Задължително гласуване не е добра идея. Но когато дойде от Плевнелиев беше добра

Предложението за задължително гласуване, което направи Сергей Станишев, се тълкува като удар по ДПС. Тази партия има твърд електорат около 400-500 хил. гласа и при ниска избирателна активност получава по-голям брой депутати. Ако избирателната активност се вдигне, влиянието на ДПС ще намалее. Това, впрочем, ще стане и с други малки партии, които няма да могат да минат изборната бариера.

Очевидно Станишев и БСП са разочаровани от ДПС, след като Местан поиска избори наесен. Трите варианта за избори, които даде той, бяха само да се прикрие третият – избори през ноември-декември, който според Местан бил и най-подходящ. По неговите думи всичко това било казано на Станишев ден преди пресконференцията, но реакцията показва, че има нещо, което е изненадало БСП.

Не това е важното. За да се въведе задължително гласуване, трябва да се промени конституцията, защото според нея гласуването е избирателно право, а не задължение. Конституцията може да се промени само с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете в парламента или с Велико народно събрание. Такова могат да съберат само ГЕРБ и БСП. „Атака”, дори да иска да участва, ще трябва да гласува против себе си, защото като малка партия тя ще пострада от задължително гласуване.

А ГЕРБ даде признаци, че вече не харесва задължителното гласуване. Когато президентът Плевнелиев предложи, очевидно като политически хода на ГЕРБ, да се направи референдум за задължително гласуване, идеята беше добра. Но когато го предлага БСП, не е добра. Такова е и отношението на повечето медии.

Така задължителното гласуване ще стане само размяна на предложения и заплахи. То не е реално, а политически инструмент.

Въпреки това, има смисъл да се стимулира по някакъв начин гласуването, дори със санкции. В много страни гласуването не е задължително, но който не гласува, е санкциониран. Например децата му нямат предимства за приемане в детска градина и остават на опашката, отказват му някакви безплатни административни услуги, има забавяне на заплатата, ако е държавен служител и др.

Нещо такова е реалистично да се въведе и у нас. Може да се намери механизъм как да се избягнат санкции за живеещите в чужбина, които не могат да гласуват.

Защото, какво право има българин, който не е гласувал, да е недоволен от управлението, от общината и държавата?
И този, който смята, че няма за кого да гласува, по някакъв начин проявява лицемерие или капризи. На изборите, включително последните и предишните имаше регистрирани пълен спектър от партии. Няколко леви, няколко десни, няколко националистически, либерални, всякакви. И всякакви политици. Всичко е на тезгяха.

Българинът трябва да избира тук и сега, ако иска нещо да промени. Няма от небето да паднат други партии и политици.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.