Италия е залята от рекордна вълна имигранти

в. Жечпосполита

Италианците се борят с голяма вълна от пришълци от Африка, но партньорите им от ЕС не бързат да помогнат на правителството в Рим

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Само в събота от Либия в Сицилия пристигнаха по море 2,3 хиляди имигранти. В петък бяха 3,2 хиляди, в неделя – хиляда, а днес (понеделник) в Палермо и на остров Лампедуза ще пристигнат пътническите кораби,  взели на борда от нестабилните лодки близо 2 хиляди отчаяни хора. В събота броят на имигрантите, които тази година са пристигнали в Италия, прекосявайки Средиземно море, надхвърли 43 хиляди. Това означава, че пристигналите само за пет месеца тази година са повече от рекордния им брой от миналата година. Към края на лятото бройката на пришълците може да надхвърли 100 хиляди.

Италия не е подготвена да приеме толкова много имигранти. Предназначените за това средства вече са изчерпани. Бежанските центрове са препълнени. За да се настанят хората, се наемат хотели и туристически центрове. Властите на Сицилия, където тази година пристигнаха повече от 40 хиляди пришълци от Африка, настояват да се обяви извънредно положение. Губернаторът на острова Леолука Орландо бие тревога, че правителството е оставило силицианците сами да се оправят с този проблеми.

На свой ред властите в Рим се оплакват, че Европейският съюз е този, който не иска да се притече на помощ на Италия. Брюксел е глух към аргументите, че границите на Италия са граници на целия ЕС, а и Съветът на Европа не чува призивите на помощ. Италианците се надяват, че ще успеят да променят ситуацията, защото през юли Италия поема за половин година председателството на съюза.

Пришълците най-често са от Еритрея, Сомалия, Судан, Сирия и Афганистан. Почти всички използват услугите на действащите в съюза банди, организиращи прехвърляне в Италия за хиляда, две хиляди долара на човек. През последните години от управлението на Кадафи Италия имаше подписан с Либия договор, по силата на който италианците заедно с либийци патрулираха либийското крайбрежие и връщаха корабчетата на контрабандистите. След свалянето на режима на Кадафи в Либия продължава да се води гражданска война, цари хаос и беззаконие, а незаконното вкарване на хора в Италия се превърна в доходоносен бизнес.

Правозащитни организации, много страни от ЕС, както и ООН осъдиха  италианската практика на връщане на корабчетата с бежанци в Либия. Аргументът е, че всеки бежанец трябва да има право да подаде молба за политическо убежище или статут на бежанец. Италианците се отказаха от този подход, а неотдавна бе отменен и законът, който криминализираше незаконната имиграция. Срещу него протестираше и италианската католическа църква. Така Италия стана обетована земя за нелегалните чужденци.

Контрабандното вкарване на хора е престъпление в Италия и трафикантите биват съдени (тази година – повече от сто души), а оръдието на престъплението – тоест лодката или корабът – реквизирани. Резултатът е, че имигрантите поемат на път към Италия на практика с истински корита,  които едва се държат на вода, а през последните 15 години, пътувайки за Италия, са се удавили около 10 хиляди души.

След трагедията край Лампедуза, където през октомври миналата година се удавиха близо 400 бежанци, италианското правителство задейства програмата „Маре нострум“, в рамките на която пет военни кораба патрулират и са готови във всеки момент да се притекат на помощ на бедстващите. Вече са помогнали на хиляди мигранти. Няколкостотин са извадените от водата. И на трафикантите им е по-лесно. Подават сигнал SOS и чакат италианския кораб.

Програмата струва 9 милиона евро годишно, издръжката на пристигналите тази година имигранти – 1,5 милиона евро на ден, а ЕС е дала на Италия общо като помощ за имигрантите 7 милиона евро. Красивите думи за солидарност не водят до подкрепа. Междувременно в либийските бежански лагери половин милион души чакат удобен случай да стигнат до Италия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.