Кралят на килимите дърпа килимчето изпод краката на „Мюсюлманско братство“

Ройтерс

На луксозна вечеря в Кайро по случай посещението на британски политици един от най-големите бизнесмени в Египет сервира на гостите си морски дарове, шоколадови сладкиши и изпълнено с насилие видео, представящо „Мюсюлмански братя“ като брутална заплаха за обществото.

Мохамед Фарид Хамис, влиятелен килимен магнат, който има връзки с новия президент Абдел Фатах ас Сиси, използва неделната вечеря, за да представи опасността, която държавните власти смятат, че организацията „Мюсюлмански братя“ представлява за Египет. Движението за кратко дойде на власт с избори, преди да бъде свалено и почти всичките му лидери да бъдат вкарани в затвора миналата година.

Във филма, озвучен с драматична музика, са събрани кадри на Мохамед Морси, който произхожда от Братята, клипове на въоръжени бойци джихадисти и снимки от ислямистки атаки.

Сърцераздирателната презентация пред британските посетители беше по лична покана от Хамис, но съвпада с усилията на Кайро да успокои бурната международна реакция, предизвикана от бруталните репресии срещу Братята след падането на Морси. Стотици поддръжници на движението бяха убити, хиляди – арестувани, стотици от които бяха осъдени на смърт.

Въпреки че почти съществуващото от почти век движение „Мюсюлмански братя“ се отказа от насилието преди десетилетия и отрече да има връзка с неотдавнашните актове на насилие от ислямистки активисти в Египет, то бе забранено и обявено за терористична организация в Египет и Саудитска Арабия.

„Решихме да направим този кратък филм, който ви показва истината за това какво се случва в моята страна“, каза Хамис пред британските политици, които преди това се срещнаха с президента Ас Сиси, бивш началник на армията, свалил от власт Морси миналия юли.

Моментът, когато бе отправена поканата към парламентаристите, не е случаен – Великобритания преразглежда дейността на „Мюсюлмански братя“ и евентуалните му връзки с актове на насилие. На въпрос защо приема британските политици за втори път в рамките на шест месеца, Хамис потвърди, че интересът на Лондон към „Мюсюлмански братя“ е факторът, стоящ зад неговото гостоприемство. „Великобритания е важна за оформянето на международните оценки и мнения. „Мюсюлмански братя“ се концентрират във Великобритания. Международната им организация е базирана в Лондон“, заяви той за Ройтерс по време на вечерята.

Преди да опитат първото блюдо, политиците гледаха как екстремисти държат отрязана глава, църкви, обхванати от пламъци, и серия от убийства, извършени от ислямисти. Нито един от гостите не направи коментари по филма в своите изказвания.

Въпреки че за много от тези атаки отговорност поеха групи, различни от „Мюсюлмански братя“, филмът ги свърза с групата. След пропъждането им от президентския дворец в Египет, основната медия на движението действа от двуетажен апартамент над изоставена дюнерджийница в северозападната част на Лондон. КИЛИМЕНА ИМПЕРИЯ

Хамис, един от най-богатите хора в Египет и някогашен член на парламента по времето на бившия президент Хосни Мубарак, е създател и председател на компанията „Ориенталски тъкачи“, която се самообявява за най-големия производител на фабрично изработени килими в света. Политическото му влияние му позволи да уреди срещи на британската делегация с голям брой високопоставени обществени фигури, сред които Ас Сиси, който свали от власт Морси след масови протести и който бе избран за президент миналия месец.

Ас Сиси заяви, че египтяните са отхвърлили Братята и подчерта колко е важно правата и свободите да бъдат балансирани с грижи за сигурността, когато се срещна с британската делегация през уикенда, съобщиха от неговия офис.

„Мюсюлмански братя“ заявиха, че открито ще се ангажират с проучването на британските политици въпреки опасенията, че британският посланик в Саудитска Арабия Джон Джекинс ще го ръководи.

Братята дълго време основават обществената си подкрепа на добре организирани благотворителни мрежи и спечели мнозинството гласове в Египет, след като бунтът през 2011 г. свали от власт диктатора Мубарак.

Но когато встъпиха в длъжност, Братята не успяха да убедят много хора, че са отдадени на идеята за демократичен Египет.

Указ, който забрани да се отменят решенията на Морси, заплахи за свободата на артистите, ислямски проповедници, призоваващи за свещена война в Сирия под надзора им, нарушиха спокойствието на египтяни и на чуждестранни наблюдатели. „Разбира се, че съм загрижен за тях като група. Ясно е, че тук (в Египет) загрижеността е голяма и ние я споделяме“, каза Джофри Диър, член на Камарата на лордовете на ставане от масата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.