„Комерсант“: „Южен поток“ сваля правителството в България

South Stream предизвика политическа криза. Скандалът около проекта може да свали правителството на България, пише в. „Комерсант“. Въпросът за съдбата на газопровода „Южен поток“ вчера доведе до конфликти в правителствата на България и Сърбия – ключови страни в проекта. Москва видя в решението на София политически натиск от Брюксел и по мнение на експертите ще се опитва да реши проблемите на South Stream на преки преговори с Еврокомисията, продължава изданието.

Проектът за газопровода „Южен поток“ се оказа в центъра на сложни руско-евро-украински отношения, пише руският „Независимая газета“ в статия под заглавие „Южен поток“ става Южен фронт“.

Спирането на проекта се оказа неприятен сюрприз за „Газпром“ и Кремъл. Междувременно вчера стана известно за плановете на украинското правителство да раздели „Нафтогаз“ на пет компании и да създаде на тази база минимум две съвместни предприятия с ЕС и САЩ.

Очевидно именно с това се обяснява стремежа на Еврокомисията да реши въпроса за украинския транзит и да забави решаването на ситуацията с „Южен поток“. Този проект трябва да диверсифицира руските доставки и да понижи зависимостта от украинската газотранспортна система.

„Гюнтер Йотингер направо заяви, че „Газпром“ трябва да реши отначало ситуацията с Украйна, а след това, може би, ще разрешат да се строи „Южен поток“. Но как да се уреди ситуацията с Украйна, ако тя няма пари, не е съвсем ясно. И откъде ще се появят – също е неизвестно. При това, ако наистина възникнат проблеми с украинския транзит, ще пострадат основно именно жителите на Южна Европа, за които се строи „Южен поток“.

Еврокомисията явно иска сериозни отстъпки от „Газпром“, но какви именно Ц не може да се разбере, засега нищо конкретно не се казва“, разсъждава пред вестника директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

„Газпром“ е свикнал с монополно положение и именно такова отношение към себе си изисква от ЕК. Той настоява за промяна на законодателството на ЕС, казва партньорът от консултанската компания RusEnergy Михаил Крутихин. Но дори „Газпром“ да построи проекта – ако се съобрази с всички правила на ЕС, тази тръба за него ще загуби смисъл.

Претенциите към избора на подизпълнители за строителството на българския участък станаха именно повод, а не главна причина за забраната, предполага Крутихин. „Избираха без каквато и да било прозрачност и без истински конкурс, което възмути европейските регулатори, несвикнали с такива номера“, обяснява експертът. Крутихин не вижда особени перспективи за компромис в създалата се ситуация.

„България в течение на няколко години получаваше предупреждения, че в своите споразумения с Русия и „Газпром“ нарушава европейските норми. Едва когато европейците започнаха процедура за санкции, България прекрати осъществяването на проекта, продължава Крутихин. Затова според него България или ще трябва да се съгласи с всички изисквания, или, „както се шегуват наблюдатели, ще й се наложи да провежда референдум за излизане от Евросъюза“.

Постоянният представител на Руската федерация при ЕС Владимир Чижов обвини ЕК в натиск над България, като нарече „блокирането от Еврокомисията на началото на работите по строителството на ключовия български участък“ от газопровода „пълзящ преход към икономически санкции срещу Русия“.

Министърът на външните работи Сергей Лавров счита, че в ситуацията се е намесила трета сила: Според него някои страни, които не може да бъдат заподозрени в големи симпатии към развиването на партньорство на Русия с ЕС, искат да използват тази инициатива, за да провалят енергийния диалог. И така, спря ли България работите по „Южен поток“, по който руският газ ще потече към Европа, заобикаляйки Украйна, или не?, пита изданието. Тази новина взриви енергийния свят, но реално, освен изявлението на премиера Орешарски, няма нищо. В Министерството на енергетиката на Русия за „Росийска газета“ заявиха, че никакви официални документи по този въпрос ведомството не е получило.

Необходими са разяснения, засега е рано да се говори каквото и да било, заяви и прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков. Ясно е само едно: ситуацията около „Южен поток“ повече напомня за известната руска поговорка – „да обещаеш не значи да се ожениш“. А и самото изявление на българския премиер, формално погледнато, не е така страшно, както изглежда. Нали става дума само за прекратяване на „работите“, а не на „строителството“. И в това има принципна разлика. По същество строителство на газопровода като такова, полагане на тръби, още няма.

