Неприкосновеност, имунитет – трябва ли бившият крал на Испания да бъде защитаван?

Франс прес

Крал Хуан Карлос се извинява за сафарито в Африка. Снимка: от тв екрана

Кралят на Испания по конституция е недосегаем за закона по време на властването си и това забранява на правосъдието да го преследва и съди, но какво се случва след това?

Правителството търси начин да удължи тази защита след абдикацията на суверена въпреки критиките на част от съдебния свят.

Крал Хуан Карлос обяви на 2 юни, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе. Абдикацията ще влезе в сила след одобряването на 17 юни на органичен закон от двете камари на парламента.

Ще бъде ли сложен тогава край на статута на недосегаемост на краля? Съд се позова на този принцип през 2012 г., за да отхвърли двоен иск към краля за признаване на бащинство.

Въпросът е дали тази защита, от която само кралят може да се ползва в качеството си на държавен глава, ще е в сила и след абдикирането за действия, които той е извършил, преди да се откаже от трона.

„Неприкосновеността за изпълнение на задълженията по времето, когато е бил крал, продължава и след абдикацията“, заяви на 6 юни говорителката на правителството Сорая Саенс де Сантамария.

Тази позиция „е доста спорна“, реагира говорителят на Асоциацията на съдиите за демокрация Хоаким Бош.

„Конституцията изобщо не казва, че след като кралят се откаже от функциите си на държавен глава, той запазва съдебната си неприкосновеност“, смята Бош в качеството си на представител на съдебния свят.

Друга обмисляна възможност, за да бъде защитен кралят, е статут на имунитет, сходен на онзи, от който се ползват регионалните и националните депутати, съдиите и прокурорите, както и членовете на правителството по време на изпълнение на техните функции.

Създаден в началото да защитава свободата на словото на депутатите, този имунитет предвижда регионалните парламентаристи да не могат да бъдат съдени от висшите съдилища, а националните депутати и членовете на правителството – от Върховния съд.

Но и тук съществуват различни интерпретации.

Според Хоаким Бош този имунитет приключва, когато съответният депутат или член на правителството напусне поста си, в това число и за деяния, извършени от него по време на изпълнение на функциите му.

„Има спорове и това може да зависи от съдилищата. Няма установена доктрина по този въпрос“, подчертава говорител на Генералния съвет на съдебната власт, органа за контрол на правосъдието в Испания.

Правителството вече работи по органичен закон, който трябва да осигури съдебна защита на Хуан Карлос и на съпругата му София, твърди Сорая Саенс де Сантамария, без да съобщава повече подробности за съдържанието на закона.

Според съдебен източник кабинетът може също така да реши да включи родителите на принц Фелипе – Хуан Карлос и София – в закон, предоставящ съдебен имунитет на краля на Испания и на съпругата му. Този закон ще означава доживотна защита, която не е свързана с функцията, а с титлата.

„Струва ми се, че някой, който е изпълнявал най-висшата държавна функция, трябва да се ползва със специално внимание“, пледира генералният прокурор Едуардо Торес-Дулсе.

Напротив, изглежда логично кралят да изгуби защитата си, твърди говорител на съдиите доайени в Испания, Франсиско Мартинес.

Асоциацията на съдиите за демокрация е против и „една неадекватна специална защита“. Хоаким Бош смята между впрочем, че е прекалено голям броят на хората около 10 000 , които имат съдебен имунитет в Испания.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.