Изтичането на пари: Незаконните финансови потоци пречат на напредъка на Африка

Кристин Палица
ДПА

Всяка година 50 милиарда долара се отправят от Африка към сметки в чужбина. Континентът губи повече пари от незаконни финансови потоци, отколкото получава от помощи. Икономическите му ползи са равни на нула.

Като се има предвид, че Африка отчита икономически растеж от 5 %, континентът печели добре. Проблемът: голяма част от парите не остават на континента.

Милиарди африкански долари незаконно биват прехвърляни в банкови сметки в чужбина всяка година и на практика превръщат континента в нетен кредитор, посочват правни експерти.

Адвокати от около 40 адвокатски асоциации и мозъчни тръстове от целия континент обсъдиха миналата седмица в камерунската столица Яунде как може да бъдат запълнени пропуските.

През последните три десетилетия огромната сума от 1,4 трилиона долара е напуснала Африка под формата на незаконни финансови потоци, според съвместното проучване на Африканската банка за развитие и американската група за проучвания Глобална финансова почтеност( Global Financial Integrity).

Това приблизително се равнява на африканския брутен вътрешен продукт, два пъти колкото помощта за развитие, която Африка получи за 30 години и четири пъти сегашния външен дълг на континента.

„Африка губи около 50 милиарда долара всяка година от незаконни финансови потоци,“ посочи бившият президент на Панафриканската асоциация на адвокатите Акере Муна.

Повечето незаконни трансфери са доходи от корупция, пране на пари, подправени цени, контрабанда и укриване на данъци. Губят се така също пари заради съмнителни, но технически законни трансакции, като манипулиране на цените или незаконни договори, допълни Муна.

Освен това е намесена и политиката: много африкански лидери станаха печално известни с насочването на милиарди незаконно придобити долари към тайни банкови сметки в чужбина, лишавайки страните си от жизненоважни местни ресурси.

Мабуту Сесе Секо от Заир, днес Демократична република Конго, присвоил, както се твърди, около 4 милиарда долара през 32 годишното си управление, а нигерийският генерал Сани Абача е обвинен, че е откраднал 2 милиарда долара от държавната хазна, според Икономическата комисия за Африка на ООН.

Президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Мбасого, който е на власт от 1979 година, както се твърди, е пренасочил 700 милиона долара в банка в САЩ.

Обратно на общото схващане обаче откраднатите от корумпирани правителства пари са само малък процент от всички незаконни финансови потоци, посочва президентът на Глобална финансова почтеност Реймънд Бейкър. Повечето незаконни трансфери, до 65% , са търговски трансакции на мултинационални компании.

В Африка на юг от Сахара, Нигерия и Южна Африка са се провинили в най-голяма степен, според доклада на Африканската банка за развитие и американската група за проучвания Глобална финансова почтеност. Нигерия изгуби 142 милиарда долара между 2002 и 2012 година, а в Южна Африка изчезнаха 100 милиарда долара за същия период.

Зимбабве, Ангола, Демократична република Конго, Мавриций и Кот д’Ивоар се нареждат непосредствено след тези страни по източването на капитали, според Трансперънси интернешънъл.

Не трябва обаче само Африка да се сочи обвинително, отбелязват правни експерти.

Чуждестранни банки, които предоставят сигурни убежища за заграбено богатство, трябва да бъдат държани отговорни за приемането на незаконни средства, посочва нигерийският адвокат и защитник на човешките права Феми Фалана.

Необходими са по-строги международни банкови правила, за да се сложи край на незаконните финансови потоци, както и публични регистри за всички трансгранични трансакции и подобрени системи за уреждане на съдебни спорове.

Бившият президент на Южна Африка Табо Мбеки, който председателства Съвета на високо равнище към ООН за незаконните финансови потоци от Африка, призова за „радикално укрепване“ на държавните институции, за да се справят те с корупцията.

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, който ръководи Африканския съвет за напредък – група от десет политици и икономисти, сред които са бившият нигерийски президент Олусегун Обасанджо, вдовицата на Нелсън Мандела – Граса Машел и активиста музикант Боб Гелдоф, призоваха за световна система за данъчна прозрачност, основаваща се на правила.

Проследяването и съдебното преследване на незаконен паричен поток е сложно, предупреди Ана Гарнър, изпълнителен директор на британската неправителствена организация Международни адвокати за Африка.

Изисква се мултиюридически и мултидисциплинарен подход. Трябват ви адвокати, експерти в областта на недвижимата собственост, счетоводители, които са и криминалисти, банкери. Има цял набор от дисциплини, които трябва да работят заедно, обясни Гарнър.

В крайна сметка идеята е да се върнат замразените средства в Африканската банка за развитие, която ще използва парите за икономическо развитие на региона. Експертите обаче признават, че незаконните долари веднъж напуснали Африка е малко вероятно да се завърнат на континента.

„Данните често са оскъдни, обвити в смесица от информация и са разпилени на различни места,“ посочи Чарлз Горедема, изследовател към южноафриканския мозъчен тръст Институт за проучвания в областта на сигурността. (Institute for Security Studies). Така Африка има един спешен приоритет: да запуши дупките.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.