„Файненшъл таймс”: България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля

“България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля” – под това заглавие британският вестник “Файненшъл таймс” пише, че правителството ще се оттегли след едва една година на власт. Периодът се характеризираше с улични протести, обвинения в непочтени бизнес интереси и силни критики от Европейския съюз, обобщава изданието.

“Файненшъл таймс” отбелязва, че изборите ще се състоят между 28 септември и 12 октомври и че президентът Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство за втори път в рамките на по-малко от 18 месеца.

В публикацията се посочва, че правителството на Пламен Орешарски напоследък беше под натиск от Европейската комисия заради подкрепата си за строителството на газопровода “Южен поток”, за който се смята, че би увеличил влиянието на Русия на Балканите и в Централна Европа. “Орешарски замрази работата по българската отсечка, но подкрепата за нея и други подкрепени от Русия енергийни проекти остава силна сред Българската социалистическа партия. Предвид отсъствието на реалистични алтернативи, много анализатори очакват проектът да продължи, щом напрежението около Украйна отслабне”, отбелязва “Файненшъл таймс”.

Раздразнението на Европейската комисия от България, продължава изданието, вероятно е една от причините тя да не иска да прости продължаващите административни грешки на страната. “Файненшъл таймс” припомня, че наскоро Комисията спря десетки милиони евро финансиране за регионално развитие заради проблемите с управлението и контрола на средствата. “Ситуацията създава впечатление, че България е отбелязала малък напредък, откакто се присъедини към ЕС през 2007 г.”, коментира британският вестник.

“Файненшъл таймс” посочва още че “номинално десноцентристката партия” ГЕРБ има изгледи да спечели предсрочните избори и както и предшествениците си, може да установи, че ДПС с неговата солидна, състояща се предимно от мюсюлмани електорална база, е примамлив партньор за осигуряване на парламентарно мнозинство. “Въпреки новите партии, появяващи се в център-дясно, мнозина българи смятат, че досегашният политически елит ще остане на власт и са песимистично настроени за бъдещето”, пише “Файненшъл таймс”.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.