Групировката ИДИЛ се готви да засенчи Ал Каида

ДПА

Групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) изглежда се готви да засенчи и дори да вземе надмощие над бившата си организация майка, Ал Каида, като по-радикалната групировка бележи значителни победи в Ирак и Сирия и се приближава към целта си да създаде халифат в сърцето на арабския свят.

Съперничеството с Ал Каида беше главната движеща сила зад предприетото в последните дни от ИДИЛ мълниеносно въоръжено настъпление, казват анализатори. И наистина, ултрарадикалната джихадистка групировка изглежда решена да засенчи бившата си организация майка.

Бързото превземане на иракските градове Мосул и Тикрит от ИДИЛ се оказа част от по-мащабна, внимателно планирана кампания за убеждаване на събратята джихадисти, че движението може да осъществи бленуваната цел, която по-старата организация не успя да постигне: установяване на ислямска държава – халифат.

„Макар да имат различия относно най-подходящия път към създаването на ислямска държава, халифатът остава споделена цел за всички джихадисти – всички стъпки в тази посока биха били огромна идеологическа победа и стимул за привличане на нови привърженици в полза на ислямската държава“, казва Арон Лунд, стокхолмски експерт по ислямистките движения.

Стратегическите разногласия с бившата организация майка датират от първите години на американската окупация в Ирак, когато основателят на Ал Каида Осама бин Ладен влезе в
конфронтация с тогавашния лидер на организацията в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи за това как да осъществят мечтата си.

Ал Каида официално твърди, че от ключово значение за установяването на халифат е той да бъде приет от местната общност.

Клонът на Заркауи, който се превърна в ИДИЛ, след като миналата година групировката започна да действа в Сирия, обаче смята, че ислямската държава трябва да бъде наложена със сила.

Спорът им отекна из целия ислямски свят – от Пакистан (където се смята, че е базирано централното командване на Ал Каида начело с Айман аз Зауахири) до нигерийските радикали „Боко Харам“ и северноафриканските джихадистки групировки.

Миналата година ИДИЛ се отцепи от Зауахири и започна да се бори срещу официалното му сирийско крило „Джебхад ан Нусра“, превръщайки спора от идеологическа вражда в ожесточена война.

ИДИЛ успешно управлява североизточния сирийски град Ракка през миналата година, което даде на групировката допълнителен коз да привлече радикализирани нови последователи и я насърчи да завземе сунитски райони в Ирак.

„В Ракка ИДИЛ възстанови законността и реда, създаде училища, общински съвети и дори граждански проекти, все съгласно шериата (ислямския закон) „, казва Маджед ал Лафтауи, живеещ в Аман юридически представител на видни джихадисти и анализатор на ислямистките движения.

„ИДИЛ отправя послание към мюсюлманския свят и цялата международна общност, че завръщането на ислямския халифат е не само неизбежно, а и че това е единствената правилна и справедлива система на управление“, казва той.

Според Лафтауи Ал Каида в крайна сметка ще бъде отстранена от ИДИЛ.

Засега няма съмнение, че се оформя разкол, което принуждава джихадистките духовници да вземат страна. Абу Мохамед Ал Мокдаси, бивш наставник на Заркауи, миналия месец направи остро изказване, осъждайки ИДИЛ за бруталните му тактики.

Ал Мокдаси призова джихадистите да дезертират от ИДИЛ, обвинявайки групировката в „отклоняване от праведността“ и „проливане кръвта на невинни“.

Разногласията обаче се оказват вредни както за ИДИЛ, така и за Ал Каида. Новите членове внимават с обвързването си с всяко от двете движения на фона на разцеплението.

„От месеци джихадистки групировки и поддръжници обсъждат използването на сила от ИДИЛ спрямо събратя джихадисти и нежеланието на отцепниците да се помирят с Ал Каида или други ислямистки групи“, казва йорданският експерт по ислямистките движения Хасан Абу Хание.

„С тези военни победи ИДИЛ не само превзема медийните заглавия, но и променя повествованието“, отбелязва той.

ИДИЛ изглежда се придържа към същинските си радикални корени, включително по възлов въпрос от спора с Ал Каида – отношението към шиитите. Групировката заплаши да разруши шиитските светилища в Наджаф и Кербала в Ирак, което със сигурност ще отприщи верска конфронтация.

Шиитски милиции вече се организират да отбраняват историческите си градове. Почитаният аятолах Али Систани призова за въоръжена борба срещу ИДИЛ.

Шиитите нямат много добри спомени от групировката или тактиките на Заркауи. Неговата свързана с Ал Каида групировка способства за избухването на най-кървавото насилие по време на иракската гражданска война, при което бяха атакувани шиитите и умерените сунити. Той бързо отчужди много сунитски съюзници, които се обърнаха срещу организацията му.

Настъплението в Ирак може да е знак за предстоящо задълбочаване на насилието в Сирия, като ИДИЛ – ползвайки се с подкрепа в иракските сунитски общности, подразнени от
дискриминацията от ръководеното от шиити правителство в страната – изглежда готово да се върне в битката в Сирия с много по-силна позиция.

Ако това стане, към новия фронт ще потекат оръжие, бронирани машини и пари, плячкосани от Ирак в последните дни.

„Както всички мюсюлмани знаят, пътят към ислямски халифат минава през Дамаск“, казва Мохамед Шалби, водач на твърдолинейното салафитско движение в Йордания, което набира бойци за Сирия. „Както ИДИЛ доказва днес, пътят до Дамаск минава през Багдад“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.