Сега страните участнички в проекта само съгласуват маршрутите, сметките, работят над проектодокументацията. разбира се, неприятно е, че срокът на тези работи може да се проточи, тъй като това ще удари и по Русия, и по европейските потребители, но затова пък веднага става ясно кому спирането на „Южния поток“ може да бъде изгодно – САЩ. Новият свят вече обеща напълно да покрие потребностите на Европа с помощта на своя шистов или втечнен природен газ. „Америка е готова да замрази европейците, само за да навреди на Русия“, смята изданието.

Ситуацията около „Южния поток“ действително е в полза на САЩ, съгласява се президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов. Именно България (а и Сърбия също!) най-много от всички е „завързана“ за руския газ, напомня Чижов – над 80 процента от цялото потребление. И алтернативи на проекта „Южен поток“ за тях няма. Още повече, че тръбата трябва да стигне до тях директно. Така че във всички случаи ще се наложи да се договаря и да се строи. „Мисля, че сега основната игра ще бъде около подизпълнителите от руска страна“, предполага Чижов. Сред учредителите на една от руските компании, които ще строят, има такива, които попадат под санкциите на ЕС и САЩ. „Предполагам, че ще обсъждат смяна на тази компания с друга руска, или ще предложат европейска“, счита експертът.

„Може ли Русия да вярва на българската дума след изявлението на премиера на България“?, пита изданието, отбелязвайки, че главата на българското правителство съобщи за своето решение след закрита стреща с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи. и цитира думи на Маккейн: „Бихме искали в „Южен поток“ да има по-малко руско участие“.

Колко време ще отнемат новите консултации с ръководството на ЕС, Орешарски не уточни, но е очевидно, че бюрократичните процедури ще се проточат – чак до приключването на антимонополното разследване на Еврокомисията. Предвид патологичната мудност на европейските чиновници, които чувствително реагират на политическите сигнали от Вашингтон и Брюксел, проектът може да се окаже замразен за години, заключава статията в „Росийская газета“.

„Южен поток“ беше блокиран от нечиста политика, пише изданието „Гудок“, според което България е спряла проекта под натиска на Вашингтон, чрез инструментите на ЕС, на фона на отслабените позиции на кабинета. Досега балканската държава активно и успешно се противопоставяше на натиска на Вашингтон и Брюксел, но изведнъж се предаде. В тази внезапна „капитулация“ преобладава политиката, макар че и икономическият аспект е не по-малко изразен.

Ако ситуацията в България беше поне малко по-спокойна, изиграването на коза с „вашингтонския десант“ можеше и да не спечели, пише изданието и цитира експерта по енергийна политика от Свободния университет на Берлин Матиас Дорнфелдт, че за решението на премиера освен външен натиск може да е повлияла и вътрешната политическа нестабилност. Все по-активните опити на САЩ да попречат на реализациата на South Stream може би са свързани с идеята за продажба на украинската газопреносна система (ГТС) на консорциум от американски и европейски инвеститори, която активно се обсъжда, твърди изданието.

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви реструктуризация на „Нафтогаз Украина“, в резултат на която от компанията ще бъдат отделени магистралните газопроводи и газовите хранилища, които да бъдат използвани съвместно със САЩ. Но „лакомият залък“ засега още е прекалено горещ. Ако придобие право върху системата за транспортиране на газа, Вашингтон трябва да си осигури гаранции от „Газпром“, понеже без тях стойността на украинската ГТС е нищожна. Според изданието именно тук проличава основната причина за натиска над България, Сърбия и изобщо над всички страни, участващи в проекта. Ако обиколният път бъде замразен или отрязан, Русия няма да пресуши газовия поток през Украйна, смятат във Вашингтон.

По мнението на заместника на шефа на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач, публикувано в „Комерсант“, България пак може да промени позицията си въпреки натиска, но в такъв случай със сигурност ще поиска от Русия допълнителни отстъпки. Гривач отбеляза, че отказването от Украйна като транзитна страна за „Газпром“ е въпрос на принцип и Русия ще търси алатернативни пътища за доставките на газ за Европа, дори ако South Stream не бъде построен.

Един от вариантите, споменат от президента Владимир Путин е прокарването на газопровода през Турция. Италия още не е казала своята дума. Един от най-големите акционери на „Южния поток“ е италианският концерн Eni, който „може да притисне Еврокомисията“ чрез премиера на Италия. „Те са едни от най-големите им данокоплатци и притежават голяма тежест и административен ресурс. Просто засега не са задействали този механизъм“, смятат експерти според изданието.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.