Пространството е пари: Битката за всеки сантиметър в икономичната класа

ДПА

Евтино пътуване със самолет: добре за вашия джоб, но дали не може да доведе до фатален край? Ако четете всички коментари по блоговете за пътешествия, може да останете с впечатлението, че хората сякаш се приемат за късметлии, ако се оцелели при полет в икономична класа. Сбутаните седалки – такова е общото схващане – нарушават циркулирането на кръвта и в резултат водят до тромбоза. В действителност евтиното пътуване е неудобно, но рядко смъртоносно.

Става дума наистина за резултатите на авиокомпаниите – пространството е пари. Колкото по-евтино пътувате, толкова по-малко пространство за лактите, коленете и главата ще получите. „Обликът на салона за пътници се определя главно от бизнес модела на самолетната компания,“ отбелязва Ралф Год, ръководител на института за системи за самолетни кабини към Политехническия университет Хамбург-Харбург. Той посочва, че самолетните компании отчаяно търсят начини да сбутат повече места в един самолет, за да намалят разходите и емисиите въглероден диоксид. При този стремеж сега дори теглото на местата се преразглежда.

„В салоните на Lufthansa започват да се използват модели седалки, които по същество са метални рамки, покрити с плат. Те са почти като градински столове,“ отбелязва Год. Такива седалки са с 3,8 килограма по-леки от по-старите модели. Икономичната класа на самолетите Airbus имат 120 места, което означава намаляване на теглото с почти половин тон. Авиокомпанията посочи, че това може да означава намаляване на потреблението на керосин с 43 тона на самолет годишно. Пътникът може да бъде впечатлен от това колко положително се отразява на околната среда неговото ново място, но това често означава, че той ще заема само 75 сантиметра пространство, измерено от задната облегалката на една седалка до облегалката на друга.

Това разстояние е известно като „seat pitch“. Има някои начини да се получи малко повече пространство в икономичната класа, както посочва Ендрю Вонг от сайта за съвети за пътувания Seat Guru, но ще трябва да разберете най-основното за разположението на местата преди да направите резервация. Най-използваните самолети в наши дни са Boeing 737 и Airbus A320, като обикновеното разположението на местата е шест на ред – три места от едната страна и три от другата страна на централната пътека. Седалките обикновено предлагат пространство от 74-79 сантиметра в икономичната класа.

Това не е много щедро предложение, но може да се оцелее с него при кратки полети – да кажем два до три часа.Минималното разстояние, което определя законът, е 71 сантиметра, като ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair, прилага това разстояние най-често, посочва Вонг.Хората, които искат по-голям комфорт при полетите на кратко разстояние, трябва да обърнат по-голямо внимание на това къде са им местата, отколкото на името на авиокомпанията, защото почти всяка авиокомпания e стисната, когато става дума за пространство.

Трябва да искате местата непосредствено след кабината или на реда с аварийния изход са тези, тъй като имат повече място за краката. Те обаче биват резервирани бързо тъкмо по тази причина. При дългите полети си заслужава да сравните предлагането. Тук конкуренцията е по-голяма. Кой би иска да седи шест часа или 10 часа, натъпкан като сардина?Заслужава си да проучите данните за местата в отделните авиокомпании. По правило разстояние между седалките варира между 79 и 81 сантиметра.

Сред изключенията е Thai Airways, която предлага 83 до 86 сантиметра между седалките в икономичната класа, отбелязва Вонг. Ширината на седалките също е фактор за удобството. Предимството да разполагаш с 47 сантиметра вместо с 43 сантиметра е нещо, което в края на дълъг полет би оценил не само един по-тежък човек. Така новината, че някои компании вече експериментират с редове от по 10 места, там където е било проектирано да има 9 места първоначално, не е никак добра.

Пътническият салон в самолета е един от най-скъпите видове недвижими имоти в света, така че се води битка за всеки квадратен сантиметър, отбелязва Рене Данкверт, вицепрезидент на отдела за проучвания и развитие в германската компания Recaro Aircraft Seating. „Има все още известна възможност за подобрения, когато става дума за удобство и ергономичност,“ допълни той успокоително. По-новите страни на седалките са скосени, така че имате широко място, за да положите ръката си и повече място за задните ви части.

Дали някога пак ще има повече място за пътниците от икономичната класа? Отговорът на Данкверт е предпазлив. „Зависи от технологичното развитие. Ако в далечно бъдеще започнат да доминират свръхзвуковите самолети, тогава пространството ще бъде по-малко,“ отбелязва той. Това е така, защото всички полети ще бъдат като на късо разстояние. „Обратното също е възможно. Ако започнат да се използват захранвани със слънчева енергия самолети, като тези, които сега се пробват, тогава пътуването със самолет ще бъде по-бавно,“ отбелязва Данкверт. По-дългите полети биха накарали самолетните компании да позволят повече място за краката.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.