Албания – в битка с банди в „столицата“ на марихуаната в Европа

Лазар Семини
Асошиейтед прес

До преди десет години Лазарат бе обикновена фермерска община. Сега селото в Южна Албания е най-големият нелегален производител на марихуана в Европа, събирайки милиарди евро печалби всяка година от растенията, отглеждани открито в полета и в градините на къщите.

Разположено в зелена равнина, обградена от високи хълмове, това южно село с население пет хиляди души се смята, че произвежда 900 тона канабис годишно на стойност 4,5 милиарда евро – малко под половината от БВП на малката балканска страна.

Доходният бизнес оставя следите си върху обществото. Атрактивни коли и скъпи къщи се виждат днес в селото, където много жители останаха без работа след политическите чистки, последвали смяната на правителството в Албания в края на 90-те. По ирония на съдбата много от жителите на селото преди са работили за митническата служба, отговаряща за граничните пунктове на границата с Гърция.

Отглеждането на марихуана постепенно се увеличи от тогава, насърчавано от голямото търсене от съседните Гърция и Италия, докато Албания също така стана основна транзитна точка за други наркотици, транспортирани за Европа от Азия и Латинска Америка.

Преди властите оставяха наркобандите да се разправят една с друга, тъй като посещенията на полицията бяха посрещани с оръжейни изстрели. Промяната обаче дойде с новото социалистическо правителство, което дойде на власт миналата година с ясна цел да изкорени търговията с марихуана и да продължи с усилията за членство на Албания в ЕС. Молбите на страната за получаване на статут на страна-кандидат за 28-членния блок вече бяха отхвърлени три пъти, като организираната престъпност и корупцията винаги бяха изтъквани като пречки.

В най-амбициозното усилие досега 500 полицейски служители бяха разположени тази седмица, за да наложат закон и ред в Лазарат като част от национална антинаркотична операция, и бяха посрещнати с гранати, минометни снаряди и изстрели от тежки оръдия, след като достигнаха покрайнините на селото. Местните телевизии излъчваха събитията на живо, а полицията и министерството на вътрешните работи призоваха жителите да стоят вкъщи и предупредиха другите да стоят настрани от района, разположен на около 230 километра на юг от столицата Тирана.

Шефът на полицията Артан Диди каза пред журналисти в Тирана, че полицията е взела на прицел „много добре структурирана и организирана престъпна група, която държи селото в ръцете си“.

На втория ден от операциите във вторник членовете на полицията бяха увеличени до 800 и полицаите взеха под контрол около една четвърт от селото, изземайки „значителни количества“ марихуана и муниции, както и машина за производство на дрога. Намирайки се под почти непрекъснат обстрел те унищожиха 11 хиляди растения канабис и планират да напредват към охраняваните от бандите райони.

Министърът на вътрешните работи Саимир Тахири обеща да продължи, докато „всеки квадратен сантиметър в Лазарат не бъде поставен под контрола на държавата“.

Според социалистите Лазарат – крепост на бившата управляваща Демократическа партия, преди се е възползвал от връзки с политическия елит.

Свърши времето за връзки на престъпния свят в Лазарат с парламента, с политиката, с тези, които те използваха до вчера, каза Тахири.

Това, което виждате днес, е най-добрият пример за нашата решителност за въвеждане на върховенството на закона във всяко кътче на Албания, добави той.

Демократите разпространиха изявление, в което се казва, че макар те да подкрепят антинаркотичните операции, отговорът на правителството е бил твърде жесток и „упражнява психологически терор върху цивилното население’.

Шестима души бяха арестувани в селото по подозрение в участие в предишна стрелба и нападение и грабеж на новинарски телевизионен екип.

Полицията посочи, че повечето изстрели идват от две къщи, в които очевидно има складирани оръжия. Десетки тежко въоръжени членове на наркобанди стреляха от удобни точки в селото и взимаха оръжия от най-малкото четири бивши подземни складове за оръжие на армията, до които има лесен достъп от селото.

Албания, която е малка планинска страна на адриатическото крайбрежие, разположена срещу Италия, има население от едва 3 милиона души. В продължение на десетилетия Албания бе най-изолираната държава в Европа преди студентски вълнения да свалят комунистическия режим през 1990 г. След това албанци масово емигрираха в Гърция, Италия и други западни държави.

Други вълнения – през 1997 г., доведоха до разграбване на военни складове и казарми, което заля Албания с оръжия, повечето от които остават нелегални и днес. Достъпът на Лазарат до подземните складове датира от онзи период.

Опасяваме се, че ако влезем в селото и отговорим на стрелбата, може да се стигне до жертви, каза на мястото на събитието пред фотограф от АП специален полицейски служител в камуфлаж и с бронирана жилетка.

Служителят говори при условие на запазване на анонимност, тъй като не му е позволено официално да говори с медиите. Още повече те имат всички оръжия и снаряжение, които имаме ние, каза той. Четирима души – полицай и трима селяни, бяха ранени досега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.