Кой на мястото на Станишев? БСП остава силна, поради многото уплашени от ГЕРБ

Какво става в БСП? Разнопосочните изказвания и оставки показват, че и хората вътре в тази партия не са наясно. Много колеги журналисти се изказват като големи познавачи на процесите в БСП, но само разпространяват вътрешнопартийни клюки. По принцип има журналисти и особено журналистки, които се изявяват като политически конструктори и въртят политически интриги.

Засега е ясно само, че в БСП има силно разочарование от изборите и силно недоволство от Станишев. Същевременно в БСП нямат лидер, заместител на Станишев с неговия международен авторитет, модерен, завършил в Москва, ама и с докторат от Лондон, близък с Мартин Шулц и т. н., колкото и да не го харесват вътре в БСП или извън БСП.

Повечето лица в ръководството на БСП са или провинциалисти, или нямат достатъчни силен публичен образ да станат лидери. Ако ги пресмяташ на пръстите на едната си ръка, не можеш да извадиш подходящ лидер на тази партия.
Примерно министърът Стойнев е вариант – дипломиран на Запад, по-млад, модерен, но той е технократ, едва ли ще се хване с такава работа.

Кадиев е тръгнал по пътя на Татяна Дончева, изказва се радикално против партията си, в някои случаи основателно, но оставя впечатление, че не е съвсем от принципни позиции, а това са вътрешнопартийни войни със скрити центрове на интереси. И Бареков остави лошо впечатление, като каза, че ще управлява само с Кадиев, ако БСП го избере.

Първанов вече е предател за по-голямата част от партията си, няма шанс да се върне и да я оглави. Така че в БСП имат проблем. Сега някои се оглеждат безпомощно към остарелия Стефан Данаилов дали няма да ги спаси като оглави партията.

Работата е, че БСП обективно вече не може да спечели избори с пълно мнозинство и да управлява сама. А вътре в партията има хора, които се залъгват, че това е възможно и проблемът е Станишев – той губи избори, а не БСП.

За добро или зло БСП остава силна поради множество уплашени от ГЕРБ хора, които ще гласуват за нея който и да е начело. Навремето една сива мишка като Виденов спечели със стабилно мнозинство избори след управлението на кабинета Любен Беров, по време на което СДС бяха като опозиция.

На изборите през 2013 г. БСП прибави 200 хил. гласа, а ГЕРБ загуби 600 хил., но все пак водеше с 4%. Сега на евроизборите БСП загуби гласове – взе 424 хил. гласа срещу 476 хил. през 2009 г. ГЕРБ добави – 680 хил. гласа срещу 627 хил. гласа през 2009 г. В абсолютни цифри се вижда, че става дума за относително твърди ядра. На парламентарните избори ще е по-различно, те са скоро, ще се види.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.