Парадоксът, наречен Приднестровие

Защо присъединяването към Русия би било икономически шок

Парламентът на Молдова. Снимка: официален сайт

Приднестровието представлява един парадокс: лидерите и голяма част от населението желаят да се присъединят към Русия, само че сепаратисткият регион на Република Молдова има тесни търговски връзки с Европейския съюз.

Министърът на икономиката на Молдова обясни какво е положението на тази зона и какви последици ще има Споразумението за свободна търговия, което предстои да бъде подписано този месец от молдовските власти и ЕС.

В момента производителите в Приднестровието се ползват от Автономни търговски преференции, които им позволяват да доставят на пазара на общността продукти без митнически такси в лимитите на определените квоти за република Молдова.

Тези преференции ще бъдат в сила само до края на 2016 година, след което предприятията в региона ще трябва да се пригодят към европейските норми за качество и безопасност, наложени от Споразумението за свободна търговия.

ЕС е един от основните партньори в търговския обмен в региона. Износът на стоки към държави членки на ЕС, деклариран на митническите пунктове на Република Молдова от предприятията и организациите от лявата страна на Днестър през януари-март 2014 година, възлиза на 71,74 милиарда долара, което представлява около 64 на сто от общия износ на Приднестровието.

В същото време износът към Общността на независимите държави има доста по-малък дял, а именно 26 процента от общия обем на износа на региона.

Според оценките на експертите ползите за региона на Приднестровието, които ще възникнат след прилагането на Споразумението за свободна търговия, се изразяват в повишаване с 3,6 на сто на местния БВП, а отказът от възползване от това споразумение ще означава намаляване на БВП на региона с 5,2 на сто.

В първия случай икономическият растеж ще се дължи на факта, че регионът ще има възможност да запази износа си към ЕС и освен това да го разшири, като се има предвид, че Споразумението за свободна търговия включва серия от нови либерализирани позиции, включително в агро-хранителния сектор.

Освен това производителите и компаниите в региона ще получат стабилен достъп в дългосрочен план до един от най-големите пазари за износ, допринасяйки така за привличане на инвестиции и засилване на експорта.

В дългосрочен план засилената конкуренция между компаниите ще доведе до диверсификация на продуктите и услугите, достъпни за населението в региона.

Според доклад на независимата организация Експерт-Груп най-големите рискове ако Приднестровието откаже споразумението с ЕС произтичат от факта, че икономиката на региона се базира на големи промишлени предприятия, които взимат суровините си от други държави, а малките и средните предприятия не са достатъчно развити и са уязвими.

Освен това зависимостта от финансовата и енергийната подкрепа на Русия ще породи големи рискове в случай, в който Москва се откаже да подкрепя сепаратисткия регион.

„В контекста на гореизложеното загубите за региона на Приднестровието в случай на присъединяване към Руската федерация надвишават потенциалните ползи.

Така Приднестровието ще загуби предимствата, които произтичат от Автономните търговски преференции, давани на Република Молдова от държавите членки на ЕС и в резултат тя би загубила свободния достъп до пазара на ЕС, основният партньор за износ. Освен това регионът би изгубил и ползите, произтичащи от въвеждането на реформите в контекста на подписването на Споразумението за асоцииране и Споразумението за свободна търговия“, твърди министерството на икономиката в Кишинев.

Износът на региона практически се доминира от три индустриални отрасъла: метали и изделия от метал, енергийни продукти и продукти на леката промишленост, които заедно възлизат на около 80 процента от целия износ, според доклада на Експерт-Груп.

На свой ред това са продукти от само няколко големи предприятия. Узина Металурджика Молдовеняска (метали и изделия от метал) осигурява около една трета от общите приходи от експорт в региона. Енергийната индустрия е представена преобладаващо от Регионалната ТЕЦ, а леката промишленост – от малък брой предприятия, специализирани в производството на дрехи, обувки и други текстилни изделия.

Така икономиката на Приднестровието е концентрирана – както на ниво промишлени сектори, така и на ниво брой икономически агенти във всеки сектор. Това излага региона на особено високи рискове.

Основният партньор в износа към ЕС е Румъния, която поглъща около половината от износа на региона, ориентиран към ЕС. Други търговски партньори от ЕС са Италия и Германия. Така около 87 на сто от експорта на Приднестровието към ЕС е ориентиран именно към тези три упоменати пазари.

В публикация на „Файненшъл таймс“ бе отбелязано, че най-голяма заплаха по адрес на Приднестровието би била не напрежението между Запада и Изтока, а нестабилната икономика.

„Заплатите са ниски, банките изглежда имат трудности, така, както и в останалата част на република Молдова, емиграцията е голяма. Не могат да се видят много млади хора из селата в Приднестровието“, написа изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.