Реформаторският блок, „комониздете“ и прегръдка с Борисов и Пеевски

Някои недоволстват защо в e-vestnik не клеймим достатъчно Бареков, защо не го разобличаваме. Е, смешният Бареков се премята като палачинка пред очите на всички, храненик, какво още да му разобличаваш? Писали сме по-рано – където е текло, пак ще тече. Утре Бареков като нищо ще се прегърне пак с Борисов, чиято имитация е. Така прави в момента и Пеевски, който е обърнал отново палачинката. При тях това е въпрос на сделки и бизнес интереси, без никакъв свян.

Но по-страшно е, че докато се леят интелектуални хленчове за Бареков, надеждата в политиката –  Реформаторски блок (РБ) – се вмирисва скоропостижно. Седесарска болест го е обзела и блокът ще изтече в канала. Основните му лозунги са обсесия на тема комунизъм, комунистите и Путлер.

Ето случка от вчера – в страницата на РБ във Фейсбук се появи цитат от Божидар Лукарски, лидер на СДС и един от лидерите на РБ. Според него „големият български демократ“ Александър Стамболийски е „зверски убит от комунистите“. Които сега не щели да подават оставка (виж накрая снимка).
След като зевзекът Венци Мицов започна да ги подиграва из Фейсбук на тема „комониздете”, там се усетиха и поправиха статуса.

Лукарски е завършил класическа гимназия в София и показва историческа неграмотност, което не се знае дали е плод на тодорживковата образователна система или на неговата лична обремененост. Която всъщност е обремененост на РБ. Справка за незапознатите, каквито изглежда има много: Стамболийски е убит при преврата 1923 г., при който са избивани комунисти, земеделци и част от интелигенцията. Конкретно Стамболийски е убит от хора на ВМРО, които са отрязали главата и дясната му ръка – „ръката, подписала Ньойския договор“, както казват главорезите. Стамболийски няма вина за този договор. И е спорна фигура, която трудно се вмества в определението „големият демократ“. По-скоро земеделската партия на Стамболийски, която е форма на рустификация (завземане на властта от необразовани маси), напомня на някакъв ранен вариант на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Вместо да натрупват авторитет и влияние, РБ изпадат в смешно положение. Вече подкрепят ГЕРБ и Борисов все по-открито. И все по-ясно се очертават в ролята на негова патерица. След едногодишни призиви за оставка и въпроси „кой” за Пеевски, на последните избори те видяха очевидното – че единствено ГЕРБ има шанс да направи правителство. И както се вижда – с тяхна и на ДПС помощ. Така РБ ще се окаже в съдружие със същия този Пеевски, срещу когото подскачаха една година.

И не само РБ ще се окаже в това положение, а и т. нар. протестиращи, като по-широко понятие.

Както се изрази д-р Николай Михайлов пред бТВ – „Ако стане така, че високата морална нота на протестите е произвела такъв резултат, какъвто е реабилитацията на ГЕРБ и Пеевски, това означава, че имаме не само негодна политическа класа, но и негодно гражданско общество. Това обаче няма да доведе до нова вълна от протести, защото протестиращите и тези, които ги водят, никога няма да протестират срещу ГЕРБ и неговата присъдружна организация, патерица в лицето на Реформаторския блок.”

Статус на страницата на Реформаторския блок във Фейсбук, в който Божидар Лукарски, лидер на СДС и един от лидерите на блока, беше написал, че Стамболийски е „зверски убит от комунистите“. След подигравки на читатели, статусът беше редактиран.
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.