Какви са американските военни опции в Ирак?

ДПА

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Американският президент Барак Обама обмисля „широк кръг опции“, за да предпази Ирак от разпадане. Но основният му императив там е да предпази американците – отчасти поради падащите му рейтинги на одобрение у дома.

* * *

Американският президент Барак Обама е изправен пред трудното решение като върховен главнокомандващ: как да забави бързото настъпление на джихадистите в Ирак, без да се уплита в поредната война в близкоизточната страна.

Най-важните въпроси за възможна американска военна операция са:

Ще изпратят ли САЩ сухопътни войски в Ирак?

Мащабно разполагане на американски бойни части на иракска земя изглежда малко вероятно. САЩ може би ще продължат политиката си да не изпращат сухопътни войски на място, която вече видяхме в Либия и Сирия. Американската армия вече загуби 4411 войници в започналата при управлението на предишния президент Джордж Буш-син война в Ирак, а Обама няма никакво намерение да увеличава този брой.

Каква е вероятността за въздушни удари?

Целенасочени въздушни удари срещу сунитските въоръжени бойци са възможни според съобщения от американски медии. Това може да бъде направено от самолетоносача „Джордж Х.У. Буш“, който вече е в Залива. САЩ дори могат да разположат самолети в кюрдския автономен район в Северен Ирак или на територията на близки съюзници като Кувейт и Катар.

Каква роля могат да играят нападения с безпилотни самолети?

Безпилотните въоръжени летателни апарати имат политическото предимство да не излагат американски пилоти на риск. Самолетът Ем Кю-1 „Предътър“ е въоръжен с ракети Ей Джи Ем-114 „Хелфайър“ и може да поразява движещи се цели. Дългият 11 м безпилотен апарат Ем Кю-9 „Рийпър“ може също така да носи 500-килограмови бомби с прецизно насочване.

Кои биха били мишените на тези нападения?

Основно лагери, оръжейни складове и командири на ИДИЛ. Такива удари ще всяват страх и объркване в джихадистките сили. Проблемът е, че въоръжените бойци не се придвижват с танкове и бронетранспортьори в спретнати редици. Те са предимно въоръжени мъже в лекотоварни автомобили, които представляват по-сложни цели. Без добра информация от фронтовата линия американски удари може да поразят приятелски сили или цивилни.

Как САЩ могат да се сдобият с разузнавателни сведения за мишените на ударите?

И в този случай безпилотните самолети са важно средство. Тези минисамолети с дистанционно управление могат да позволят на американските командири да виждат почти всички придвижвания в Ирак в реално време. Според вестник „Лос Анджелис таймс“ се говори за изпращане на подразделение от специалните сили с численост 100 души, за да координират въздушни удари. Те могат да дават на иракските командири тактически съвети и да разменят събрана информация. Според изданието обаче те няма да имат никакви правомощия да участват в бойни действия.

Как ще реши Обама дали да нападне?

Решаващ фактор ще е дали шиитският премиер Нури ал Малики е готов на отстъпки, за да обедини политически Ирак, като същевременно зачита благополучието на разбунтувалите се в момента сунити. Но Обама се колебае дали да започва отново разпалената от предшественика му война, тъй като това би застрашило рейтингите му на одобрение у дома, които тази година вече ерозираха.

Може ли Обама да защити собствените си хора в Ирак?

Комплексът на посолството в Багдад с 5000 служители е най-големият американски дипломатически обект в света. Той бе построен като укрепен анклав, а в последните дни бе допълнително подсилен с нови 275 души военен персонал, което е приблизително двойно увеличение на гарнизона. Още пет бойни кораба са разположени до американския самолетоносач в Залива, заедно с над 500 морски пехотинци и десетки хеликоптери на разположение в случай на спешна евакуация. Някои служители на посолството биха могли да бъдат преместени от Багдад в консулства в Ербил и Басра.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.