Предизвикателство за Косово: справедливост за всички

На 8 юни, когато се състояха вторите поред парламентарни избори след обявяването на независимостта на Косово, страната направи още една стъпка напред към европейското си бъдеще. Мисията на ОССЕ в Косово и генералният секретар на ООН поздравиха Прищина за успешните избори, организирани от властите в Прищина, и в които за пръв път участваха и сърбите, живеещи в северно Косово. Сега политическите партии преговарят за формиране на новото правителство.Но Косово има все още много да направи, за да се вмести в международните стандарти за човешки права. Недостатъчният напредък в сферата на правосъдието, когато става дума за сериозни злоупотреби по време на войната и след нея, е черно петно върху човешките права в Косово, което изисква цялостно внимание и посветеност от бъдещото правителство.

За да установи правна система, която ще служи на народа, правителството трябва да направи стъпки за борба против корупцията в съдебната система и прокуратурата и за подобряване на програмата за защита на свидетели.

Неотдавнашният договор между ЕС и Косово за формиране на специален съд с централа в чужбина, в който ще бъдат ангажирани международни съдии и който ще се занимава с решаване на сериозни наказателни дела, сред които и военните престъпления, извършени в Косово по време на войната през 1998 г.,е стъпка в истинската посока, която трябва да бъде подкрепена от страна на новото правителство.

Правителството трябва също така да подкрепи и продължаващата роля на мисията на ЕС в областта на правовия ред ЕУЛЕКС в преследването и процесуирането на деликатни случаи, включително и междуетнически дела и дела за организирана престъпност.

Всичко това трябва да бъде съпътствано от сериозни усилия на косовските власти да укрепят като цяло неразвитата правна система на страната. Фактът, че свидетелите са страхуват да говорят пред косовските съдилища, говори за неадекватността на актуалната програма за защита на свидетелите. Приоритет трябва да бъде и подобряването на положението на най-уязвимите малцинства в Косово.

Ромите, ашкалиите и египтяните ежедневно са изправени пред дискриминация и трудности при изваждането на лични документи, поради което става трудно, ако не и невъзможно, получаването на здравна защита и социални услуги, и дори образование за техните деца. Стратегията за интеграция на ромите, ашкалиите и египтяните от 2010 г. ще остане празно обещание, докато правителството не бъде готово да разпредели необходимите средства за правилното й провеждане и докато не окаже натиск върху общинските власти да действат.

Макар да има напредък в диалога, постигнат с посредничеството на ЕС между Прищина и Белград, етническото напрежение между сърбите и албанците, особено в северната част, продължава. През април например неидентифицирано лице изстреля няколко куршума в автомобила на съпругата на бившия кмет на Грачаница Боян Стоянович. За щастие никой не бе ранен, но такива инциденти все още са обичайни между сърбите и албанците и напомнят, че правителството трябва да направи много повече, за да може да гарантира безопасност и правосъдие за всички в Косово.

Заплахите, отправяни особено чрез социалните мрежи, и стигматизирането на членовете на гей общността са широко разпространени. Макар Косово да има един от най-широкообхватните антидискриминационни закони в Европа, местно проучване на общественото мнение, извършено през декември 2012 г., показа, че според 62 процента от анкетираните хомосексуалността е заплаха за обществото.

Подобна е ситуацията и с журналистите, които работят във враждебна среда, а свободната журналистика е възпрепятствана със заплахи, отправяни от властите и високопоставени държавни служители, заради критичното информиране.

Доколкото косовските власти са сериозни в тяхната посветеност на защита на човешките права, те трябва да работят по-усилено, за да се създаде среда, подходяща за независимите медии и защитниците на човешките права. Гражданите на Косово имат право да очакват правосъдие за жертвите на военните престъпления и следвоенните злоупотреби. Те имат право да очакват правна система, в която всички са равни пред закона, независимо от етническата им принадлежност или политическите им връзки. Ромите, ашкалиите и египтяните в Косово имат право да очакват третиране като всеки друг гражданин в нормалните ежедневни ситуации в живота. Журналистите и гей активистите имат право да вършат работата си без да бъдат възпрепятствани. Новото правителство на Косово трябва да направи всичко, за да позволи това да се случи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.