В газовия спор между Москва и Киев не остана икономика – само политика

Руският „Газпром“ въведе авансово плащане за Украйна, чиято компания „Нафтогаз“ така и не плати дори отчасти газовия си дълг. Затова горивото, подавано в украинската тръбопроводна система, може да се ограничи само до транзитния обем, пише „Росийская газета“.

Според шефа на „Газпром“ Алексей Милер до руско-украинската граница ще се доставя толкова гориво, колкото са поръчали европейците, посочва официозът. „Ако разберем, че на украинска територия се взема гориво без разрешение, ще вдигнем доставките чрез „Северен поток“ и „Ямал-Европа“, ще напомпаме още газ в подземните хранилища“, пояснил Милер.

До три години Русия може да се откаже от Украйна като страна-транзитьор на газ за Европа, прогнозира президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов.

„Имаме два варианта как бихме могли в най-близко бъдеще да минем без Украйна. Първо, да увеличим с близо 15 на сто доставките чрез построените вече газопроводи като „Северен поток“. Второ, ще може да подаваме газ чрез новия „Южен поток“, естествено ако Европейската комисия не възпрепятства изграждането му. Тогава още през 2017 г. формално вече няма да имаме нужда от Украйна като транзитьор на газ“, пояснява експертът за „Росийская газета“.

Вчера „Газпром“ сезира арбитража в Стокхолм с искане за събиране на дълга от „Нафтогаз“. Украинскаат компания почти веднага настоя в насрещен иск да се определи справедлива, пазарна цена за газа, доставян от „Газпром“, напомня „Новие известия“.

Руски експерти твърдят пред вестника, че съдебните процедури може да се точат с години. „Независимо каква е присъдата, Украйна ще я оспори и ще прави всичко, за да не изпълнява нарежданията“, смята Сергей Правосудов.

„В момента Украйна фактически е във фалит, затова проблемът би могло да се реши, като се признае фактическият фалит на „Нафтогаз“ и дългът се компенсира с разпродажба на имуществото й, добавя специалистът.

„Има смисъл да уреждаш нещата, само ако го желае и другата страна. Украйна обаче явно не го желае“, коментира колежката му Светлана Мелникова. „Газпром“ врътна кранчето на Киев и това изобщо не учуди експертите – в този въпрос вече не остана никаква икономика, само политика, забелязва изданието.

Руският външен министър Сергей Лавров предположи по-рано, че зад позицията на Украйна по газовите въпроси може да стои някаква трета държава, посочва печатът. „Независимая газета“ припомня „интереса на американците към засилване на контрола над украинската енергетика“. Синът на вицепрезидента Джо Байдън например влезе в директорския борд на „Бурисма“ – частна петролногазова компания в Украйна, пише всекидневникът.

„За САЩ е изгодно да има конфликт и криза между Европа и Русия“ и Щатите подкрепят Украйна, „заела неоправдано твърда позиция за положението, в което се намира“, казва пред „Новие известия“ Сергей Правосудов.

Според шефа на „Нафтогаз“ Андрий Коболев украинските власти имат план за действия, в случай че Русия спре да им подава газ. Но даже ако Европа реши някакси да пренасочва свой газ към Украйна, ще се изправи пред баналния проблем с количеството гориво. В близките пет години ситуацията на европейския енергиен пазар ще е доста напрегната. При всичкия си стремеж към икономии Европа не може да сваля нивото на потребление под определена летва. А собственият европейски добив стабилно намалява, отбелязва всекидневникът.

При недостиг на газ в транзитната тръба най-силно ще пострадат България и Словакия, заявява в коментар за „третата газова война“ от електронния в. „РосБизнесКонсалтинг“ руският аналитик Михаил Корчемкин.

За разлика от конфронтацията през 2009 г. обаче двете страни няма да останат съвсем без газ, защото ЕС вече уреди на своя територия реверсивни доставки, макар и в ограничен обем. Освен това има възможност да се запълва тръбопроводът „Северен поток“, заобикалящ Украйна, който работи от 2011 г. – това ще компенсира част от дефицита в Европа, пише мрежовото издание.

Лятната консумация на газ в Украйна съвпада с обема на вътрешния добив – към 1,7 милиарда кубика месечно, тъй че до края на септември все още има време Киев да се разбере с „Газпром“, заявява украинският бизнес наблюдател Олександър Парашчи.

През зимата обаче реверсивните количества ще са недостатъчни, за да спасят положението. Ако страните не се споразумеят, Украйна ще започне да взема за себе си от транзитния газ. Повод все ще се намери – например като обезщетение от Русия за присъединяването на Крим или като прихващане заради надплатени суми, смята експертът.

Засега Украйна си запазва шанса да получи по-ниска цена и не рискува нищо, твърди той. „Газпром“ също печели в тази ситуация, тъй като част от неговите договори са обвързани със спотовата цена, а тя расте, добавя Корчемкин. Ако обаче страните не се разберат до началото на отоплителния сезон, ще изгубят всички – Украйна ще остане без газ, „Газпром“ – без доходи, а в Европа ще има недостиг на гориво заради ниското налягане в украинските хранилища, заключава „РосБизнесКонсалтинг“.

Повторение на ситуацията от 2009 г. е последното, което биха желали „Газпром“ и Русия, заявява пред „Ведомости“ Алексей Гривач, зам.-директор на федералния фонд за енергийна сигурност.

Преди да наложи режима на авансово плащане, предвиден в договора, „Газпром“ два месеца проявяваше невероятна гъвкавост. Руският концерн явно е готов да уреди нещата. До момента украинският му партньор обаче предпочиташе да разговаря с ултиматуми. Дали ще са възможни нови отстъпки от страна на „Газпром“ или по-гъвкава позиция от страна на Украйна – това до голяма степен ще зависи и от развитието на политическата ситуация, изтъква експертът.

„Комерсант“ прави равносметка на „първия етап от газовата война“. „Газпром“ получи само малка част от дълга и изгуби 5 милиарда куб. метра газ, складирани от Украйна в нейните хранилища. Киев получи безплатен газ и спечели време, а най-губещ излезе Евросъюзът, който отпусна на Украйна пари, без нищо да получи в замяна. Брюксел вече няма намерение да подкрепя Киев само от политически съображения, а тъкмо позицията на ЕС ще е най-важна на новия етап от газовите преговори, който неизбежно предстои до есента, пише руският вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.