Плагиатство на министър разтърсва Сърбия

Франс прес

Случай на плагиатство в последно време, който разтърси сръбското правителство, чийто министър на вътрешните работи е уличен, разкри корупция и лошо функциониране, разяждащи висшето образование в тази бивша югославска република.

Скандалът ескалира преди десетина дни, когато група сръбски учени, които преподават във Великобритания, обвиниха министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович, че е плагиатствал голяма част от своята дисертация, за която е получил докторска степен през 2013 г. в частния университет Мегатренд в Белград.

Скандалът открои корупцията, която разяжда висшето образование, изтъкна Даница Попович, преподавател във факултета по икономика в Белград.

„Тези институции са минирани от корупция. Понякога факултетите я разкриват и отстраняват, но в повечето време случаят не е такъв“, казва тя.

Висшето образование в Сърбия основно се сблъсква с два проблема, отбелязва от своя страна Ерик Горди, преподавател по славистика и източно-европеистика в университета в Лондон.

„Държавата не успя да регулира функционирането на растящия брой частни университети и да осигури надеждност на дипломите за висше образование. От друга страна университетите се показаха неспособни да се самоуправялват и да защитят честността на своята професия“, заяви той.

След падането на комунизма и разрушаването на бивша Югославия в началото на 90-те години бяха създадени десетина частни и държавни университети. Не бе осъществен никакъв сериозен контрол по отношение на качеството на техните програми.

Между 2007 и 2012 г. броят на студентите, подготвящи докторска теза, се увеличи шест пъти, а този на студентите, получили докторска степен, нарасна три пъти от 206 на 770, според официални данни.

Университетът Мегатренд, където сегашният министър на вътрешните работи е получил докторската си степен, предлага широк спектър научни дисциплини – от икономика през право и сигурност до медии. Спорните френски физици Игор и Гришка Богданов преподават там космология.

След като случаят с доктората на Стефанов стана известен, близо 3000 преподаватели и студенти подписаха петиции с искане към сръбските власти да създадат независима комисия, коята да разследва обвиненията в плагиатство.

Стефанов категорично отхвърли тези обвинения, подкрепен от премиера Александър Вучич и своя ментор – доайена на Мегатренд Мича Йованович.

Йованович, който парадираше с докторска степен, получена от Лондон Скул ъф икономикс в Лондон, на свой ред бе обвинен от министерството на образованието, че е фалшифицирал своята автобиография и че не притежава такава степен.

„Практиката изисква лицето, виновно за измама, да подаде оставка. Такъв бе случаят с германски министър на отбраната или с президента на Унгария“, припомни Горди.

За да отговори на този проблем, държавата би трябвало да направи много по-строги условията, при които висшите училища могат да получават лиценз за работа, подчертава Горди.

Подписалите петицията настояват да бъде преразгледан лицензът, даден на Мегатренд, но и на други частни учебни заведения, чието образование и норми са били поставени под съмнение.

„Да се накаже Мегатренд не е достатъчно, проблемът е системен и изисква систмено решение. Сърбия трябва да погледне сериозно на преустройството на образователната си система“, смята Горди.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.