САЩ вървят по стъпките на Римската империя, ще загинат

Според главния ревизор на САЩ Америка ще загине като Римската империя, ако не стабилизира фискалната си политика и не модернизира спешно инфраструктурата си. Снимка: e-vestnik

Американското правителство седи върху “горяща платформа” заради неустойчивите политики и практики с бюджетния финансов дефицит, хроничната липса на средства за здравеопазването, имиграцията и задокеанските военни мисии, които предвещават криза, ако скоро не се предприемат действия. Това предупреди главният ревизор на правителството на САЩ Дейвид Уокър.

Уокър направи необичайно песимистичната прогноза за бъдещето на страната в доклад, който очертава наричаните от него “смразяващи дългосрочни симулации”. Те включват “драматично” увеличение на данъците, съкращаване на правителствените услуги и дъмпинг в големи размери на американския дълг, държан от чуждестранни правителства.

Уокър сравнява положението в САЩ с края на Римската империя и предупреждава, че има “смущаващи съвпадения” между настоящето и факторите, причинили упадъка на Рим. Към тях спадат “все по-ниски морални стойности и политически комфорт в страната, свръхсамоувереност и свръхпредставена армия в чужди държави, както и финансова безотговорност на централното правителство.”

“Звучи ви познато?”, пита Уокър. “Според мен е време да се поучим от историята и да предприемем стъпки, които да помогнат на Американската република да стане първата, която ще издържи проверката на времето.”

Дейвид Уокър е главен ревизор на правителството на САЩ, назначен от Бил Клинтън с 15-годишен мандат. Той има смелостта и ресурса да повдига въпроси за финансовата политика на САЩ, които никой друг не смее или не е компетентен да засяга. Снимка: aalu.org

Оценките на Дейвид Уокър се ценят високо, защото той е политически необвързан анализатор за Американската сметна палата и често е наричан “дългата разследваща ръка” на Американския конгрес. Повечето от неговите изследвания са по поръчка на законодателите, а около 10 процента – както последното, съдържащо аналогията с Римската империя – са по негова инициатива.

Дейвид Уокър подчертава, че и преди е споменавал някои от проблемите, но сега искал “да увеличи звука”. Някои от въпросите били прекалено деликатни за членове от правителството, които ги свързват с имената си.
“Опитвам се да алармирам и да събудя обществото,” казва той. “Като главен ревизор имам възможността да правя дългосрочни прогнози и да засягам въпроси, които за другите биха били неудобни, а и в много случаи не са на позицията, за да ги разискват.”

“Един от проблемите е, че явно ние сме велика сила, но срещаме големи трудности, свързани със стабилността, които не приемаме достатъчно насериозно,” заявява Уокър, назначен с 15-годишен мандат по времето на Бил Клинтън.
Фискалният дисбаланс означавал, че САЩ са на път “да взривят дълга си”.”Нарастващото пенсиониране на бейби-бумърите, увеличаващите се разходи по здравеопазването, рязкото спадане на показателите за спестяванията и растящата зависимост от чужди кредитори ни изправят пред безпрецедентен фискален риск,” казва Уокър, който е бивш изпълнителен директор на одиторската фирма PwC. Несигурен е и пътят на американската политика в образованието, енергетиката, опазването на околната среда, имиграцията и Ирак.

“Напредъкът ни поставя по-големи изисквания към инфраструктурата. Ще са необходими милиарди долари, за да се модернизира всичко – от магистралите и летищата, до водопреносните и канализационните системи. Срутването на моста в Минеаполис беше отрезвяващ сигнал за пробуждане.”

Уокър предлага да помогне на кандидат-президентите през следващата пролет. “Един от главните им приоритети трябва да бъде фискалната отговорност и равенството между поколенията. Ако го направят, мисля, че имаме шанс да се справим с проблемите. Ако не – рискът от сериозна криза се увеличава значително.”

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.