Порошенко се изправя пред мрачна действителност в родината си

Асошиейтед прес

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Избраният за президент на Украйна не изпита големи затруднения на вчерашните си срещи в Полша със западни лидери, включително с президента на САЩ Барак Обама, и мнозина от тях вече го приветстват като прагматичен прозападен ръководител.

За Петро Порошенко, който поема поста в събота, големите проблеми ще бъдат справянето с проруското въстание, обхванало украинския изток, и с политическата система, в която преобладават недоброжелателни съюзници на предишната корумпирана администрация и останки от нея.

Това означава, че той ще трябва да докаже на украинците, че неговото управление не е връщане към корупцията и политическите боричкания, които отдавна измъчват Украйна.

„Толкова дълго корупцията беше безплатно и безопасно занимание в Украйна“ казва Стивън Пайфър, бивш посланик на САЩ в Украйна, а сега анализатор в института „Брукинс“. „Докато някои страни могат да се терзаят от това, че са прекалено затънали в миналото и в съдебни преследвания, Порошенко ще трябва да да преодолява голямо обществено недоверие, защото голям брой от тези играчи бяха на сцената през последните 10 години“, казва той.

След отстраняването на Янукович, предишния проруски президент, след едномесечни протести, той и най-близките му съюзници избягаха от страната. Но много членове на режима на Янукович останаха. В Киев е началникът на неговата канцелария, както и някои от висшите му съветници по сигурността по време на кризата, в която над сто души бяха застреляни в центъра на Киев. Партията на регионите, която подкрепяше Янукович, има най-много места в парламента измежду всички партии и е от неин интерес да отлага парламентарните избори, докато не се прегрупира след революцията.

Въпреки многото приказки за съдебни преследвания на корумпирани чиновници от ерата на Янукович засега няма повдигнати обвинения към никого от онези от тях, коита са останали в Украйна. Скоро след изборите Порошенко обяви, че основен негов приоритет ще бъде прочистването на парламента, където много депутати са останки от ерата на Янукович. Тъй като избори не може да има до 2017 г., Порошенко, който има нужда от сговорчив парламент, за да прокара крайно необходимите икономически реформи, за които настоява Международният валутен фонд в замяна на кредитите, изрази надежда, че ще може да измести тази дата за тази година.

„На Порошенко много пъти му е казвано да не допуска грешките на Юшченко“ казва Тарас Березовец, политически анализатор в консултантската компания „Берта комюникейшън“, имайки предвид Виктор Юшченко, който след Оранжевата революция през 2004 г. стана президент, но скоро затъна в конфликти с правителството си. „Една от най-големите грешки на Юшченко, след като стана президент, бе, че не свика веднага парламентарни избори. До момента, в който направи това, икономическата ситуация вече се беше влошила, хората бяха престанали да вярват в правителството и той изгуби“, твърди политологът.

За Порошенко, който има малко влияние в парламента, привличането на важни играчи от законодателното събрание към неговия лагер, може да се окаже трудна задача. Парламентът на Украйна е особено неуправляем орган, в който юмручните схватки не са рядкост.

Порошенко може да се затрудни и в убеждаването на гръмогласните критици на управлението на Янукович като действащия премиер Арсений Яценюк или Юлия Тимошенко, героинята от Оранжевата революция и бивш премиер, известна със своите емоционални изказвания и амбициозност.

Тимошенко, чиято партия „Баткившчина“ (Отечество) е втората по численост парламентарна група, също подкрепя прозападния курс и залага на икономически реформи и бъдещо членство в НАТО. Но в миналото Порошенко е имал трудни отношения с Тимошенко, като се е оттеглил от поста председател на националния съвет за сигурност след постоянните скандали между тях. На президентските избори на 29 май Тимошенко постигна разочароващи резултат, а партията „Баткившчина“ се провали по подобен начин в изборите за градски съвет на Киев. Така тя няма особен стимул да настоява за бързи парламентарни избори.

„Никой не иска разпускане на парламента освен партията на Виталий Кличко и депутатите, които не са в никоя партия“, казва Инна Богословская, независим депутат във Върховната рада. По думите й независимо от това дали Порошенко ще намери или няма да намери начин да убеди парламента за предсрочни избори преди края на годината, демонстрантите по улиците на Киев – където все още няколко хиляди души остават в палатките – ще обърнат гнева си срещу новото правителство. „Ако парламентът не се саморазпусне до октомври или ноември, хората просто ще трябва да превземат сградата заедно с депутатите и да ги изхвърлят оттам, казва Инна Богословская и добавя: „Това няма да отнеме 10 години. Ще отнеме само няколко месеца“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.