителството след скандал за секс, шпионаж и подкупи, който сложи край на управлението на премиера Петър Нечас. Офисите на няколко бизнесмени, включително на Яноушек, също бяха обискирани. Това бе горчив край за едно правителство, което направи повече от всяко друго да развърже ръцете на разследващи и прокурори, които имат за задача да ограничат корупцията по високите етажи.

Но корупцията е печално известна с трудността да се измерва точно. Глобалната организация за следене на корупцията „Трансперънси интернешънъл“ постави Чехия на 57-мо място от 177 страни в своето проучване „Индекс за възприятие на корупцията-2013“, който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите ѝ.

Това е спад в сравнение с 48-то място през 2012 г., но все пак я поставя пред съседна Словакия (61-во място) и се представя доста по-добре в сравнение с Италия (69-то място), България (77-мо място) и Гърция (80-то място). „Това е същият проблем, който го има и в много други страни с комунистическо минало“, каза Адриана Кърначова, която оглавява чешкия филиал на „Трансперънси интернешънъл“ от 2001 до 2007 г., а сега е заместник-министър на вътрешните работи.

„Ние сме много млада страна. Съществуваме едва от 20 години и би било доста наивно да се мисли, че след 20 години, на практика едно поколение, всичко ще се промени“, посочва Кърначова. „Повечето талантливи хора в Чехия и Словакия заминаха през 90-те. Всъщност политиката бе превзета от хора, които не са приятели на прозрачността“, добавя тя.

Има обаче и истории, които пораждат надежда. През 2010 г. незрящ адвокат на име Ондрей Заводски е уволнен от длъжността завеждащ правния отдел на министерството на вътрешните работи. Той определя това като отмъщение, че нееднократно е бил тревога за редица подозрителни договори, с които му е било възлагано да се занимава.

След уволнението си той изпраща копия от документите на полицията и дори на самия министър на вътрешните работи – без резултат. Вместо това той и семейството му започват да получават заплашителни телефонни обаждания.

Случаят започнал да се отразява от медиите. Общественият натиск довежда до вътрешен одит, който констатира сериозни слабости. Днес Ондрей Заводски е заместник-министър на финансите.

„Има напредък на нещата, разбира се. Това се вижда само като погледнете моя случай“, каза той за Би Би Си, докато неговото куче водач наблюдава паун, който се разхожда из бароковото великолепие на Валдщайнската градина.

„Наскоро ме назначиха за заместник-министър на финансите с ресор държавното имущество и националната лотария – т.е. пост, който крие в себе си може би най-големия риск от корупция в държавната администрация, а министърът ми даде пълен картбланш да гарантирам прозрачност сред най-различните парични потоци“. Това със сигурност е признак, че нещата започват да се променят.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.