Защо погнаха банкера Василев? Версии, версии…

Снимки: Булфото, от екрана на БНТ, бТВ

За каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари. Това е най правилният подход, за да разберем скандалите, които избухнаха покрай Пеевски, Цветан Василев и Корпоративна търговска банка.
Но не това е най-важното.
Искането за арест на трима души за готвено покушение срещу Делян Пеевски е много лош знак за съдебната система.
Изведнъж от праха се отърси силуетът на една обслужваща прокуратура. Съдът пусна тримата обвинени, защото няма никакви доказателства. Такива акции прокуратурата предприемаше под контрола на Цветанов и Борисов. Сега под чий контрол действа?

Лошото е, че всички подозрения за главния прокурор Цацаров може да се окажат верни. Той беше избор на Борисов и Цветанов, той е приближен и на Пеевски. И – да, Пеевски пак е обърнал палачинката и си сътрудничи с Борисов. Достатъчно е да се погледнат вестниците му, където в последната година Борисов отначало за кратко беше атакуван, после беше ограден с мълчание, после леко започнаха да го подритват. Сега обаче за Борисов пак няма нито една лоша дума или негативна новина, заглавие. А напоследък е дал достатъчно поводи.
Пеевски вече е по-силен и вестниците му не обслужват Борисов брутално, както преди. Просто го пазят. Него – да, но Цветанов – не. Той е пуснат по нанадолнището (дали пък не е само за прах в очите – шумни прокурорски обвинения, които няма да издържат нагоре по инстанциите?).

Пеевски, Борисов и прокуратурата са се разбрали за каквото трябва

И тоя човек щеше да става шеф на ДАНС и да разследва Борисов… А за какво двамата има да се разбират?
Трудно е да се посочи конкретно, откакто в българската икономика навлязоха офшорните фирми, най-важният белег на които е анонимността на собственика.
Кой е собственик на „Булгартабак”? Никой не знае. Губи се някъде във фирма в Лихтенщайн, която пък се притежава от фирма в любимия на Бойко Борисов Дубай и т. н.
КТБ е банката, която с помощта на руската банка ВТБ купи и „Булгартабак” (2011 г.), и БТК-Виваком. И не се знае кой участва в тези сделки. Но ако някой си въобразява, че тогавашният премиер Борисов, който обича лично да нарежда дори откъде да минават магистралите, ще продаде ей така „Булгартабак” на „непроверени” хора, лъже се.
През април 2013 г. в e-vestnik.bg написахме, че изборите няма да ги спечели БСП или ГЕРБ, а Групировката (виж тук). Коя е тя? И тогава, и сега е валидно следното:
Трудно е да се каже с имена, но става дума за един

конгломерат около КТБ от политика, бизнес и капитали,

в който са оплетени основно Доган и Борисов, а около тях по-видимите са Пеевски и Цветан Василев. Не се знае кой на кого е аватар и кой на кого дърпа конците. Но важно е да се припомнят думите на Доган от една негова предизборна реч в с. Кочан – „Депутатите нямат власт… Властта е в моите ръце… Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос” (който иска, да си го припомни тук). Пеевски, разбира се, е депутат и приближен на Доган.

Може любознателният читател да си спомни също как при управлението на Борисов разни мини в Родопите бяха отнети от Валентин Захариев и придобити от приближения на Доган Николай Вълканов. Лично Борисов ходи едва ли не да въвежда във владение новия собственик. И да успокоява миньори с репликата „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Те дали са прости или не, но му се вързаха на приказките, а после си увиснаха с обещанията. А Борисов на сухо не е останал.

Зад фасадата на КТБ наднича Доган. При Борисов пък тази банка се напълни с държавни пари. Тоест удвоиха се. И когато се вдигна шум защо тази банка е събрала всички големи държавни сметки, Борисов каза, че ако сега „ги изтеглим, тя ще фалира”.

В последните години се разпространяваха разни версии – че за тия държавни пари банката се отплаща с големи комисиони на когото трябва. Друга версия е, че не става дума за комисиони, а за прикрито акционерно участие. В КТБ 32% от собствеността е на омански фонд. Иди, че го разбери какъв е тоя фонд и кой там наднича отзад. По странно съвпадение, когато Борисов притисна (пак с помощта на прокуратурата) издателите на „Труд” и „24 часа” да си продадат вестниците, в сделката беше намесена банката на Петя Славова, в която по същото време влезе пак като собственик с 26% омански фонд. И колкото тоя фонд вкара в банката, толкова пари отидоха за сделката с двата вестника.

Изобщо, Дубай и Оман, ВТБ, едни пари идват оттук, отиват натам,

а се вършат неща, за които и прокуратурата помага.

И сега Цветан Василев и Пеевски имали нещо да делят. Медии коментират, пресмятат. И „Южен поток” е намесен, казват, че фирми, свързани с Пеевски, участват в консорциума изпълнител. Че Цветан Василев е кредитирал прекомерно много начинания на Пеевски, а той очевидно е измислен бизнесмен, научил се като партийно протеже да прави пари по разни схеми, а сега има да връща кредити и нещо се карат до колко и докога. А дали те се карат или Доган се кара с някого? Може любознателният читател да си припомни също как лидерът на първата политическа сила Борисов обвини от трибуната на парламента лидера на третата – Доган, че искал да го убива. Та ни се смяха по света. (Сега пък Пеевски обвинява довчерашния си приятел Василев, че иска да го убива…) Дали пък Борисов и Доган нямаха тогава нещо да делят? Дали и в момента нещо не делят? И други версии се чуваха, че ББ отнесъл едни 300 милиона от КТБ някъде из арабския свят да си върши една работа, пък нещо не ги връща…
Изобщо, всички, които са се отърквали о тая банка КТБ, имат причини да разкарат Цветан Василев, че им знае спатиите. Ама и той има участие там, акционер и то не дребен… И ако е бил по-умен от Кюлев, не е давал заеми в пари на ръка, а само законно, като кредит, това ще му е гаранция и ще има голям рев около тая банка.
В малка България какъвто и слух да тръгне, се оказва в нещо верен.
Ей го, и професионален пускач на версии като Гамизов пак напуска едни версии как срещу Василев има наказателна акция, щото се дърпа на Пеевски и ДПС да не го въвличат в разни сделки, не дава нови кредити и т. н.
Още нещо писахме през април миналата година – какво се случи с всички групировки по време на прехода? Рано или късно те се разпадат и започват войни за парчетата. Дали това не е началото на разпада?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.