„Южен поток” – началото на края?

България изненадващо спира работата по проекта

България няма да възобнови работата по проекта за газопровод „Южен поток”, докато не получи зелена светлина от Европейската комисия, заяви премиерът Пламен Орешарски в неделя, предаде Reuters. Миналата седмица изпълнителният орган на ЕС поиска балканската страна да спре работата по проекта на „Газпром”, докато бъде взето решение дали той съответства на законите в ЕС.

Газопроводът трябва да транспортира 63 милиарда кубични метра газ годишно по дъното на Черно море през България към Централна и Южна Европа, заобикаляйки Украйна. Проектът ще утвърди позицията на Русия като най-големия доставчик на газ в Европа.

България е най-бедната страна-членка на ЕС и е почти изцяло зависима от руския газ. Въпреки това премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще изпълни искането на Европейската комисия.

„Обсъдихме въпроса с Южен поток” и искането на ЕК”, каза Орешарски пред репортери след срещата си с американски сенатори в София. Той добави, че България ще продължи работата по проекта само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страната Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, категоричен беше Орешарски.

На въпрос дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката, Орешарски обясни: „В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши хода на по-нататъшната работа. Орешарски обясни, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

По отношение на двустранните отношения, Орешарски посочи, че взаимоотношенията ни са на много добро равнище. „В икономическата област може да се желае много повече, най-вече от гледна точна на американски инвестиции, но в останалите сфери не съществува такъв въпрос”, каза още министър-председателя Пламен Орешарски.

Решението на Пламен Орешарски изненада Москва. „Газпром” отказа да коментира появилата се в българските медии информация за прекратяването на „Южен поток”. От своя страна, „Газпром” все още отказва да коментира появилата се в българските медии информация за прекратяването на работата по проекта „Южен поток” в България, предаде РИА Новости. „Информация по отношение на България не коментираме”, заяви официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов. „Московский Комсомолец” пише, че по настояване на САЩ и ЕС България прекрати строителството на „Южен поток”. Обаче руската страна не знае нищо за това. По данни на министерството на енергетиката на Русия, ведомството не е получавало никакви уведомления.

След дълга съпротива от страна на правителството на България, то развя бялото знаме. Премиерът на страната изпълни искането на Европейската комисия и подписа разпореждане за спирането на работата по проекта „Южен поток”. „Постъпи искане от страна на ЕК, след което разпоредих преустановяването на текущите дейности”, каза Пламен Орешарски и уточни, че работата над проекта може да бъде възобновена, но само след допълнителни консултации с Брюксел, коментира Mediafax – Русия.

Отстъпчивостта на София може да се разбере – в случай на „бунт на кораба”, България може просто да бъде изключена от ЕС, дори да й бъдат наложени санкции. „Стартирахме процедура за нарушения (на законодателството на ЕС) по отношение на България”, предупреди председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и допълни: „Ще последват процедури по отношение на други страни, ако не бъдат отстранени някои препятствия за нашия единен пазар.” По думите му, Брюксел обвинява България в нарушение на европейските правила на провеждане на търгове за строителството на инфраструктурни проекти и в предоставяне на привилегировани възможности на руски и български компании.

Освен напрежението между София и Брюксел, възникна усложнение в отношенията и между България и Румъния. Официалният представител на правителството на Румъния по стратегическите въпроси Мирча Джеоана разкритикува позицията на София. „Тази страна показва, че не забелязва анексирането на Крим и енергийния шантаж на Русия”, заяви той и добави: „В тази връзка, приветствам позицията на ЕК, която директно попита България защо тя продължава да строи „Южен поток”.

Експерти се съмняват, че проектът изобщо ще бъде реализиран. Към момента строителството все още не е започнало, а се провеждат само инженерно-проектни работи. Отговорът на въпроса защо ЕК противодейства на строителството на „Южен поток” лежи на повърхността.

След изострянето на отношенията на Брюксел с Русия, предизвикано от събитията в Крим и Югоизточна Украйна, в западните столици поеха курс към постепенен отказ от вноса на руски газ. ЕС обвини „Газпром” в това, че той използва доставките на газ в Европа като политическо оръжие. А щом Европа е решена да се откаже в бъдеще от руския газ, то едва ли ще й е нужен нито „Северен поток”, нито „Южен поток”.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.