Премахнете енергийните субсидии

В целия свят превят стъпки за премахване на енергийните субсидии. Ето какъв е най-добрият начин да бъде направено това.В продължение на десетилетия правителствата на страни от Египет до Индонезия субсидираха цените на основните горива. Такива програми често започват с благородни намерения – да бъде запазена ниска цената на живота на бедните или, в случая със страните производители на петрол, да бъде даден видим пример за ползите от „черното злато“, но те имат катастрофални последици, като бъркат дълбоко в бюджета, изкривяват икономиката, замърсяват околната среда и, като бъде теглена чертата, повече вредят, отколкото помагат на бедните.

Страните с нововъзникваща пазарна икономика не са единствените, които изкривяват енергийните пазари. САЩ, например, потискат цените надолу, като ограничават износа. Субсидиите обаче са по-важни в по-бедните държави.

От 500-те милиарда долара, които те струват годишно според изчисления на Международния валутен фонд – четири пъти повече от цялата чуждестранна помощ, която те получават официално – половината сума е харчена от правителства в Близкия изток и Северна Африка, където възлиза на, средно, 20% от държавните приходи.

Тези пари отиват в огромната си част при каращия автомобили градски елит. В типичната страна с нововъзникваща пазарна икономика, най-богатата една пета от домакинствата обира над 40% от печалбите от субсидиите за гориво; най-бедната една пета получава само 7%.

Най-бедните обаче понасят несъразмерно голяма част от вредите заради изкривяването на икономиката, до което води тази държавна намеса. Египет харчи седем пъти повече пари за субсидии за гориво, отколкото за здравеопазване. Евтиното гориво насърчава развитието на тежката индустрия, а не на богатата на работни места лека промишленост, която предлага на много повече хора път за излизане от бедността.

Поради всички тези причини ползите от премахването на субсидиите са огромни. Нововъзникващите пазарни икономики можеха да обезщетят лесно всеки беден човек с парична помощ, която би била по-голяма от ползите, които извлякоха те от евтините горива, и при все това да спестят средства. Така те биха могли да помогнат на цялата планета. Според Международната агенция за енергия премахването на субсидиите за изкопаемите горива ще намали глобалните въглеродни емисии с 6% до 2020 година.

Как да бъдат спасени 500 милиарда долара и планетата

Правителствата на някои страни с нововъзникваща пазарна икономика са убедени от тези аргументи и взимат на сериозно необходимостта от реформи. Индонезия повиши цените на бензина с 40% миналата година и фаворитът на предстоящите президентски избори (на 9 юли) казва, че ще обмисли по-пълен ремонт на системата за отпускане на субсидии за гориво.

Иран започна съвсем неотдавна втората фаза от дълбоката реформа на своята система, като повиши цената на бензина, газа и електричеството. Новият президент на Египет е принуден да се заеме с въпроса за енергийните субсидии заради огромния бюджетен дефицит. Мароко и Йордания орязаха субсидиите през последните две години. Дори Кувейт съобщи тази седмица, че планира да премахне субсидиите за дизела.

Политиката на реформи обаче е извънредно трудна. Политиците не искат да настроят срещу себе си градския елит; вътрешни хора печелят (често чрез корупция) от евтиното гориво; обикновените граждани не вярват, че ще бъдат компенсирани. Голям брой предишни опити да бъдат орязани субсидиите бяха изоставени пред лицето на народните протести или на нарастващите цени на петрола на международните пазари.

Историята учи, че всеки опит за орязване на субсидиите трябва да бъде съпроводен от обществена образователна програма за обясняване на цените и несправедливостта на субсидиите, да има ясен график за постепенно повишаване на цените и да бъде подкрепен от целенасочени парични трансфери за неутрализиране на последиците от по-високите цени на горивата за по-бедните хора.

Дори с по-добра политика и най-добре разработените планове ще бъде грешка да очакваме прекалено много и прекалено бързо. Когато хората на дадено място свикнат със субсидиите, е дяволски трудно те да бъдат премахнати. Ако цената на петрола се повиши, скоро това ще направи и натискът върху нововъзникващите пазарни икономики да „защитят“ своите граждани от по-скъпите горива. За момента обаче изглежда има шанс да бъде ускорена реформата. Това е възможност, която не бива да бъде пропускана.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.